Priroda leči bolesti – boravak u prirodi je deo terapije

Kada se dođe do situacije sa teškim hroničnim bolestima to je siguran znak da je ravnoteža u telu poremećena. Bolesti koje se tada javljaju upozoravaju vas da je došlo vreme da se preduzme nešto po pitanju  životnih navika koje su i dovele u tako tešku zdravstvenu situaciju. Ono što primarno sledi jeste promena kompletnog načina života: umesto rafinisane industrijske hrane, bogate životinjskim proizvodima, ishrana se mora bazirati na upotrebi sirovih biljnih namirnica što znači da treba maksimalno izbegavati rafinisanje i termičku obradu. Ishrana postaje veoma bitan faktor ozdravljenja ali ne i jedini. Za uspešno izlečenje moramo se vratiti prirodi i popraviti pokidane veze jer: priroda leči bolesti – boravak u prirodi je deo terapije.

Priroda leči bolesti - boravak u prirodi je deo terapije. Gradski život, zagađenje i stres, uništavaju naše zdravlje. Priroda vraća izgubljenu ravnotežu. 

Priroda leči bolesti

PRIRODA LEČI BOLESTI – BORAVAK U PRIRODI JE DEO TERAPIJE

 

Velika je cena kojom plaćamo svoju želju za gradskim životom. Ono što vam je zagarantovno gradskim životom jeste stres i to počevši od samog jutra: da li ćete stići na vreme na posao, izlazite kolima koja vas nerviraju jer se stalno kvare, skala za gorivo kao da se zalepila na nuli,  gužva u saobraćaju, nemate mesta za parkiranje, pauk kruži oko vašeg auta, radno mesto je prepuno nervoze, ljudi vas nerviraju, plata vam je mala, više niste u mogućnosti da plaćate svoje obaveze, dolazite kući nervozni, žena (ili muž) vas smara, nemate vremena ni strpljenja za druženje sa porodicom, dolazi vam račun za struju – po običaju mnogo veći nego što ste planirali, TV vas nervira, vesti na dnevniku su uglavnom loše… – sve u svemu dan prepun stresa. Dodajmo tome brzu hranu za doručak (obojeno belo pecivo, pljeskavica ili burek, hrana prepuna aditiva, šećera, pojačivača ukusa, životinjskih masnoća ili trans masti), obavezno ispijanje kafe, eventualno neka cigareta, smog u vazduhu, elektromagnetno zagađenje (mreža strujnih kablova oko vas, repetitori, antene po zgradama, wireless internet, radio, TV). Pijete punu šaku lekova a uz to i malo alkohola, kozmetika vam je prepuna toksina, (malo otrova u parfemu, malo u karminu, malo u puderu… sve na telo, a koža upija zar ne – ali kako da ne budete fancy na radnom mestu?) Tu je i svakodnevna doza fluora kroz pastu za zube, hlor u vodi, živa u amalgamskim plombama, garederoba od jeftinih sintetičkih kineskih materijala, obilje deterdženata, omekšivača…. Kod kuće ručak, normalno uglavnom prženo, bez enzima i vitamina jer se uglavnom sve uništava termičkom obradom. Na kraju, zar nije čudno da ste još uvek živi? I tako svakoga dana, 365 puta u godini.

Stručnjaci se obično ograde na jednu stavku pa kažu: “tačno je da u brzoj hrani ima aditiva, ali to je mala količina, u dozvoljenoj granici”. To možda i jeste tačno, ali, ako uzmete malo otrova u hrani, malo u kozmetici, malo u deterdžentima i sve ostalo, to malo+malo+malo++.. + višegodišnji vremenski period dovodi to ozbiljne toksikacije a to opet do teških i hroničnih bolesti. Možda će neko reći da preterujemo, ali verujte, nismo nabrojali ni desetinu otrova i zagađivača. Gradski tempo života učinio nas je preopterećenim ali i stvorio navike koje nam daju krivu sliku zavisnosti od života u gradu uz pomoć lažnih, nametnutih potreba.

Priroda leči bolesti - pogrešne navike i gradski način života uništavaju naše zdravlje

PRIRODA LEČI BOLESTI – BORAVAK U PRIRODI JE DEO TERAPIJE. GRADSKI ŽIVOT, ZAGAĐENJE I STRES, UNIŠTAVAJU NAŠE ZDRAVLJE. PRIRODA VRAĆA IZGUBLJENU RAVNOTEŽU.

