AX diet calculator

Pretilost, uvećana težina i telesne masti pored lošeg estetskog efekta nose sa sobom i uvećani rizik po zdravstveno stanje. Telesna težina je oduvek predstavlja problem zdravstvenom stanju ali nikada kao sada jer novo vreme donosi i nove rizike. Brzi ritam života, otrovi i kandcerogeni u hrani, kozmetici i lekovima predstavljaju te nove rizike koji svoje delovanje ispoljavalju mnogo lakše ukoliko postoji problem sa telesnom težinom. Drugim rečima što je težina veća – veći su i rizici da se bolesti ispolje. AX diet calculator omogućiće vam da brzo i jednostavno izračunate procenat i težinu vaših telesnih masti (BFP i BFM) kao i vaše potrebe i potrošnju kalorija kako bi brzo došli do adekvatne telesne težine. Budući da je faktor težine u direktnoj vezi sa dijabetesom, kardio i tumorskim bolestima, Antioksidans ovoj temi poklanja posebnu pažnju…

 

AX diet calculator pomoći će vam da brzo i lako izračunate višak telesnih masti kao i potrebu i potrošnju kalorija kako bi svoju težinu brzo doveli u red.

 

AX DIET CALCULATOR

 

O problemu pretilosti i njenoj vezi sa bolestima novijeg doba već je bilo reči u našem prethodnom tekstu “gojaznost kao faktor bolesti“. Ovom prilikom dopunićemo započetu temu nekim korisnim alatkama koje će nam pomoći da svoju telesnu težinu i masnoću držimo u bezbednim granicama. Inače, telesna masnoća BFM predstavlja odnos telesne masti prema ukupnoj telesnoj težini. Izražava se u procentima tj. kilogramima. “Esencijalna” (osnovna) telesna mast neophodna je za održavanje životnih i reproduktivnih funkcija. Procenat esencijalnih telesnih masnoća veći je za žene nego za muškarce zbog rađanja dece i drugih hormonskih funkcija. Kod muškaraca ovaj procenat iznoti 5-10% a kod žena 10-13%. Esencijalna mast je minimalna granica ispod koje ne bi trebalo ići jer svaka niža vrednost bi negativno uticala na fiziološko i fizičko zdravlje. Postoje kontraverzna mišljenja o potrebnoj količini masti u telu, pogotovu kod sportista. Najslabiji sportisti se tamiče sa novoima 6-13% (muškarci) i 14-20% (žene) dok se bodi bilderi takmiče na još nižim nivoima. Sertifikovani bodybuilding treneri savetuju svojim takmičarima da procenat telesne masti drže na 2-4% za vreme takmičenja iako se 4-6% smatra nekim minumum minimuma za muškarce. Indeks telesne masti varira u zavisnosti od pola ali i godina starosti. Zato se kod kalkulacije indeksa obavezno unosi i podatak o godinama starosti.  Kod muškaraca srednja procentualna telesna mast varira od 22.9% u dobi od 16-19 godina do 30.9% u dobi 60-79 godina. Kod žena ova vrednost se kreće od 32% u starosnoj dobi 8-11 godina do 42.4 u dobi 60-79 godina.

Telo skladišti masti u masnom tkivu koje ujedno štiti unutrašnje organe u grudima i stomaku. Minimalni preporučeni procenat telesnih masti premašuje vrednost esencijalnog masnog tkiva.  Bez obzira na to gde se masti u telu skladište, ove masne ćelije kod ljudi jesu čisti trigliceridi sa prosečnom gustinom od 0.9kg po litru.

