Molim te pomozi

“Molim te pomozi” – reči su koje najčešće upućujemo doktoru ili Bogu kad padnemo u krupnije zdravstvene ili životne probleme. Ali, bilo da se obraćamo doktoru ili Bogu, svejedno, uzrok je isti. Svojim neodgovornim ponašanjem doveli smo sebe u nezavidan položaj pri čemu su usledili zdravstveni ili životni problemi. I sada se obraćamo za pomoć ne bi li nas neko oslobodio muka koje su usledile kao posledica svega toga.

Molim te pomozi - obično se obraćamo Bogu ili lekaru u kada smo u nevolji. Kao što greh razara naš duh tako i loša hrana uništava naše telo i naše zdravlje.

MOLIM TE POMOZI

 

Kada se obraćate nekoj instituciji sa molbom ili zahtevom u vašu korist procedura je obično sledeća: vi izlažete svoj zahtev a pored toga predajete priloge (najčešće pisana dokumenta) kojima obrazlažete valjanost svoga zahteva. Otprilike takav jedan princip postoji i u priči gde se vi obraćate Bogu ili doktoru tražeći rešenje tj. pomoć za svoje probleme.

Gospode pomozi…

 

Molim te pomozi - obično se obraćamo Bogu ili lekaru u kada smo u nevolji. Kao što greh razara naš duh tako i loša hrana uništava naše telo i naše zdravlje.

Božji zakoni funkcionišu na principu univerzalnih prirodnih zakona i kao takvi oni neće poštedeti nikoga ko pokuša da ih ignoriše. Nepoznavanje zakona ne oslobađa vas odgovornosti  koje oni povlače. Ako zakon vatre kaže: "ne ulazi u vatru jer ćeš se opeći" a vi ignorišete taj zakon ili jednostavno niste ni čuli za njega to vas neće poštedeti posledice i zaradićete dobre opekotine. Božji zakoni funkcionišu na sličan način - doduše sa jednom malom razlikom. Kada vi napravite pogrešne izbore u životu i kada ignorišete ove zakone i upozorenja uslediće posledica ali ne odmah i ne trenutno. Svet u kome živimo poseduje dimenziju koja se zove vreme i koja će se pojaviti kao tampon zona razdvajajući uzrok i posledicu.

Nemojte da vas prevari to što posledica kasni u odnosu na uzrok jer vremenski period koji ih deli može varirati od kratkih do vrlo dugih perioda pa čovek koji posmatra priču sa strane stiče utisak da ovaj sistem uzrok-posledica ne funkcioniše. Ponekad ovaj vremenski prostor funkcioniše u vašu korist jer će vam dati mogućnosti da izvršite neke promene u svom životu ili preduzmete određene korake kako bi ste zaustavili posledicu koja čeka vas (ili vaše potomstvo - nešto poput genetskog nasleđa) u određenom trenutku života. Vaša molba za pomilovanjem biće samo nagoveštaj promene koju ćete izvršiti čime očekujete poštedu od posledice koja bi usledila. Kada zamolite Boga za oproštajem nekog greha i problema koji sa njim ide, vi izlažete svoju molbu a kao prilog predajete garanciju da te greške nećete više ponavljati. U takvom slučaju postoje realne okolnosti da se molba reši u vašu korist. Normalno, da bi se dobilo kvalitetno i trajno rešenje podrazumeva se da ispoštujete garancije koje ste dali jer bi se problem mogao povratiti.

Doktore pomozi...

 

Molim te pomozi - obično se obraćamo Bogu ili lekaru u kada smo u nevolji. Kao što greh razara naš duh tako i loša hrana uništava naše telo i naše zdravlje.

Kada dođe do zdravstvenih problema, pacijent na neki način doktora doživljava kao spasioca. Pacijent je svojim lošim životnim navikama izazvao bolest ali doktor je tu i on će svojom tabletom ili hiruškim nožem odraditi svojevrsni "reset" pri čemu pacijent očekuje da doktor bude taj koji će ukloniti posledicu delovanja nekog uzroka. Za razliku od gornjeg slučaja pacijent u molbi doktoru ne prilaže nikakve garancije i priloge čime će opravdati valjanost svoje molbe. U najvećem broju slučajeva pacijent očekuje da će ta tableta ili zahvat odraditi svoje i da on neće morati da menja ništa od svojih loših životnih navika koje su vremenom postale deo njega, izvor njegovog zadovoljstva ali i bolesti.

Ako uzmemo za primer bolest hipertenzije priča bi bila sledeća: loše životne navike, uživanje u brzoj i masnoj hrani kao i fizička neaktivnost doveli su organizam u loše stanje i to je rezultiralo podizanjem krvnog pritiska. Ponekad organizam sam podiže pritisak kako bi ćelijama dopremio više kiseonika i hrane što faktički predstavlja i uslov njegovog opstanka. Pacijent se obraća doktoru a on odmah prepisuje lekove. Hipertenziju ne bi trebalo uvek posmatrati kao konačni čin, primarnu bolest koju je dovoljno samo držati u kontroli lekovima. Hipertenzija  je simptom, crvena lampica koja signalizira prisustvo uzroka bolesti. Time što ćete lekovima ugasiti ovu lampicu ne znači da ste rešili problem. Iako hipertenzija ponekad može delovati kao most za preživljavanje, na duge staze ona podiže rizik od prskanja krvnih sudova tako da nije poželjno da pređe u hronično stanje. U tom slučaju vi možete stradati od simptoma bolesti koji su prerasli u primarni uzrok. Tada postaje neophodno ublažiti ove simtome kako oni ne bi postali uzrok vašeg stradanja pa je medicinska intervencija sasvim opravdana.

