Susam je izuzetno lekovita super hrana

Susam (Sesamum indicum L.) pripada porodici sezamovki (Familia Pedaliaceae), a medicinski mu je naziv Semen Sesami (olio sesami). Susam je prirodni adstrigent, antioksidans, antifungal, antianemik, bakterocid, diuretik, digestiv, dijetik, insekticid, hepatik, laksativ, kozmetik, revitalizant, stimulans i tonik, a izvrstan je u preventivi karcinoma. Kod nas je poznat kao susam, a strana su mu imena: engleski – semsem, gingelly; francuski – sésame, teel, till; nemački – Sesam, Vanglo; italijanski – sesamo. Susam je izuzetno lekovita super hrana…

 

Susam je izuzetno lekovita super hrana - Sirova hrana leči teške bolesti. Lečenje raka alternativom i sirovom biljnom hranom.

SUSAM JE IZUZETNO LEKOVITA SUPER HRANA

 

Susam po svojoj vrednosti svakako zaslužuje biti rame uz rame sa belim lukom, kurkumom i drugim lekovitim namirnicama. Lako je dostupan pa nema razloga da se ne uvrsti u svakodnevnu ishranu jer može sprečiti razne bolesti, pa čak i spasiti život. Poslednjih 20 godina susamove semenke i ulje su predmet mnogih naučnih istraživanja, a mi vam predstavljamo neke od najistaknutijih dokazanih prednosti susama. Posuto po kiflicama, pogačicama, jedno tako moćno zrnce, potpuno nezasluženo, često je samo ukras. Susam posut po belom pecivu je jedina dobra stvar tog peciva. Kažu da je to začin za sve uzraste. Postojbina mu je Azija. Od davnina ga smatraju lekovitom hranom i namirnicom koja usporava starenje. To je jedna od najstarijih i najzdravijih kultiviranih biljaka. Susamovo ulje se koristi već 5000 godina.

Antioksidativno delovanje susamovog ulja možemo slobodno uporediti s maslinovim uljem. Ubacivanjem susamovog ulja u svakodnevnu upotrebu sprečavamo posledice autointoksikacije (trovanje organizma sopstvenim otrovima), uništavamo slobodne radikale (koji danas predstavljaju najveću opasnost za naš organizam), a ono je ujedno i antioksidant masnih kiselina. Sprečavamo nastanak tvrde stolice, bakterije i gljivice u organizmu i na koži, razne kožne tegobe (opekline, psorijaze, ekcem, čireve, akne); podstiče rad kožnih hormona i štiti kožu od sunčevih zraka, leči suvu i štiti osetljivu kožu, naročito kod pušača, jača prokrvljenost, smanjuje ožiljke…

Semenke susama mogu biti bele, crne i smeđe boje, pri čemu postoje neke razlike u sastavu. Iako sitne, imaju veliku nutritivnu vrednost. Po sastavu, više od polovina je masnoća. Vrlo je malo zasićenih, dok prevladavaju nezasićene masne kiseline, oleinska i linolna. Petinu čine proteini visoke biološke vrednosti. Od vitamina, tu su: A, B1, B6, E (zaslužan za sprečavanje prevremenog nastanka bora i starenja kože). Od minerala tu su bakar (ublažava upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezijum (snižava arterijski pritisak i sprečava napad migrene), cink (bitan za održavanje plodnosti kod muškaraca; podstiče zaceljivanje rana i leči nepravilnosti na koži). Kalcijum i gvožđe naš organizam može vrlo fino da “izvuče” iz susama. Snižava loš holesterol i dobar je za dijabetičare. Susam poboljšava delotvornost glibenklamid, lekova za lečenje šećerne bolesti. Susam sadrži sedam puta više kalcijuma nego mleko. Kao takav, izuzetno je dobar u borbi sa osteoporozom – bolesti kostiju.

Susam i rak

Ovde potenciramo prehrambena vlakna i fitosterole, biljne sastojke koji su po hemijskoj strukturi slični holesterolu. Oni ometaju apsorpciju holesterola i tako pomažu njegovo snižavanje. To su lignini – sezamin i sezamolin. Oni također utiču na snižavanje povišenog arterijskog pritiska. Smanjuje se i lipidna peroksidacija, čija je jedna od najtežih posledica nastanak kancerogenih ćelija. Kao fitoestrogeni pružaju zaštitu od tumora osjetljvih na hormone, kao što je tumor dojke;

Naučnici tvrde da sprečavaju širenje raznih ćelija raka, i to različitih tipova raka kao što su:

  • leukemija
  • višestruka mieloma
  • rak debelog creva
  • rak prostate
  • rak dojke
  • rak pluća
  • rak pankreasa
  • rak pluća

a također ublažavaju i tegobe izazvane menopauzom.

Kašičica semenki susama može da se pospe po salati, povrću, da se doda u žitarice i testenine. Jelo se oplemeni u svakom smislu. Svi korisni sastojci će se bolje iskoristiti ako se semenke izgnječe ili samelju. Samlevene sjemenke pomešane sa susamovim uljem daju tahini, pastu fantastičnog potencijala.

Susam uz lan predstavlja jednu od najčešćih i najpopularnih semenki u veganskoj ishrani. Na osnovu svega ovog više nema nikakvog razloga da susam ne postane deo i vašeg jelovnika.

 

 

POGLEDAJTE VIDEO ZAPISE NA TEMU: POZITIVA

 

SUSAM JE IZUZETNO LEKOVITA SUPER HRANA – SIROVA HRANA LEČI TEŠKE BOLESTI. LEČENJE RAKA ALTERNATIVOM I SIROVOM BILJNOM HRANOM.

Comments are closed.