Limun kao hemoterapija

Uz sodu bikarbonu i priču o kiseloj PH nekako nezaobilazna stavka bude i limun. Verovatno ste čuli priču o limunu, o njegovom pozitivnom dejstvu na lečenje raka tj. o njegovoj 10.000 puta jačoj vrednosti od hemoterapije.  Iako ova informacija još uvek nije zvanično potvrđena, nekoliko studija su jasno pokazale neke od pozitivnih efektata limuna u lečenju karcinoma. Ali isto tako postoje dosta drugačijih stavova u vezi ove osobine limuna i preuveličavanju njegove vrednosti. Da li limun stvarno deluje pozitivno na kancer oboljenja, u kojoj meri, i ako zaista deluje koji bi to tipovi kancera bili?  Mada  još uvek nije uspostavljena čvrsta veza između limuna i raka, dosadašnji izveštaji ukazuju da ovu mogućnost ne bi trebali ignorisati. O limunu smo već pisali u prethodnim tekstovima na stranici “herbarijum” ali budući da ovaj citrus u vezi onkoloških problema sve više skreće pažnju na sebe odlučili smo da napišemo još nekoliko redova o njemu. Dakle, limun kao hemoterapija – realna mogućnost ili iluzija?

Limun kao hemoterapija. Citrusi blokiraju rast tumora i pomažu izlečenje. Sve je više studija koje pokazuju da limun ima osobine prirodne hemoterapije.

 

LIMUN KAO HEMOTERAPIJA

 

Koje su to prednosti limuna u odbrani od raka? Svakako da jedna od njih jeste vitamin C. Lečenje kancera većim dozama vitamina C je odavno poznato kao jedan od jačih alternativnih tretmana ove bolesti. Kora limuna takođe nudi svoje zdravstvene prednosti od kojih je najznačajnija njena mogućnost da očisti toksine iz tela što može biti glavni adut u borbi sa tumorskim bolestima. Ova veza kancera i limuna i nije neka nova informacija jer naučnici već decenijama u svojim studijama ukazuju na tu činjenicu.

Od dodatnih zdravstvenih efekata možemo pomenuti i sledeće: limun ima antibakterijski efekat, antivirusno dejstvo, pomaže u probavi, može se koristiti za lečenje akni, pomaže regulaciju krvnog pritiska, bori se protiv parazita, poseduje antidepresivne osobine, pomaže smanjenje stresa i anksioznosti… Nekoliko akademskih radova objavljenih u poslednjoj deceniji su takođe sugerisale da limuni, kao i ostali agrumi, mogu imati neke značajne karakteristike u borbi protiv karcinoma. Na primer izveštaj o medicinskoj upotrebi citrusa iz 2002. godine koji je objavio Institut za prehrambene i poljoprivredne nauke Univerziteta Florida. A takođe postoji i veza sa Institute of Health Sciences, 819 N. L.L.C. Cause Street, Baltimore, MD1201 koji je također imao zanimljivu tezu o limunima ali se ova agencija ubrzo ogradila od ove izjave iz nepoznatih razloga.

Smatramo da, bez obzira na veliku lekovitost ovog citrusa, ipak prihvatite sa rezervom tvrdnju da je limun 10.000 puta jači od hemoterapije. Ako to i jeste tačno onda to može biti ne toliko zbog efikasnosti limuna koliko zbog neefikasnosti hemoterapije. Ako ćemo ozbiljno sagledati pomenuto, moramo reći da autor ovog teksta nije nigde naišao na zvanični podatak koji će potvrditi ovu 10.000x osobinu. Ali limun svakako možemo posmatrati kao nešto što može stvoriti nutritivnu barijeru između zdravlja i bolesti i u tom smislu opravdati naslov “limun kao hemoterapija”. U istom smislu posmatrajte i informacije u narednim pasusima.

Iako u Baltimoru postoji Institut za zdravstvenu nauku koji je usmeren na istrživanje alternativnih metoda njihova internet stranica trenutno ne nudi informacije o antitumorskoj upotrebi limuna. Mada sadrži neke objave o alternativnoj medicini i njenim tretmanima  generalno nije kredibilni medicinski izvor. Nekoliko studija koje ukazuju na antitumorski efakt limuna baziraju se na modifikovanom citrusu pektinu i lemonoidima (vitamin C je sasvim druga priča i ona ne pripada isključivo limunu).

 

Modifikovani citrus pektin (MCP)

Modifikovani citrus pektin (MCP) je ugljeni hidrat koji se nalazi u ljusci ovog agruma a koji je modifikovan kako bi se lakše svario u ljudskom organizmu jer u svom prirodnom stanju ovaj pektin je nesvarljivo biljno vlakno. Ispitivanja na životinjama pokazala su da MCP može inhibirati širenje raka prostate, dojke, kože i raka na drugim organima. MCP otežava širenje ćelija raka mada nema nekog velikog efekta na inicijalni tumor. Iako se pokazao deletvornim u testovima na životinjama, njegov korisni efekat nije zvanično potvrđen kod ljudi.