Da se nadovežemo na poentu priče "Pomozi"... Dakle, pacijent dolazi kod doktora od koga očekuje rešenje. Nakon što doktor prepiše lek pacijent najčešće to doživljava kao svršeni čin jer sada, pošto ima lek, za njega više nema problema. On ne mora ništa menjati u svom životu jer "sada ima lek". Ali, stvarnost je malo drugačija. Doktor će privremeno sanirati simptome ali budući da vi ne dajete nikakav prilog vašoj molbi vi samo prihvatate da celoga života pijete lekove koji će simptome držati pod kontrolom. To znači da ćete svoj organizam i jetru poprilično optereti hemijom koja će uzrokovati neželjene efekte širokog raspona. Sa druge strane, hipertenzija koja se je pojavila samo je vrh ledenog brega. Radi se o simptomu koji je prvi pokazao svoje lice ali iza njega juriša armija drugih simptoma i problema koji samo čekaju svoj dan. Gašenje prve lampice i glasnika bolesti neće zaustaviti ostale jahače. Ako vi ohrabreni lekom koji sada kontroliše vaš pritisak date sebi za pravo da živite kao i ranije, ostale posledice ubrzo će pokazati svoje lice. Na vama je da odlučite hoćete li problem rešavati tako što ćete gasiti jednu po jednu lampicu uvećavajući svoju kućnu apoteku.

Plodovi pokajanja

 

Očigledno da samo molba upomoć neće biti dovoljna da ta pomoć i stigne, bar ne onako kako mi očekujemo. Najbitniji deo molbe biće prilog koji se daje uz nju a to su plodovi pokajanja. U našoj veri plodovi pokajanja biće hrišćanske vrline i dobra dela pri čemu će ljubav biti glavni i osnovni plod. Pri tome je bitno da taj plod bude zasnovan na iskrenom pokajanju, udaljavanjem od greha koji je zatrovao naš duh. Šta će onda biti plodovi pokajanja koji ćete priložiti u medicinskom smislu? Jednostavno, prekinućete sa uživanjem u masnoj, rafinisanoj hrani, opijatima i šećeru i svemu onome što je zatrovalo vaše telo. Jedino tako možete pametno iskoristiti kratko vreme koje ste dobili saniranjem prvog simptoma lekovima. A onog trenutka kada povratite jačinu, prekinućete da sebe nepotrebno i dodatno trujete tim istim lekovima.

 

Antioksidans komentar:

 

Kao što vidite stvar je prosta. Nije problem izlečiti se i rešiti svoje životne probleme. Ono što je ovde najteže jeste kako promeniti svoje navike? Današnji čovek navikao je da živi u telesnom ugađanju, da uživa u brzoj hrani i bogatoj trpezi a obroke bez mesa i ne računa u hranu. Na posnom stolu obično ćete čuti vapaj: "dajte mi da pojedem nešto konkretno" - a najčešće se misli na meso. Ali kao što će greh u veri razjedati vaš duh, isto tako će mrsni obroci razjedati vaše telo a onda će se otvoriti pandorina kutija. Ali opet kažemo - stvar je prosta, izmenite jelovnik i problemi nestaju. Jednostavno je... poput čoveka sa hroničnim kašljem koji baca cigaretu i prestaje da puši... Prosto, zar ne?

Ovde postoji jedan problem kod tumorskih pacijenata, pogotovu malignog tipa. Maligni pacijenti, najčešće u sumnji preživljavanja i odsustvu volje za borbom često pribegavaju filozofiji: "verovatno mi je još malo vremena ostalo pa daj da bar to vreme živim i jedem kao čovek". Tužno, ali takvo razmišljanje je najverovatnije čoveka i dovelo do bolesti. Mada, stvar nekako deluje i logično jer tumorske ćelije su veliki proždrljivci glukoze i ostalih nutrijenata tako da je mršavljenje standardni prateći efekat ovih bolesti pa pacijentu deluje logično da mora pojačati svoju ishranu a izbor se najčešće svodi na kvalitetno meso (najčešće piletina), sireve i mleko (pogotovu kozje). Sušta je tačna, ishranu treba pojačati, ali kako? - to je već malo šira tema. Ako malo bolje zagledate ovaj sajt verovatno ćete sami doći do tog odgovora.. 

 

 

ARMAGEDON - MOLIM TE POMOZI - OBIČNO SE OBRAĆAMO BOGU ILI LEKARU U KADA SMO U NEVOLJI. KAO ŠTO GREH RAZARA NAŠ DUH TAKO I LOŠA HRANA UNIŠTAVA NAŠE TELO I NAŠE ZDRAVLJE.

Comments are closed.