Kuvana čorbica – savršeno ubistvo

Često puta ljudi žive u pogrešnom ubeđenju da se hrane i žive zdravo. Ono što vam se na prvi pogled učini kao “zdrava hrana” ne mora značiti da to stvarno i jeste. Ponekad su te greške tolike da to ne samo da nije zdrava hrana već oružje za savršeno ubistvo baš kao u ovoj priči “kuvana čorbica – savršeno ubistvo”. Savet za muški deo publike: možda će se neki od vas prepoznati u ovoj priči. Ljubazan osmeh uz reči “dragi, za tebe samo kuvano jer kuvano je najbolje” situacija je koja može biti vrlo kobna za vas… Kuvana čorbia – savršeno ubistvo…

Kuvana čorbica - savršeno ubistvo. Termički obrađena hrana podiže kiselost organizma i podloga je za sve nove teške i autoimune bolesti.

 

KUVANA ČORBICA – SAVRŠENO UBISTVO

 

Ne znam šta da radim sa ovim mojim pacijentom… – požali se žena svojoj prijateljici na svoga muža koji već duže vremena ima problema sa zdravljem. – Bolešljiv je, ima šećer a doktor kaže da ima i neku autoimunu bolest. Godinama pije lekove ali mu ništa ne pomažu. Smučilo mi se čekanje u redovima i jurnjava sa doktorima a i svi ti lekovi nisu baš jeftini.

– A jeste li probali sa zdravom hranom?- upita prijateljica.

– Kako da ne, odgovori žena kao iz topa. – Stalno mu kupujem one zdrave kašice u kesicama sa žitaricama i raznim ukusima. Obično ih spremamo za doručak, onako dodamo i probiotik jogurt bez glutena ili sa niskomasnim mlekom obogaćeno A i D vitaminima i sve to zasladimo medom. Od šećera kupujem mu isključivo žuti šećer. Onaj beli nije zdrav. Za ručak uglavnom spremamo čorbice, Kuvana hrana nije najbolji izbor. Sa puno povrća, paprika, šargarepa, celerov list, pa se to lepo ukuva… Prepuna je vitamina. Prženo izbegavamo, bolje je kuvano. Meso isključivo piletina. Ovo crveno meso nije baš zdravo, gledala sam na televiziji. Na sve to stavim po dve kašike onog vegetal začina prepunog sušenog povrća sa jodiranom kuhinjskom soli. U zdravoj hrani stalno mu kupujem sušenu kandiranu brusnicu ali fruktozom. Brusnica je veoma zdrava, znaš…. I dobra je za dijabetičare. Hleb uzimamo isključivo onaj obogaćeni. Evo pogledaj, imam ga u kesi. Vidi šta piše na njemu: “bez holesterola”. On ponekad voli da namaže margarin na hleb ali ne onaj običan nezdravi margarin, već onaj obogaćen omega masnim kiselinama. Gazirane sokove odavna ne pije, kupujem mu samo one guste u tetrapaku i to 100% voće, bez veštačkih boja i aroma. A kad smo već kod sokova, juče sam mu pravila sok od zove, pravi, domaći. I džem od šipuraka – a svi znaju da šipak ima najviše vitamina C. Svako jutro na prazan stomak popije čašicu domaće komovice u kojoj je 40 dana bio potopljen beli luk. Kao što vidiš, hrani se ekstra zdravo a opet ništa. I dalje je bolestan. Izgleda da je ta priča o zdravoj hrani ipak malo preuveličana.

– A cigarete? Da li je izbacio cigarete? Sećam se da voli da popije i malo više kafe? Upita prijateljica.

– E sad, zar još i to? Pa šta će mu na kraju ostati? Cigarete je smanjio na jednu paklu a što se tiče kafe ne pije više od 3 dnevno ali mislim da to nema veze sa njegovom bolešću. Mora da je nešto genetski. Lekove koje pije jesu malo skuplji ali su dobri. Homeopatski su i uglavnom na biljnoj bazi. Evo uzela sam mu ove i kapi za čaj sa ekstraktom od kamilice. Videla sam na reklami da žena koja ih je pila izlečila je svoju bolest za mesec dana. Prvo nije mogla ni na noge da stoji, a onda, nakon njih počela je i da trči. Kao rukom odnešeno..

Kuvana čorbica - savršeno ubistvo. Termički obrađena hrana podiže kiselost organizma i podloga je za sve nove teške i autoimune bolesti.

kuvana čorbica – savršeno ubistvo

Antioksidans komentar:

Ono što je sigurno u ovoj priči jeste činjenica da ova žena hranom ubija svoga muža. Ako bi uvažili činjenicu da se ovde radi o opšteprihvaćenom pravilu ponašanja u ishrani i ako bi uvažili njenu neinformisanost, mogli bi smo da je optužimo za ubistvo bez predumišljaja. Ali,  ako bi smo joj uklonili etiketu neinformisanosti onda bi ovo delo dobilo epitet ubistva sa predumišljajem jer bi priča mogla da izgleda i ovako:

 

KUVANA ČORBICA – SAVRŠENO UBISTVO

 