 

Limunoidi

Limunoidi su hemikalije koje se nalaze u ljusci limuna a koje su odgovorne za njen gorak ukus. Ova jedinjenja prisutna su također i u narandžama i grejpfrutu. Neka istraživanja pokazala su da su ovi limunoidi također sposobni usporiti razvoj ćelija raka i inicirati apoptozu (ćelijsku smrt za ćelije raka). Ali i ove studije se zasnivaju na eksperimentima sa životinjama i in vitro kulture ljudskih ćelija karcinoma dojke (ćelije raka izvađene iz tela i proučavane u laboratorijskim uslovima). Još uvek nema dovoljno potvrđenih informacija o delovanju ovih limunoida u realnim onkološkim situacijama.

 

Limun kao hemoterapija. Citrusi blokiraju rast tumora i pomažu izlečenje. Sve je više studija koje pokazuju da limun ima osobine prirodne hemoterapije.

Limun protiv raka

Pitanje i dalje ostaje otvoreno: da li limun stvarno pomaže kod tumorskih oboljenja ili ne? Naš odgovor na ovo pitanje jeste da ova tvrdnja o limunu još uvek prolazi kroz niz testova i da još uvek nemamo zvaničnog odgovora a sve do tada odnos između limuna i kancera možemo posmatrati samo u liniji nutricionizma. Svakako da će ljudi koji imaju probleme sa tumorom ili žele prevenirati njegovu pojavu ili pak poznaju nekoga ko ima takve probleme, želeti da znaju da li mogu limunom lečiti kancer.

Da se razumemo, limun nezvanično može pomoći kod prevencije i lečenja ovih bolesti ali on ne može učiniti ništa samostalno ukoliko ne ispoštujete i ostale faktore izlečenja tj. pravilna ishrana, pravilne životne navike, upotreba dodatnih alternativnih sredstava i medicine i sl.

Limun je samo jedan instrument u orkestru koji se zove “zdravlje” i kao sam daje prilično oskudnu melodiju. Ali ukoliko ga ukomponujete sa ostalim sviračima onda već imate jak orkestar koji će vas voditi putem izlečenja. Limun kao hemoterapija – da, ali kao deo sveukupne promene u ishrani i navikama.

Kako da ubacite limun u vašu svakodnevnu ishranu

Pošto se limuni veoma lako uklapaju u jelima i piću, biće lako obezbediti da imate limun u barem jednom od vaših obroka svakog dana. U najmanju ruku, možete dodati limunov sok u vodu i svakodnevno piti taj napitak i to će vam obezbediti dobru dobru dozu limuna. Međutim, pošto kora limuna zapravo sadrži mnogo veću količinu važnih vitamina od sokova, preporučuje se da pronađete načine da uključite i koru u svoju svakodnevnu ishranu. Jedino što kod upotrebe kore morate biti vrlo oprezni jer su svi limuni u trgovini premazani fungicidima zbog truljenja pa upotreba takve kore nije preporučena, čak naprotiv. Često puta pročitaćete upozorenje na agrumima da njihova kora nije za upotrebu u ishrani. Obavezno vodite računa o ovoj informaciji. Da biste koristili koru, limun mora biti iz organskog uzgoja, od proverenog dobavljača ili iz vaše bašte.

Sok se uglavnom sastoji od šećera i voćne kiseline. Limunova kora sastoji se uglavnom od dva sloja. Spoljašni sloj “zest” sadrži esencijalna ulja (6%) koja su sačinjena uglavnom od limonena (90%) i citrala (5%) plus mala količina cintronelala, alphaterpineola, linayla i geranyl acetata. Unutrašnji sloj ne sadrži eterična ulja već raznolikost gorkih flavonglikozida i kumarina derivata. Limuni predstavljaju solidan izvor vitamina C, vitamina B6, kalijuma, folne kiseline, flavonoida i važnog fitohemijska limonena. 100 grama limun doze (oko 2 srednja limuna) obezbeđuje 29 kalorija, 1.1 grama proteina, 0.3 grama masti i 9.3 grama ugljenih hidrata, sa 2.8 grama vlakana i 2.5 grama prirodnih šećera.

 

Limun kao hemoterapija. Citrusi blokiraju rast tumora i pomažu izlečenje. Sve je više studija koje pokazuju da limun ima osobine prirodne hemoterapije.