Postoje razne metode merenja telesne masti. Npr. u američkoj mornarici i vojsci se upoređuju visina, težina, godine uz pristustvo drugih parametara kao što su obim struka, kukova, stomaka i sl. Ukoliko se rešite da primenite neke od metoda merenja Ax kalkulator vam nudi 7 različitih metoda koje se koriste kod utvrđivanja ovih vrednosti:

  • Covert Bailey Method
  • US Navy Method
  • Heritage BMI
  • YMCA
  • Jackson/Pollock 3-Site Caliper
  • Jackson/Pollock 4-Site Caliper
  • Jackson/Pollock 7-Site Caliper

 

AX kalkulator telesne masti

Izaberite metod

ft
in
god
lbs

Provide measurement

in
in
in
in
in
in
in
in
in
in
in
in
in
--

Bodyfat

--

LBM

--

FBM

--

Classification

Pre upotrebe kalkulisanih podataka molimo vas konsultujte se sa vasim doktorom

Kada izračunate procenat telesne masnoće onda nastavite sa proračunom kalorija i dijete kako bi ste u optimalnom vremenskom roku svoju telesnu težinu doveli u stanje normale. AX dijetalni kalkulator pomoći će vam da izračunate svoj BMR (basal metabolic rate), TDEE (Total Daily Energy Expenditure – dnevni utrošak energije uz sve aktivnosti), BMI (Body mass index), LBM (Lean body mass – nemasno tkivo), FBM (Fat body mass – masno tkivo), WTH (waist to height – struk prema visini), MFM (Maximum Fat Metabolism), MRDC (Minimum Recommended Daily Calories), workout calories, rest calories, weeks to goal (broj nedelja do cilja), obessity class (klasa gojaznosti)  pa tako možete doći do željene težine veoma brzo i lako.

Kako kalulator radi? U ponuđena polja upišite parametre koji se od vas traže – visina, težina, ciljana težina… itd. Ukoliko želite da zadržite postojeću težinu, polje “ciljana težina” ostavite prazno.  U polje “starost” upišite vašu starost u godinama a što se tiče “aktivnosti” tu izaberite stavku koja najpribližnije odgovara vašoj aktivnosti. Ukoliko izaberete stavku sa treningom u polje ispod toga “trening” možete preciznije definisati broj treninga nedeljno (koliko dana nedeljno). Definišite vaš cilj (održavanje težine, mršavljenje…), upišite procenat vaše telesne masnoće (BFP) koji ste prethodno proračunali u kalkulatoru iznad (kalkulator telesnih masti) i nakon toga upišite širinu vašeg struka u centimetrima. Ostale parametre ostavite u defaultu ili ukoliko želite primeniti konkretno neku formulu u proračunu izaberite neku od ponuđenih sa desne strane. Pritisnite dugme “Izračunaj” i kalkulator će vam dati izveštaj o vašem metabolizmu, količini masnog i nemasnog tkiva, potrebnim kalorijama i sl.. Polje TDEE (Total Daily Energy Expenditure) predstavljaće vaš dnevni utrošak energije uz parametre koje ste naveli. Unos kalorija u nivou TDEE održavaće vašu težinu dok ćete sa manjim i većim vrednostima mršaviti ili gojiti se. Polje “dani treniga” i “dani odmora” daće vam broj kalorija koje ćete unositi u danima treninga/odmora i sa tim kalorijama postićićete željenu težinu za obračunati broj nedelja.

AX kalkulator dijete

ft
in
lbs
lbs
yrs
days
%
%
%
in

Basal Metabolic Rate

Total Daily Energy Expenditure

--

BMR

--

TDEE

--

LBM

--

FBM

--

BMI

--

Waist to Height

--

MFM

--

MRDC

--

Workout Calories

--

Rest Calories

--

Weeks To Goal

--

Final Weight

--

Obesity

Before using the data obtained using this calculator, please consult with doctor.

 

AX DIET CALCULATOR POMOĆI ĆE VAM DA BRZO I LAKO IZRAČUNATE VIŠAK TELESNIH MASTI KAO I POTREBU I POTROŠNJU KALORIJA KAKO BI SVOJU TEŽINU BRZO DOVELI U RED.

Comments are closed.