Ovaj moj suprug poprilično mi ide na živce. Ali, skovala sam plan. Ubiću ga hranom i niko me neće okriviti za to. Evo mog plana: svakog jutra spremam mu one ekstrudirane žitarice koje se proizvode pod velikim pritiskom i temperaturom. Temperatura će skrob u njima pretvoriti u lepak koji će mu zapušiti vene a odsustvo živih enzima pojačaće dejstvo fitinske kiseline koja će povećati kiselost organizma. Obično biram glutenske žitarice jer će gluten stalno prolaziti kroz crevni zid i biti konstantan uzrok imunim oboljenjima. Jogurt i homogenizovano mleko biram zbog dokazane osobine mleka da izaziva autoimune bolesti i dijabetes a podstiče i osteoporozu. Med i A i D vitamini su tu čisto da zamažu oči i celoj ovoj priči daju lažni utisak dobrog izbora. Inače, u mleku po defaultu nema glutena kao što i u hlebu nema holesterola, ali kada se to napiše na ambalaži to zvuči mnogo zdravije, zar ne? A što se tiče nezdravih masti, teško da ćete pronaći išta gore od hidrogenizovane biljne varijante i margarina, bio on sa ili bez dodataka. On je fantastični stimulator malignih bolesti. Ali kada se pomenu omega 3 masne kiseline ovo “marganin” skoro da se više i ne vidi. Omega 3 mu dođu poput infracrvenih mamaca koje margarin izbacuje kako bi misaone projektile naveo na pogrešni put.

Što se tiče šećera, njegova žuta verzija nije ništa bolja od bele. U stvari, radi se o istom belom šećeru, kome je dodata melasa, ali ovo “žuti” poslužiće kao alibi kod griže savesti. Brusnica koju kupujem u zdravoj hrani kandirana je i natopljena šećerom tako da će dodatno pogoršati njegov dijabetes. Ironično je to što je brusnica inače biljka poznata po tome što pomaže kod problema dijabetesa a ja je koristim kao trojanskog konja. Prodavci zdrave hrane kažu: “jeste kandirana ali ne klasičnim šećerom već fruktozom, a fruktoza je voćni šećer i vrlo je zdrav”. Ali meni ide na ruku da je fruktoza otrovna u velikim količinama a u svakom slučaju pristojno će opteretiti i zamastiti jetru koja će morati da je metaboliše u neki korisni oblik. A zašto kuvam? Zato što je “prženo” na crnoj listi i skreće dosta pažnje. Kuvano mu dođe kao neka vrsta dobrog izgovora za termičku obradu. Termička obrada hrane pobiće sve žive enzime a minerale vratiti u anorgansko stanje tako da će njegov organizam stalno siromašiti u enzimima, vitaminima i biti sve “kiseliji”. Vitamini će se dosta prorediti, glikemijski indeks hrane će se povećati. Npr. šargarepa i celerov list koje mogu jesti i dijabetičari zbog niskog glikemijskog indeksa (oko 30 jedinica) posle kuvanja uvećaće svoj indeks na 80-90 jedinica i postati rizični za dijabetičare. Niko neće ni posumnjati da su naivna šargarepa i celer u stvari bili dodatni rizik glikemije.

Meso će standardno pogoršati stvari bila to piletina ili ono crveno. Ali koristiću piletinu jer ona ima bezazleniji imidž. Što se tiče vegetal začina, sušeno povrće prikriće prisustvo pojačivača ukusa, monosodium glutaminata E621 koji je njegov udarni sastojak. Ovaj pojačivač ukusa koristim jer on ubija nervne ćelije a može dosta pomoći i kod izazivanja multiplaskleroze. Ova jodirana kuhinjska so ista je kao i obična a ovaj jod u njoj neće ništa uticati na njen bolji kvalitet. Sve u svemu ovaj začin pomoći će mu da lakše pojede ovu bljutavu i nezdravu čorbu koju mu pravim.

Što se tiče sokova, gazirani su možda i zdraviji od ovih u tetrapaku. Količina voća koje se nazovi koristi u njima je u stalnom smanjenju a taj manjak se koriguje aditivima i popriličnom količinom šećera i visokofruktoznog sirupa. Sve u svemu neće videti nikakvu korist od njih. Ovo što piše 100% voće je čisto igra reči. A što se tiče ovog mog domaćeg soka od zove, to je samo maska. Ja ga pravim sa 5 kg šećera, dodajem obavezno limontus i konzervans tako da više pripada otrovima nego zdravim sokovima. Možda bi bolje bilo nazvati ga otrovnim šećernim sirupom sa ukusom zove pre nego li “domaći sok”. Mada, morate priznati da mu prisustvo zove daje naivnu prirodu zar ne? Ista priča je i sa ovim džemom od šipuraka. A što se tiče vitamina C, pitanje je kolko će njega ostati kad ja sve to dobro ukuvam. Rakija koju pije svakog jutra umanjiće efektivnost njegovog imunog sistema a pijani beli luk neće mu mnogo pomoći. Kafa i cigarete pojačaće prisustvo radikala a što se tiče ovih kapi sa ekstraktom kamilice one se savršeno uklapaju u moju lažnu brigu o njegovom zdravlju.

Sve u svemu, dobar plan, morate priznati.

Kuvana čorbica - savršeno ubistvo. Termički obrađena hrana podiže kiselost organizma i podloga je za sve nove teške i autoimune bolesti.

KUVANA ČORBICA – SAVRŠENO UBISTVO. TERMIČKI OBRAĐENA HRANA PODIŽE KISELOST ORGANIZMA I PODLOGA JE ZA SVE NOVE TEŠKE I AUTOIMUNE BOLESTI.

ANTIOKSIDANS – PRIČA ZA VAS

 

Pogledajte video zapise na temu Pandora

Comments are closed.