 

Najbolje je koristiti sveži limun a ukoliko imate veću količinu onda ga možete i zamrzavati. Jednostavno oljuštite limun i stavite kore u zamrzivač ili zamrznite ceo limun. Mnogi profesionalni kuvari u restoranima koriste ceo limun u spremanju jela, po sistemu “zamrzni-izrendaj”, tako da nema otpadaka od limuna. Dakle, pribavite provereni limun, zamrznite a onda izrendajte u jelo. Ovo korišćenje celog limuna daće vam nutrijente koji su 5-10x veći u odnosu na one koje dobijate samo limunovim sokom, ali kao što već rekosmo, bez fungicida. I za vaše salate za koje ste do sada koristili isključivo sirće, za promenu možete koristiti limun. Malo limunovog soka zameniće sirće u salati a ukus neće biti ništa gori, čak naprotiv. Ukoliko pravite namaze od susama, lana, i sličnih semenki, uvek možete dodati malo limuna za dodatni benefit. Čak i u veganskim receptima kolača i poslastica uvek dodajte malo limuna i eksperimentišite sa količinom što se tiče ukusa. Ukoliko imate običaj da pravite smutije – eto još jedne šanse da iskoristite limun u ishrani.

Limun se savršeno uklapa u osvežavajuće napitke (limunade, sokovi…). Ukoliko imate običaj da cedite sokove od povrća i voća tipa šargarepa, jabuka, cvekla, šljiva i sl. uvek možete dodati malo soka od limuna koji će pored zdravstvenog efekta popraviti i ukus soku. Inače voće koje brzo oksidiše tipa jabuka i sl. sačuvaće svoju svežinu u sokovima mnogo bolje ako ubacite malo limuna koji će u tom slučaju odigrati ulogu prirodnog konzervansa i za dan-dva produžiti rok trajanja sirovom soku.

 

LImun kao hemoterapija. Citrusi blokiraju rast tumora i pomažu izlečenje. Sve je više studija koje pokazuju da limun ima osobine prirodne hemoterapije.

Limun protiv kancera (limun kao hemotrapija)

Napomena:

Ovaj članak rezultat je prikuplljenih informacja sa sajtova koji se bave alternativom i nutricionizmom i  nijedna od ovih informacija nije potvrđena od strane FDA. Ove informacije imaju za cilj da pomognu svima onima koji žele da pored medicinskog tretmana učine nešto za svoj imuni sistem i putem alternative. Dakle, “Limun kao hemoterapija” za sada nalazi se samo u domenu alternativnog lečenja dok klasična medicina još uvek nije potvrdila ovu mogućnost.

 

Reference:

  • The Health Sciences Institute. http://hsionline.com/
  • Glinksy Vladislav and Avraham Raz. (2009). Modified citrus pectin anti-metastatic properties: one bullet, multiple targets. Carbohydrates Research. 28;344(14):1788-91
  • BW Guess et. al (2003). Modified citrus pectin (MCP) increases the prostate-specific antigen doubling time in men with prostate cancer: phase ll pilot study. Prostate Cancer and Prostatic Diseases. 6, 301-304
  • Polouse SM, Harries ED, and Patil BS. (2005) Citrus limonoids induce apoptosis in human neuroblastoma cells and have radical scavenging activity. Journal of Nutrition. 135(4): 870-7

 

Antioksidans komentar:

Kada čovek ima problema sa tumorskim bolestima onda će on svakako hteti da iskoristi svaku potencijalnu šansu za izlečenjem. Na žalost mnogi lekovi u tom delu jesu neefikasni i skupi, i cela priča se najčešće svodi na čerupanje pacijenta koji se ionako već nalazi u teškoj finansijskoj situacji. Sa druge strane limun još uvek nije zvanično verifikovan kao lek koji će pomoći kod onkoloških problema ali postoje indicije da on može imati blagotvorno dejstvo na tumorske bolesti.  Mada, ukoliko se vaša tehnika izlečenja zasniva samo na limunu onda je vrlo mala verovatnoća da će vam to poslužiti kao lek. Međutim ukoliko limun ukomponujete sa ostalim tehnikama alternative (zdrava hrana, zdrave navike…) onda se vaše šanse za izlečenjem  svakako uvećavaju. 

U svakom slučaju jedno je sigurno. Limun neće imati neželjene efekte kao većina lekova koje ćete koristiti a i mnogo je boljeg ukusa. Ako ništa drugo, bićete svežiji i osećaćete se mnogo bolje.  Usput, limun nije  nešto što ne možemo prišutiti sebi tako da čak i da ova priča nije tačna, ništa nećemo izgubiti. Na kraju ipak će nam ostati solidna količina vitamina C i dobra čaša limunade. Dakle, limun kao hemoterapija? – Da!

 

Pogledajte video zapise na temu AX Doktor – Tumorske bolesti i rak

 

LIMUN KAO HEMOTERAPIJA. CITRUSI BLOKIRAJU RAST TUMORA I POMAŽU IZLEČENJE. SVE JE VIŠE STUDIJA KOJE POKAZUJU DA LIMUN IMA OSOBINE PRIRODNE HEMOTERAPIJE.

Comments are closed.