Autofagija tela

Naš narod ima običaj da kaže da sve što je kvalitetno to obavezno bude i skupo pogotovu kada su medicina i zdravlje u pitanju. Ako je reč o lekovima koji stvarno imaju uspeha u lečenju neke bolesti, naročito onih teških,  to najčešće tako i bude. Svaka bitnija intervencija ili lek koji leči najgore bolesti mora se tražiti iz inostranstva a to košta. Onda je logično da komentar bude “ko zna koliko to košta”. Ovoga puta naša tema jeste jedan takav efikasan lek koji vam može pomoći za više problema. Ovaj lek može se koristiti i u lečenju najtežih bolesti, poput onih tumorskih, malignih ili benignih, zatim kardio oboljenja, infarkta i šlogova a može pomoći i kod autoimunih bolesti i bolesti dijabetesa, neurodegenerativnih bolesti, alergija, virusa – čak i korone samo što je mnogo pametnije uzimati ga preventivno a ne onda kad prigusti. Da li je autofagija superlek koji smo čekali?

Autofagija - superlek - detoksikacija i revitalizacija organizma. Preventiva bolestima, starenju, disfunkcionalnosti i lečenje teških bolesti

 

AUTOFAGIJA – SUPERLEK ?

 

Ako je istina ono što se kaže onda je to prilično dobar, univerzalan lek, ali dalje ćete se se pitati – ko zna koliko to košta? A pre nego što odgovorimo na to pitanje navešćemo još par mogućnosti ovog leka:  ovaj lek pored navedenog izlečiće i vaš kućni budžet a ukoliko ste u godinama može vas čak i podmladiti. Neverovatno!?! Priča podseća na one stare trikove gde su ljudima prodavali “čudotvornu vodicu”. Ali dok se ta vodica prodavala za novac ovde imamo jednu suprotnost – lek je besplatan.

“Onda mora da se radi o nekom popularističkom tekstu, ravne zemlje ili slično” – verovatno da odmahujete rukom i komentarišete. Ali, japanski doktor Yoshinori Oshumi koji je otkrio ovaj lek dobio je za njega i Nobelovu nagradu 2016. godine kao priznanje za svoj rad, tako da i ta sumnja otpada. “Dobro, ako je sve to stvarno istina, zašto onda ova priča nije naveliko objašnjena u sredstvima javnog informisanja?” Ovaj dgovor potražićete sami u ostalim tekstovima na ovom sajtu.

Ovom temom pozabavio se i mr sci. med. Ivanov dr Dragan inače specijalista interne medicine. Dr Dragan završio je medicinski fakultet i specijalizaciju iz interne medicine u Novom Sadu, postdiplomske studije i odbranio magistarsku tezu iz Vegetarijnstva i savremenih bolesti, predaje kao profesor na Visokoj školi (College) za obrazovanje pedagoga. Osim toga dr Dragan ima i privatnu praksu (kliniku) i u radu sa pacijentima, pored klasičnih lekova,  primenjuje terapiju prirodnim lekovima i biljnom ishranom. Dr Dragan održao je brojna video predavanja na temu autofagije i samoizlečenja koji je u svom video izlaganju podsetio na trenutno zdravstveno stanje u našoj zemlji, rekavši da ovaj lek poseduje potencijal koji bi nas zaštitio od teških i hroničnih bolesti.

Autofagija - superlek - detoksikacija i revitalizacija organizma. Preventiva bolestima, starenju, disfunkcionalnosti i lečenje teških bolesti

Autofagija - superlek - detoksikacija i revitalizacija organizma. Preventiva bolestima, starenju, disfunkcionalnosti i lečenje teških bolesti

AUTOFAGIJA – SUPERLEK – DETOKSIKACIJA I REVITALIZACIJA ORGANIZMA. PREVENTIVA BOLESTIMA, STARENJU, DISFUNKCIONALNOSTI I LEČENJE TEŠKIH BOLESTI

