Meso i mesne prerađevine sve su opasnije po zdravlje

Hrana koju jedemo može nas zaštititi od raka ali i povećati rizik oboljevanja. Hrana može uticati na razvoj bolesti sa većim procentom nego što on iznosi kod pušenja. Ona je jedan od glavnih uzroka bolesti raka što možete proveriti i na izveštajima glavnog američkog instituta za kancer WCRF. Ovaj institut je nakon analize hiljada izveštaja objavio svoj izveštaj pod nazivom Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer. Ovo se pogotovu odnosi na meso jer je i SZO upozorila da su meso i mesne prerađevine sve su opasnije po zdravlje. Postoji osnovana sumnja da meso u ishrani može inicirati pojavu teških tumora i oboljenja…

 

Meso i mesne prerađevine sve su opasnije po zdravlje. Smanjite meso u ishrani. Lečenje najtežih bolesti biljnom hranom. Alternativa. Veganstvo.

 

MESO I MESNE PRERAĐEVINE SVE OPASNIJE PO ZDRAVLJE

 

Jedna od glavnih preporuka je smanjenje unosa crvenog mesa i izbegavanje mesnih prerađevina. Ako vas buni šta se podrazumeva pod crvenim mesom, pomoći ćemo vam: to je govedina, svinjetina, jagnjetina, jaretina i sl. a što se tiče mesnih prerađevina tu se podrazumevaju mesa konzervirana dimljenjem, sušenjem, soljenjem ili uz pomoć hemikalija. Meso bi trebalo dosta smanjiti u ishrani ali bi još bolje bilo kada bi ste ga u potpunosti izbacili. To ne znači da ako ponekad i pojedete malo mesa da to mora imati ekstremno loše posledice. Konzumacija mesa mora biti dovoljno retka kako se ne bi stvorila mogućnost za negativne posledice. Da vas podsetimo da povećano prisustvo proteina u ishrani, pogotovu iz mesa, predstavlja jak podsticaj tumorskim oboljenjima. Npr. mesne prerađevine su direktno povezane sa rakom želuca. Termička obrada stvara dodatne kancerogene supstance. Rizik od pojave kancera zbog upotrebe mesa pokazala je i studija odrađena na univerzitetu na Havaima.

 

Meso u ishrani mnogima pravi ozbiljne probleme

 

Svakako da roštiljanje sa prijateljima lepo zvuči i još bolje miriše ali dobar roštilj ima i drugu stranu medalje. Tako npr. u Leskovcu, u gradu roštilja, na skriningu debelog creva od 48 pacijenata desetoro je imalo rak debelog creva a kod 23 njih pronadjeni su polipi, tumorske tvorevine. To znači da u proseku svaki četvrti pregledani pacijent ima rak debelog creva a polovina njih imaju tumore. Ovo je statistika koja mora biti ozbiljno shvaćena. Za sada, roštilj pacijenti se brane neodlaskom na kontrolu sa izgovorom “strah me je da odem – možda mi nešto nađu!”. Ova statistika datira iz leta 2013, a sada, nakon dve godine, situacija je svakako još gora. Univerzitet u Lidzu pratio je 35000 žena u periodu od 7 godina. Ovo ispitivanje pokazalo je da su žene koje su konzumirale meso u ishrani imale povećanu stopu oboljevanja od raka dojke dok je jedna druga studija koja je sprovedena u SAD na 90.000 premenopauzalnih žena pokazala da je svakodnevno konzumiranje crvenog mesa dvostruko uvećalo rizik od hormonski aktiviranog raka dojke .

