Rak debelog creva – rak kolorektuma

Rak debelog creva (rak kolorektuma) predstavlja jedan od najčešćih oblika raka na ovim prostorima pored raka dojke i prostate. Rak debelog creva i rak rektuma predstavljaju rak zadnjeg dela creva i zbog svoje sličnosti prestavljaju se kao rak kolorektuma. U pogledu ukupne smrtnosti ovo je četvrti i najčešći tip raka u svetu. Kao takav on predstavlja zlokobnu perspektivu većeg dela stanovništva koji praktikuju zapadnjački način ishrane. U vezi sa tim činjenica je da broj obolelih raste što je zemlja industrijski razvijenija. Tako ćete ovaj tip raka češće viđati u zemljama poput Amerike, Evrope a manje u zemljama poput Azije, Afrike i sl.

Rak debelog creva (rak kolorektuma) predstavlja jedan od najčešćših oblika raka na ovim prostorima pored raka dojke i uglavnom su posledica loše ishrane.

RAK DEBELOG CREVA – RAK KOLOREKTUMA

 

U debelom crevu završava se proces varenje hrane. Debelo crevo je mesto u kome se masovno razmnožavaju mikroorganizmi. U jednom gramu izmeta nalazi se nekoliko milijardi ćelija mikroba. U ovom crevu se sintetizuju vitamini, fermenti i druge fiziološke materije. Crevna mikrofolora stvara barijeru za mikrobe koji izazivaju bolesti i tako čuva domaćina. U zadnjem crevu (rektum) hrana se i dalje vari. Uz pomoć fermenata mikroba, razlaže se celuloza i apsorbuje voda. Izbacivanje izmeta omogućava aktivna peristaltika koja se aktivira kada masa izmeta nadraži senzore na zidovima creva.

Po svemu sudeći, faktor koji ima presudnu ulogu u razvoju ove vrste raka nije genetski već prehrambeni. Ovo je veoma vidljivo kod migracija stanovništva gde migranti koji sa teritorija niskog rizika migriraju u visoko razvijene zemlje vrlo brzo postaju žrtve ove vrste raka. Kada se radi o genskim promena potrebno je mnogo više vremena da bi se dobile promene u genima koje bi se prenosile sa generaciju na generaciju. Dosadašnja istraživanja potvrdila su da je rak kao bolest u velikoj meri posledica načina ishrane od čega je rak debelog creva najizraženiji u toj vezi jer kod nijedne vrste raka nije u toj meri primetna veza između upotrebe mesa u ishrani i pojave bolesti kao što je to slučaj kod ove vrste raka. Što je više mesa u ishrani rizik od od pojave bolesti biće veći. Kakva je situacija po tom pitanju recimo u Leskovcu, gradu roštilja? LESKOVAC – Od 48 pacijenata, koliko je prošlo kroz skrinig u Leskovcu, desetoro je imalo rak debelog creva, a kod 23 pacijenta su otkriveni polipi, preteče tumora.

 

Rak kolorektuma – uzroci

 

Ovde poseban problem predstavljaju proteini jer ih meso sadrži previše. Prosečnom čoveku potrebno je 30 grama proteina na dan a taj isti prosečan čovek danas unosi preko 130 gr. dnevno. Viškovi proteina se ne mogu skladištiti pa jetra mora da ih razloži a razlaganje suvišnih proteine je proces koji poprilično zamara jetru. Inače, životinjski proteini su veoma acidozni i stvaraju kiselu PH sredinu. Životinjama ovakva ishrana ne predstavlja naročiti problem jer one imaju malo drugačiji sistem za varenje. Tako npr. mačke imaju 20 puta jaču želudačnu hlorovodoničnu kiselinu od čoveka pa one sa lakoćom razgrađuju ove acidozne proteine. Proizvodi razgradnje mesa su kancerogeni i kao takvi oni dospevaju u debelo crevo gde se zadržavaju a onda se šire po čitavom telu. Zato je poželjnije proteine unositi iz biljnih izvora.

 

Rak debelog creva (rak kolorektuma) predstavlja jedan od najčešćših oblika raka na ovim prostorima pored raka dojke i uglavnom su posledica loše ishrane.

Ono što posebno smeta debelom crevu pored mesa, jesu mesne prerađevine a naročito suhomesnati proizovodi. Upotreba prehrambenih aditiva dodatno otežavaju situaciju ovom organu. To su oni aditivi koji se dodaju hrani radi poboljšanja njenog izgleda i ukusa a tu posebno prednjače mesne prerađevine. Tako će npr. “bezazleni” natrijum nitrit koji se mesu dodaje kako bi ono dobilo svežiju boju, tokom varenja biti transformisan u opasne nitozamine koji podstiču rast tumora. Nitrozami se mogu javiti i kod ukiseljenih, prženih i dimljenih proizvoda. Ukoliko delujete preventivno, smanjite upotrebu brze hrane u ishrani a ukoliko lečite debelo crevo onda totalno izbacite ovu vrstu hrane.

Veliki problem ovde predstavljaju zasićene masnoće i trans masti koje nastaju u procesu hidrogenizacije. Kao jedan od mogućih krivaca javlja se i akrilamid koji nastaje kao produkt kod prženja namirnica bogatih skrobom.  Svaka od ovih stavki dodaje se ukupnom riziku za oboljevanje debelog creva a imajte na umu da se ovde ne radi samo o debelom crevu jer ako debelo crevo boluje, njegova funkcija se menja, toksikacija organizma se uvećava pa celi organizam trpi posledice ovakvog stanja. Kod pojave tumorskih promena u debelom crevu javljaju se i simptomi upozorenja poput bolova, malih stolica, pojava krvi u stolici. Višak kilograma i gojaznost predstavlja dodatni faktor rizika i preporuka je držati telesnu težinu u kontroli. Zato je poželjno povećati fizičku aktivnost a to može biti i klasična šetnja u vremenu od bar 30 min. dnevno.