Podsetimo se naše zdravstvene situacije: epidemija korone prouzrokavala je dodatne probleme na nivou kompletnog zdravstva. Prema poslednjim podacima RFZO (jul, 2021), na listi čekanja za neku dijagnostičku proceduru ili operaciju trenutno je više od 50 hiljada osoba. Naš zdravstveni sistem više ne može garantovati da vam može blagovremeno i u potpunosti pružiti adekvatan medicinski tretman ili negu. Zato nije naodmet preuzeti sve kako bi sebe poštedeli situacije da nam takva nega bude potrebna. U tom smislu lek o kome pričamo može odigrati veoma važnu ulogu. Ako na kratko zanemarimo koronu, podsetili bismo vas na činjenicu da se nalazimo usred masovne pojave tumora, kancera, dijabetesa, alchajmera, MS-a i sličnih pošasti. Za svaku od ovih bolesti biće vam ponuđene opcije u klasičnoj medicini, poput raznih medikamenata, hiruških zahvata i tretmana ali zajedničko za sve njih jeste to da se uglavnom bave neturalisanjem simptoma bolesti ali ne i lečenju uzroka. Ako je neki uzrok svojim 10-godišnjim delovanjem izazvao određenu posledicu i ako mi tu posledicu “otfikarimo” hirurškim nožem, mi možemo reći da smo izlečeni mada nismo rešili uzrok problema a isti će i dalje stajati kao pretnja i biće mu potrebno ponovo 10 godina da dovede do sličnog rezultata (a možda i manje jer vreme sada može varirati u zavisnosti od stanja organizma ili eventualno novih uslova života).

 

Gde nam sve može pomoći ovaj lek? Ovaj lek ima višestruke efekte i dobro deluje i u prevenciji i u lečenju:

  • Tumorskih bolesti (malignih i benignih) koje su u Srbiji postale uobičajena i masovna pojava
  • Kardiovaskularnih bolesti (infarkt, artitmije, srčane slabosti i sl). Infarkti i moždani šlogovi postali su danas zabrinjavajuće česti
  • Auto imunih bolesti (imuni sistem počinje da ne radi kako treba, počinje da pravi greške pa umesto da strane i tuđe organizme uništava preko stvorenih antitela, on počinje da napada tkiva i organe u našem telu koje inače ne bi smeo da napada. Organizam sopstveno tkivo prepoznaje kao strano telo i formira antitela kojima ga napada. U zavisnosti od organa koji postaje meta, srodno tome dobijamo i bolest (bolest štitaste žlezde – hašimoto, mijelin -MS, pankreas – dijabetes, zglobna hrskavica – reumatoidni artiritis itd..)
  • Dijabetesa (hiperinsulinemija), problema koji nastaje usled rezistencije ćelije na dejstvo insulina. Receptori ćelije ne prihvataju zahtev insulina da otvori ulaz za glukozu gde će ćelija od iste stvoriti energiju potrebnu za svoju funkciju. Uobičajena doza insulina postaje nedovoljna da otvori ova vrata i zato se njegova količina sve više uvećava, ne bi li se kvantitativnim efektom postigao isti efekat, tj da se otvore vrata ćelijskog zida i ubaci glukoza u nju. Sada je potrebno mnogo više insulina nego inače da se ova vrata otvore. Prisustvom veće doze insulina, sa druge strane javlja se hormonski dizbalans, uvećana telesna težina, gojaznost, kod ženskog pola dolazi često puta do poremećaja menstruacije i pojave policističnih jajnika. Kod muškaraca, pad testosterona, sterilitiet i mnogi drugi problemi. Hiperinsulimenija je uvod u šećernu bolest jer pankres mora da radi uvećanom snagom, pri čemu nakon dužeg perioda postaje iznuren i slab i dolazi do šećerne bolesti.
  • Bakterijskih i virusnih infekcija, naročito sada sa koronom
  • Degenerativnih nervnih bolesti. Nervne ćelije ubrzo stare, degenerišu se, odumiru i dolazi do bolesti tipa Alchajmera, Parkinsona, raznih demencija i sl..
  • Ovaj lek pomaže čak i protiv starenja jer sprečava degeneraciju ćelija uopšte, pomaže njihovu funkciju i vitalnost

Ali nemojte misliti da je ovaj lek namenjen samo bolesnima. Njega bi trebali koristiti preventivno svi, kako ne bi imali potrebe za medicinskim uslugama, kako ne bismo pre vremena ostarili i postali disfunkcionalni, kako se ne bi razboljevali ili prosto rečeno kako bi nam  život bio što duži.