Možemo li pričati o nekom ozdravljenju uz ovakav tempo i navike? Kao prvo, morate malo usporiti i izbeći sav taj stres i destruktivni ritual u vašem životu i navike koje samo pogoršavaju vaše zdravstveno stanje. Što se tiče stresa, jedan od načina da se to izbegne je da formirate pozitivnu duhovnu podlogu, da prihvatite život sa realne strane, da razumete probleme kao deo celine kao i da masa tih problema i nisu pravi problemi već ih vi tako doživljavate: to što danas nemate meso na jelovniku nije razlog za stres, čak obrnuto, nešto što bi ste trebali pozdraviti. Ili vam je nestala krema za telo? To vas nervira? Kada bi ste znali koliko vam je možda i štetila, manje bi se nerivirali oko toga… Možda nemate najnoviji iPhone? Kakva šteta. Sada kada ste videli kod prijatelja šta on sve može, telefon koji ste do juče koristili i bili zadovljni njime sada postaje uzrok vaše svakodnevne nervoze. To se može rešiti samo na jedan način: iako ste već u dugovima sada dodajete toj cifri i kojih hiljadu evrića za telefon kakav zaslužujete. Ubrzo dolazi rata za naplatu a vi nemate novca? “Da. Ali opravdano”, reći ćete, vama je taj telefon bio preko potreban. I tako redom. Puno stvari koje vas okružuju, prave konfuziju i dovode vas do loše procene kvaliteta vašeg života a to opet stvara mnogo stresa.

Priroda leči bolesti – Obavezan boravak u prirodi

Nezaobilazna komponenta vašeg ozdravljenja jeste što češći boravak u prirodi. Kao i drvetu, vaša sudbinsko genetski određena životna sredina jeste priroda. Kvalitet vašeg zdravstvenog stanja biće određen stepenom vašeg prisustva u prirodi. Ona jedenostavno ima niži tempo života i samim boravkom u njoj vaš tempo će automatski usporiti. Nestaće jurnjave, nervoze, lažne potrebe. Bićete samo vi, priroda i ono što vam stvarno treba. Ali smanjeni životni stres neće biti jedina prednost koja će uslediti. Vaša izloženost izduvnim gasovima, smogu, olovu, industrijskim dimovima – biće mnogo manja nego u gradu. Ako neko ima problema sa rakom pluća, neće biti dovoljno samo da ostavi cigarete. Da ste ikada proučavali pluća gradskih stanovnika, znali biste zbog čega veliki deo njih nikada ne dočeka dobru starost koja itekako može biti interesantna i produktivna. Elektromagnetna zračenja su također mnogo manja u prirodi zato što ih drveće i prirodno okruženje poprilično apsorbuju.

Priroda jednostavno nosi život u sebi. To je potencijal kome se želimo vratiti i koji želimo iskoristiti za svoje ozdravljenje. Setite se onih reči koje je Isus uputio fariseju Nikodimu: “samo onaj koji se ponovo rodi može videti carstvo nebesko”. U hrišćanstvu se stalno potencira osobina nevinosti, naivnosti, dečjeg lika koji moramo sačuvati u sebi. Na neki način čovek vremenom izgubi taj lik deteta a vera je ta koja ga pokušava vratiti njegovom početku, naivnosti i nevinosti, sredini iz koje je potekao i kojoj se mora vratiti. Takvu analogiju pronalazimo i u čovekovom povratku prirodi. Ne radi se ovde samo o zdravom vazduhu i cveću koje ćete mirisati. Ulaskom u prirodu vi jednostavno ulazite u jedan sasvim drugi svet. Vi napustate gradske laži, stresove i zlo i ulazite u sredinu koja vas je izrodila, jer “iz prirode smo došli i u nju se vraćamo”. Kao što je farisej Nikodim svojevremeno zbunjeno upitao “može li se čovek vratiti ponovo u utrobu majke?” ne razumejući suštinu priče i dobio negativan odgovor, možda bismo u ovom slučaju mogli odgovoriti pozitivno.

 

Priroda leči bolesti - priroda ima lek za svaku bolest

Naš povratak prirodi na neki način možemo zamisliti kao taj povratak utrobi naše velike majke. Hrana iz prirode, vazduh, voda, smiraj duha, zdravi tempo života, odsustvo svakojake zagađenosti detoksikovaće naše biće u globalu, baš kao što to pokušavate uraditi ishranom kada želite detoksikovati svoje telo. Upravo je to put izlečenja – sveopšta detoksikacija. Jedan deo pročišćenja odradićemo kroz ishranu i promenjene životne navike a drugi deo kroz detoksikaciju duha a priroda nam pomoći u oba slučaja. Kada pričate o duhovnoj detoksikaciji vi kažete da morate ojačati vaše duhovno biće i odlazite u svoju crkvu po duhovnu hranu. Kako ćemo onda pristupiti telesnoj detoksikaciji? U ovom slučaju vi morate da očistite svoje telesno biće a njegova hrana je u prirodi, jer to je telesna crkva koju morate posetiti. Ali boravak u prirodi neće pomoći samo pročišćenju tela. On će nas osloboditi nagomilanog stresa i pomoći smiraj našem duhu tako da će pomoći i duhovnom izlečenju. Ali nemojte odmah pomisliti da će jedan izlet u prirodi rešiti sve vaše zdravstvene probleme. To je samo jedan od koraka na putu izlečenja. Ostale korake pronaći ćete na stranicama ovog sajta.

PRIRODA LEČI BOLESTI – BORAVAK U PRIRODI JE DEO TERAPIJE. GRADSKI ŽIVOT, ZAGAĐENJE I STRES, UNIŠTAVAJU NAŠE ZDRAVLJE. PRIRODA VRAĆA IZGUBLJENU RAVNOTEŽU.