Postoje i neke teorije gde se uzročnikom ovog raka smatraju crevne žučne kiseline na osnovu čega su neke studije predložile upotrebu mleka – zbog kalcijuma koji će neutralisati kiselu PH vrednost ali ova teorija nije dosledno ispitana jer statistika je pokazala da zemlje koje koriste najviše mleka u ishrani, poput Amerike i Evrope, imaju najveću stopu oboljevanja od raka kolorektuma. O uticaju kisele PH bilo je više reči u tekstu o PH vrednostima. Mada, ukoliko ipak želite da kalcijumom delujete na žučnu kiselinu naša preporuka je da tu upotrebite namirnice iz biljnih izvora a u tom smislu susam predstavlja odličan izbor.

Kada je u pitanju veza sa hranom akcenat se posebno stavlja na niskoj zastupljenosti vlakana u ishrani. Ova vlakna prisutna su u biljnoj hrani i to je onaj deo biljke koji naš organizam ne može da svari. Vlakna u našem organizmu ostvaruju višestruki zdravstveni efekat i uglavnom predstavljaju solidnu preventivu od pojave kolorektalnog raka. Oni koji kroz svoju ishranu unose dovoljnu količinu vlakana ostvaruju zaštitu od raka kolorektuma za oko 50%. Količina vlakana koja nam je dovoljna za ovu zaštitu iznosi oko 10 gr. dnevno a to je količina od jedne šolje malina ili jedne šolje graška, pasulja ili npr. jedna azijska kruška. Što se tiče ugljenih hidrata gledajte da ne preterujete jer uvećano prisustvo rafinisanih ugljenih hidrata i šećera može dovesti do rezistencije na insulin a ona pak do pojave kolorektalnog raka. Ali nemojte se bespotrebno plašite svakog ugljenog hidrata i ne zaboravite da tu razlikujemo dve grupe: rafinisane i složene ugljene hidrate. Oni koji su opasniji za vas jesu oni rafinisani.

 

Simptomi i otkrivanje karcinoma debelog creva

Simptomi rano otkrivanje karcinoma debelog creva

Jedna od metoda kod pregleda debelog creva jeste kolonoskopija. Ovde lekar uz pomoć rektalne sonde traži abnormalni rast tkiva. Najčešće uočena abnormalnost jeste polip. Još uvek nije jasno definisana veza polipa i kanceroznih tumora ali polipe većina naučnika svrstava kao predznak i opomenu pred pojavu kancera. Na osnovu njih možemo definisati rizik za pojavu kanceroznog tumora.

Uklanjanje ovakvih polipa svakako smanjuje pojavu teškog oboljenja nekad i do 90%. Zato je dobro vršiti redovne kontrole polipa nakon 50-te godine a ako ste više rizični onda i ranije.

Tumori se uglavom dijagnostifikuju kolonoskopijom, rengendskim pregledom (uz gutanje barija – irigografijom), laboratorijskim nalazom povišenog CEA i LDH. Kod sanacije ovakvih vrsta tumora u klasičnoj medicini pristupa se uglavnom operaciji koja može biti neradikalna (vadi se samo tumor bez odstranjivanja limfnih čvorova), radikalna (odstranjuju se i tumor i limfni čvorovi) a postoji i opcija Anus Praeter koji označava veštački anus koji pak može biti privremeni ili stalni. Takođe, hemoterapija, zračenje i hormonske terapije uglavnom su udarno oružje savremene medicine kod ovakvih bolesti. Koja je metoda efektivnija to je diskutabilno pitanje a naš savet vam je da se potrudite da ih sve zajedno izbegnete a za tako nešto biće dovoljno da korigujete svoju ishranu i promenite životne navike.

Antioksidans komentar:

 

Većina ljudi kada govori o zdravlju unutrašnjih organa najčešće spominju srce, jetru, pankreas i sl. dok se debelo crevno nepravedno zapostavlja na listi kao manje važno. U telu ne postoje “manje” i “više” važni organi. Svi oni zajedno deluju kao celina i međusobno su zavisni. Kada je reč o alternativnom lečenju ove vrste tumora, priča je slična kao i kod ostalih oblika bolesti raka. I preventiva i lečenje zasnivaju se na što većem učešću sirove biljne hrane i što većem prisustvu biljnih vlakana u ishrani naročito kada je u pitanju kolorektalni rak. Principi ishrane koji se generalno forsiraju na ovom sajtu važiće i u ovom slučaju. Ne postoji ništa što ćemo posebno izdvojiti kao lek za rak debelog creva. Jednostavno, moraćete da primenite sistem postupaka koji možete pronaći u ostalim tekstovima na temu rak i bolesti a što se tiče ishrane informišite se u rubrici Negativa i Pozitiva.

 

Pogledajte video zapise na temu AX Doktor – Tumorske bolesti i rak

 

Lečenje raka debelog creva prirodnom medicinom

Moćni čistači tela protiv raka debelog creva – dr Mihajlović

Evo kako izbaciti otrove iz debelog creva

Izbacite otrove iz debelog creva – dr Mihajlović

RAK DEBELOG CREVA (RAK KOLOREKTUMA) PREDSTAVLJA JEDAN OD NAJČEŠĆŠIH OBLIKA RAKA NA OVIM PROSTORIMA PORED RAKA DOJKE I UGLAVNOM SU POSLEDICA LOŠE ISHRANE. WWW.ANTIOKSIDANS.COM  – LESKOVAC

Comments are closed.