I konačno, na kraju, kako se zove ovaj lek? Gde možemo kupiti taj magični lek o kome priča dr Yoshinari i koga Ivanov dr Dragan spominje u svom izlaganju? I opet vas podsećamo, nećete ga kupiti, dobićeta ga džabe. Evo imena tog leka :

 

AUTOFAGIJA

 

Ili u prevodu „jedenje samoga sebe“. Verovatno je da ste se uživotu često puta jeli zbog nečeg nepotrebnog i to na svoju štetu ali evo prilike da ovoga puta to uradite na svoju korist. Autofagija je proces reciklaže i iskorišćavanja nepotrebnih ili  disfunkcionalnih ćelijskih komponenti i tkivnih struktura (ćelijsko i tkivno smeće koje se akumulira u organizmu). Pomenuto ćelijsko smeće izaziva mutacije i disfunkciju ćelija i organa tj. dovodi do zdravstveno – degenerativnih problema. Ali, naše telo nije bez odbrane. Ono poseduje mogućnost samočišćenja (detoksikacije) time što pokreće proces reciklaže pomenutog otpada. Procesom ove reciklaže (autofagije) ćelijsko smeće biva reciklirano a dobijene gradivne sirovine upotrebljene u korist organizma, za stvaranje novih zdravih ćelija ili energije, baš kao što to rade firme koje se bave reciklažom otpada. Otpadni materijal i đubre koje se nakuplja u našoj okolini, koje na isti način preti da kontaminira prostor u kome živimo, ove firme recikliraju, dobijajući ponovo korisne sirovine od kojih se prave novi proizvodi ili energija a ujedno se neutrališe nakupljeni otpad. Isti taj proces vrši i naše telo. Nakon što prođe 12-16 sati od zadnjeg obroka, ćelije koje su suočene sa gladovanjem, kako bi obezbedile energiju i gradivni materijal, počinju da “jedu”, i “recikliraju” oštećene ćelijske delove, organele i proteine. Tako se uklanjaju sve stare, oštećene, pa i one kancerogene ćelije, što organizam štiti od bolesti, prekomerne telesne težine i preranog starenja. U zdravstvenom smislu, organizam ne samo da se oslobađa patoloških ćelija i strukura koje mogu izavati bolesti već vrši jednu autodetoksikaciju na nivou ćelije, podmlađuje se i dolazi do ekstra izvora energije što daje čoveku mnogo više vitalnosti. Kada se aktivira, autofagija postaje aktivna u svim ćelijama. Ovaj proces može biti od velike koristi kao podrška imunom sistemu u eliminaciji kancerogenih ćelija. Koliko god da se hranite zdravo i veganski, bez ove podrške bićete u dosta nepovoljnijem položaju. Možda vas je do sada demotivisalo to što vaša ishrana u globalu jeste zdrava a vaš imuni sistem generalno ne pokazuje neku veliku efetivnost. Očigledno da je za tako nešto potrebno ne samo promeniti ishranu već ispoštovati i tajminge autofagije.

Autofagija - superlek - detoksikacija i revitalizacija organizma. Preventiva bolestima, starenju, disfunkcionalnosti i lečenje teških bolesti

 

Ovaj proces je prilično pametan i ne razbacuje se svojim resursima tako da ono što nam je nepotrebno neće biti totalno uništeno već samo raciklirano a dobijeni materijali, minerali i ostale supstance koji su gradili tu nepotrebnu strukturu biće upotrebljni kao gradivni materijal za nove ćelije. Na taj način ćemo, kao što to inače i rade firme za reciklažu ili jedan borac aikidoa, snagu neprijatelja iskoristiti u sopstvenu korist tj. rešićemo jedan problem a istovremeno energiju tog problema iskoristiti za dobru stvar. Ovim savršenim procesomom upravlja mozak a sa njim otpočinje onda kada se ispune uslovi potrebni za njegovu aktivaciju. Uslov za pokretanje autofagije je da u telo nismo unosili hranu minimum 12 – 16 sati od zadnjeg obroka, optimalno 24. Nakon što istekne pomenuto vreme mozak pokreće proceduru.