Možda ćete reći da koristite domaće meso i ishrani, ali kada pričamo o mesu kao uzroku raka mislimo na njegov, proteinski, holesterolni i hormonski potencijal. Drugo, i način pripreme tog mesa takođe dodaje ekstra rizik pogotovu ako se radi o prženom mesu. Prilikom ove termičke obrade, masnoće iz mesa stvaraju oksidanse i kancerogene supstance. Bilo kakvo grilovano, pohovano, prženo meso ima pojačan uticaj na posebno na razvoj raka želuca i debelog creva.  Posebno je loš uticaj zasićenih masti koje su redovne kod mesa. Zato imajte u vidu da veća upotreba mesa, pogotovu prženog, unos većih količina proteina i nizak unos vlakana pogubno deluje na digestivni trakt izazivajući rak želuca, debelog creva, rektuma, pankreasa i bubrega. Ovde je akcenat stavljen na crvenom mesu. To ne znači da možete jesti piletinu ili ribu bez bojanzni. Sve vrste mesa pojačavaju rizik oboljevanja od raka dok je crveno meso – meso sa većim rizikom a onda sledi piletina i riba na kraju.

Pored digestivnog trakta problemi se javljaju i sa dojkom i prostatom. Meso, pored mlečnih proizvoda, spada u namirnice koje sadrže hormone i promotere rasta. Ovi hormoni su prirodno sadržani u mesu a ekstra su povećani kod stoke gde se hormoni dodatno daju stoci radi bržeg rasta. Kravama se recimo daju hormonske pelete radi pospešivanja rasta i većeg prinosa mleka.  Zato ova vrsta ishrane posebno pogađa tkiva koja reaguju na hormone kao što je dojka, materica, prostata.. Ove činjenice predstavio je i Dr Malcolm Carruthers u svojim istraživanjima. Kod muškaraca je izražena tkzv. muška menopauza gde su simptomi umor, depresija, gubitak libida, atrofija testisa, impotencija i povćanje dojki kao i povišen rizik od raka prostate. Kod vegetarijanaca je rizik oboljevanja od raka niži oko 45% u odnosu na mesojede. Za rak koštane srži rizik koji imaju vegetarijanci je 75% manji. Prednost vegeterijanaca potvrđena je i na poznatoj EPIC studiji (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition).

Meso i mesne prerađevine sve su opasnije po zdravlje. Smanjite meso u ishrani. Lečenje najtežih bolesti biljnom hranom. Alternativa. Veganstvo.

Meso i PH

 

Ono što je bitno za nas kod mesne ishrane je to da upotreba mesa povećava kiselu PH vrednost organizma. Povećavanje kiselosti u organizmu dovodi do smanjenja apsorcije vitamina i minerala, smanjuje energetski potencijal ćelije i njenu sposobnost regeneracije, pogoršanja opšteg zdravstvenog stanja i postavljanja preduslova za razvoj tumora. Budući da naš sistem za varenje po svojoj fizionomiji i funkciji je sličiniji biljojedima nego mesojedima, to se u organizmu produkti varenja i truljenja mesa duže zadržavaju u crevima što pogoduje razvoju raka debelog creva. Nešto više na ovu temu možete pogledati na stranici biljojed. Ukoliko ozbiljno redukujete upotrebu svih vrsta mesa, vi ste dosta smanjili rizik oboljevanja pogotovu kod gastrointestinalnog trakta. Problemi kod upotrebe mesa pogotovu su izraženi kod bolesti srca i kardiovaskularnog sistema. Na prethodnim stranicama smo već pisali o tom problemu. Povećana upotreba mesa povećava količinu holesterola u krvnim sudovima, pa dolazi do čestog formiranja plakova odgovornim za učestale slučaje infarkta i moždanih udara u poslednje vreme.

 

Meso i mesne prerađevine sve su opasnije po zdravlje. Smanjite meso u ishrani. Lečenje najtežih bolesti biljnom hranom. Alternativa. Veganstvo.

POGLEDAJTE VIDEO ZAPISE NA TEMU: MESO I MESNE PRERAĐEVINE SVE SU OPASNIJE PO ZDRAVLJE

 

 

MESO I MESNE PRERAĐEVINE SVE SU OPASNIJE PO ZDRAVLJE. SMANJITE MESO U ISHRANI. LEČENJE NAJTEŽIH BOLESTI BILJNOM HRANOM. ALTERNATIVA. VEGANSTVO.

Comments are closed.