Šta je dakle u osnovi ove priče? Za razliku od života u gradu u kome se život gubi, priroda je mesto gde se on vraća. Vaša hrana mora postati “živa”, vaša voda takođe, vazduh mora biti “živ” a i vaši životni stavovi moraju biti puni “života” jer samo tako život može ispuniti vaše telo i suprostaviti se bolesti koja se hrani mrakom i lažima. Bolest je i došla kao posledica naše razdvojenosti od prirode jer smog i gasovi su nas odvojili od kiseonika, termička i industrijska obrada hrane od zdravih nutrijenata, sintetičke i veštačke materije u garderobi od prirode, flour, hlor i ostali otrovi od zdrave vode, sintetička obuća od zemlje dok nam je pogled zamućen u životnim problemima umesto u zalasku sunca na nekoj planini.

 

Hrana će postati živa ako je organska i uglavnom nekuvana, voda će postati živa ako nije tekla kilometarskim plastičnim, gvozdenim cevima sa hiljadu krivina, prepunjena hlorom. Vazduh će biti živ ukoliko ima više kiseonika – produkta fotosinteze. I vi ćete morati svojim nogama da nagazite na zemlju a ne na beton. Kao što biljka ne živi samo od sunca već veliki deo energije dobija od zemlje tako će biti i sa vama. Vi morate ostvariti taj kontakt sa zemljom i nebom, morate spojiti ta dva sveta u jednu celinu. Samo tako, ako obezbediti pravilno kruženje energije, možete očekivati da vađe telo bude pošteđeno bolesti i u punoj funkciji.

Za one koji boluju od raka, tumorskih i drugih hroničnih oboljenja, preporuka je što češće boraviti u prirodi. Idealno rešenje bilo bi privremeno se preseliti na svoje imanje koje imate u prirodi (ukoliko postoji tako nešto) i organizovati bašticu sa organskom proizvodnjom biljne hrane kao i povremeno snabdevanje divljim šumskim plodovima a ako još imate i izvor čiste vode u blizini onda imate pun pogodak.

Boravkom u prirodi napunićete svoje telo energijom

Ukoliko nemate opciju da u svom selu, vikendici, kod prijatelja ili nekoj drugoj varijanti obezbedite sebi boravak u prirodi onda ćete morati da pogledate kakva je ponuda komercijalnih aktera ove priče. Etno turizam jeste dobra stvar ali pod uslovom da ga ne doživljavate sa slikom prasetine na žaru, jagnjetine u saču, domaćom pršutom i kajmakom. Pitanje koje se ubičajeno nameće kada spomenemo promenu ishrane jeste: “ali šta onda da jedem?” O principima ishrane možete čitati  na stranici biljojed ili mesojed a o konkretnoj ishrani pričaćemo na stranicama jelovnika antioksidansa.

Što se tiče pomenute komercijale, trenutno smo u fazi prikupljanja informacija za stranicu “zdrava priroda” na kojoj ćemo sistematizovati ponudu iz oblasti etno turizma i banjskog lečenja. Ukoliko ste vi neko ko se bavi etno turizmom i banjskim smeštajem, možete kontaktirati naš tim kako bi svoju ponudu predstavili na pomenutoj mapi i tako olakšali probleme onima koji traže takve vrste usluga.

 

Antioksidans komentar:

Ono što vam priroda nudi ne može vam ponuditi nijedna farmacija. Dok će lekovi na jednoj strani kontrolisati simptome, na drugoj strani trovaće vaše telo i praviti potencijalnu šansu da u skoroj ili daljoj budućnosti zaradite novu boljku kao posledicu sveukupne toksikacije. Sa druge strane priroda vas leči tako što vas čisti i telesno i duhovno. Boravkom u prirodi i poštavanjem prirodnih zakona u navikama i ishrani obezbeđujete da energija neba i zemlje kruži u vama kao u električnom uređaju koji je preko utičnice povezan sa fazom i nulom. Jedan uređaj ispravno će raditi (ili uopšte raditi) tek kada zaokruži protok energije od faze ka nuli. Energija koja prolazi kroz njega biće ta pokretačka snaga a sam uređaj daće joj karakter (funkciju). Što više te energije propustite kroz sebe, njen efekat na vaše telo biće veći. Kako na telo tako i na duh. Baš kao što i vaš duh zavisi od Božje svetlosti pa što više otvorite sebe u tom delu, što više smanjite otpor prema energiji, ta energija će u potpunosti preporoditi prvenstveno vaš duh a nakon toga i telo.

 

Pogledajte video zapise na temu Pozitiva

 

Divlja sirova hrana – najbolja hrana za ljude

Princ EA – Man vs Earth

 

PRIRODA LEČI BOLESTI – BORAVAK U PRIRODI JE DEO TERAPIJE. GRADSKI ŽIVOT, ZAGAĐENJE I STRES, UNIŠTAVAJU NAŠE ZDRAVLJE. PRIRODA VRAĆA IZGUBLJENU RAVNOTEŽU.

 

 

Comments are closed.