AUTOFAGIJA – SUPERLEK – DETOKSIKACIJA I REVITALIZACIJA ORGANIZMA. PREVENTIVA BOLESTIMA, STARENJU, DISFUNKCIONALNOSTI I LEČENJE TEŠKIH BOLESTI

Mnogi će ovaj proces poistovetiti sa dijetom jer ono što se prvo reciklira u procesu autofagije jeste masno tkivo. Ali ovo tkivo pored toga što ga telo koristi kao rezervoar energije istovremeno ga koristi i kao kontejner za deponovanje „đubreta“. Podsećamo vas da gojaznost i suvišno masno tkivo skraćuju život koliko i pušenje. Gojaznost predstavlja dobru podlogu za razvoj i tumorskih i kardio i raznih ostalih bolesti pa čak i depresije. Ovi depoi u normalnim okolonostima inače neće biti korišteni niti reciklirani ako hranu uzimate u kraćem intervalu od 12h. S obzirom da se prvo napada masno tkivo, mnogi će autofagiju koristiti kao dijetu za mršavljenje. Mada je ona uspešna i u tom delu, to joj nije prevashodni cilj.

 

Aktivacija autofagije

Verovatno ste do sada često puta slušali o postu ali ste ga doživljavali kao folklorni deo religije. Upravo ovde vidimo da post nije tek neki običaj ili religiozna formalnost već da u sebi nosi veliku snagu. Osim onog primarnog – u duhovnom smislu, poseduje i jak zdravstveni efekat. A sam po sebi post i nije neka novina. Već hiljadama godina ova tema aktuelna je i primenjuje se u raznim raligijama baš kao i u našoj, hrišćanskoj. Očigledno je da je „neko“ ko je postavio osnove i pravila posta dobro poznavao njegove efekte, mnogo ranije nego što je japanski nobelovac to otkrio. U stvari njegovo otkriće autofagije nije ništa više nego objašnjenje jednog od aspekata posta naučnim rečnikom. A o onim ostalim, možda i mnogo bitnijim aspektima, govorićemo u pričama u rubrici Armagedon.

Dakle post tj. gladovanje – to je najjači aktivator procesa autofagije. Jednostavno ćete jesti manje, 2 obroka dnevno, večeru preskačeta. Od onoga što jedete, preferirate više biljnu hranu i sve na vreme u tajmingu. Obratite pažnju na sledeće: da bi se proces autofagije aktivirao, potrebno je da prođe minimum 12 sati od poslednjeg obroka. Ovde ne kažemo da autofagija kao proces funkcioniše svih 12 sarti već počinje sa svojom funkcijom nakon što prođe 12-16 sati gladovanja (od poslednjeg obroka). Kulminacija procesa je nakon 24h -36h.  Znači, da bi nekako ativirali ovaj sistem moraćemo da redizajniramo naš tajmig obroka, tako što ćemo doručkovati (ujutru), ručati (u periodu od 14-17h) ali ne i večerati čime ćemo dobiti na vremenu da ispunimo pomenuti tajming od 12 sati. Ovo se direktno odnosi na sve nas koji svojim profilom zanimanja ne trošimo previše energije. Kada telo registruje da je nastupilo gladovanje (što će biti negde posle ponoći) i da nema energije, ono šalje informaciju mozgu koji pokreće reciklaže.

 

Pomaže kućni budžet?

Ako vas je na početku ove priče zbunilo kako to da ovaj lek može pozitivno delovati i na vaš kućni budžet evo odgovora i na to pitanje. Sve one finasije koje ste ranije usmeravali ne samo na nepotrebnu idustrijsku hranu već i na lečenje od te iste hrane, sada ćete ta sredstva zadržati u svom kućnom budžetu i usmeriti na namirnice koje su količinski manje, zdravije i kvalitetnije. Puno novaca uštedećete na nekupovinu sokova, konditorskih proizvoda, mesnih i mlečnih prerađevina, da ne pričamo o duvanu, o lekovima, med.pregledima, analizama, intervencijama i mnogo manji deo te ušteđevine utrošićete da pojačate kupovinu zdravijih namirnica, semenja, mahunariki, voća i povrća.

Pomaže kod dijabetesa (tip 2 i delimično tip 1)?

Šta se dešava sa šećerom u toku gladovanja? Nivo insulina je tada dosta nizak što dovodi do aktivacije glukagona (hormon sa suprotnim dejstvom – želi da poveća nivo glukoze u krvi). Glukagon pronalazi stare, deformisane ćelije i izvlači energiju iz njih. Bitno je samo poštovati tajmin jer ako tada unesete čak i malu količinu hrane deaktifviraćete glukagon i sam proces autofagije. Ovo je slično situaciji kada ostanete bez para pa onda aktivirate uskladištene izvore hrane i energije, zamrzivače, špajzeve ili rasprodate nepotrebne stvari kako bi preko toga došli do sredstava koja  su vam potrebna.

Pomaže kod tumorskih bolesti

Rekli smo da se vremenom u ćeliji nakuplja ćelisko đubre koje dovodi do degeneracije ćelja a onda greška na grešku, mehanizmi deobe ćelija se menjaju, ćelija se degeneriše – rastu tumori. Redovnom reciklažom, mozak će neutralisati ovakve ćelije i pojave tako da u sklopu sa veganskom ishranom i navikama, u sinergiji sa autofagijom, vaše mogućnosti i snaga drastično rastu u borbi sa tumorskim bolestima.

Duhovno smo jači?

Kada smo spomenuli posteve, svakako da ste čuli za termin post na vodi. E, to je upravo ono što se kod autofagije očekuje od vas. Znači pomenutih minimalnih 12 sati bićete na postu samo na vodi. I to svakodnevno. Poželjno bi bilo da jedan dan u nedelji (a naša preporuka je petak) budete 24h na vodi. Time ćemo proces autofagije aktivirati oko ponoći sa kulminacijom pred zoru čime ćemo ostvariti njene pozitivne efekte. Onaj drugi aspekt posta a to je duhovni, takođe ne može biti zanemaren a njegova uloga je jača čak i od same telesne reciklaže. Vera i molitva su neka vrsta duhovne reciklaže gde vi razgražujete zlo u vama, oslobađate se duhovnog balasta i đubreta i čistite svoje duhovno telo tj. biće. Ova komponenta je mnogo bitnija od telesnog čišćenja a nešto više na tu temu u rubrici armagedon (autofagija duha).

 

Antioksidans komentar

Ovaj sajt generalno potencira promenu navika ishrane i ponašanja kao stub borbe protiv savremenih hroničnih bolesti. Međutim često puta dešavalo bi se da iako osoba koristi kvalitetniju ishranu i konzumira mahom vegansku hranu , očekivani rezultati u zdravstvenom smislu nisu tako brzi a često puta i izostaju. Pitanje koje tada ostaje bez odgovora je “zbog čega moj imuni sistem ne uklanja tumorske ćelije, zašto proces izostaje..?” Međutim još jedna karika u tom lancu takođe nedostaje a radi se upravo o autofagiji. Znači, zdrava ishrana da – ali uz poštovanje tajminga o kojima dr Yoshinori Ohsumi govori. Iako naizgled pojesti domaću i organsku, kvalitetnu jabuku pre spavanja deluje kao najzdravija navika, kao i ona priča “da očistim zube jabukom”, ta navika gledana kroz prizmu autofagije ipak nije toliko zdrava. Po svemu sudeći mnogo zdravija varijanta biće preskočiti tu jabuku pre spavanja – normalno osim ako niste kolabirali od gladi. Sve ovo zahteva dublju analizu izreke “Zdravlje na usta ulazi”…

Zato bismo na kraju dopunili osnovnu ideju ovog sajta: u borbi sa najtežim bolestima treba promeniti životne navike, način ishrane ali i tajminge ishrane (uvesti autofagiju). Sve to, zajedno sa promenom svesti i načina razmišljanja činiće pobedničku kombinaciju a naše šanse za izlečenjem postaće automatski mnogo veće i izvesnije.

 

AUTOFAGIJA – SUPERLEK – DETOKSIKACIJA I REVITALIZACIJA ORGANIZMA. PREVENTIVA BOLESTIMA, STARENJU, DISFUNKCIONALNOSTI I LEČENJE TEŠKIH BOLESTI

Pogledajte video zapise na temu AX Doktor – Ordinacija

 

 

Samočišćenje tela – isceljujuća moć autofagije

Autofagija – Zašto su mediji preleteli ovu vest?

Novak Đoković i Autofagija

 

AUTOFAGIJA – SUPERLEK – DETOKSIKACIJA I REVITALIZACIJA ORGANIZMA. PREVENTIVA BOLESTIMA, STARENJU, DISFUNKCIONALNOSTI I LEČENJE TEŠKIH BOLESTI

Comments are closed.