Pobedite koronu

Pobedite koronu

 

Ovde ćemo razraditi jednu taktiku, mali ratni plan. Rat je objavljen, kako minimizirati žrtve? Naše je da dakle da dođemo do stanja da imamo što manje zaraženih u jednom vremenskom periodu. Otuda su i male stvari, poput pranja ruku, izbegavanja kontakta i rizičnih ponašanja veoma bitni, ne toliko iz razloga da ćemo time uspešno sprečiti pandemiju već da izbegnemo najveći problem a to je da se svi razbolimo u istom trenutku. Bez obzira na priče koje kruže o koroni, preporuka je dakle raditi maksimalno na svom imunitetu i ne dozvoliti sebi da trebamo medicinsku pomoć. Ovo pre svega iz razloga preopterećenosti zdravsvenog sistema, dovođenja u rizik medicinskog osoblja a ujedno i sebe i svojih porodica.

Za svakoga ko planira odbranu hranom, dobre je znati da je u tom delu najpogodnija, najjeftinija i najbolja hrana veganska. Priprema namirnica ne bi trebala ići u pravcu paničnih pravljenja zaliha već obezbeđivanje minimalnih količina hrane (ali odgovarajuće) kako biste ispoštovali neke od metoda prevencije a to je da poštedite sebe guranja u supermarketima za sitnice. Dakle, bitno je da na lageru imate adekvantu hranu, koja se lako čuva, koja se ne kvari lako i za koju nije potrebno hlađenje a pre svega po mogućnosti što više sirova.

Vegani protiv korone - Pobedite koronu

Vegani protiv korone – Pobedite koronu

Usmeravamo se sada ka imunom sistemu. Iako su ove akcije morale biti preduzete mnogo ranije jer ovako sve to liči na situaciju kada gradimo protivpožarni sistem u momentu izbijanja požara. Ipak, bolje da to preduzmemo i sada nego nikada.

 

Toksemija kao podrška bolesti 

Ako su aktuelne hronične bolesti (tumorske, kardio…) najveći rizik smrtnosti, šta je zajedničko svim tim bolestima? Ove bolesti najčešće imaju zajednički uzrok a to su toksemija, nezdrava hrana i način života. Što se tiče korone, iz prethodnih statistika primetili smo da deca imaju manje problema sa koronom. Da li je odgovor možda u tome što deca, s obzirom na godine toksikacije, nisu uspela da kompromituju svoj imuni sistem lošom hranom i navikama? Ako je to istina zar ne bi bilo pametno ukazati ljudima na greške u ishrani, na jačanje imunog sistema i otpornosti ka virusima?

U našoj ishrani koristimo namirnice biljnog i životinjskog porekla. U smislu zaraženosti patogenim bakterijama, životinjske namirnice predstavljaju mnogo veći rizik. Ishrana bazirana na ovim namirnicama podrazumeva ne samo unos patogenih bakterija već i njihovu naknadno uvećanu koncentraciju zbog hrane koja truli u organizmu pogotovu kada se radi o mesu. Kada smo pričali o digestivnom traktu čoveka rekli smo da čovekova creva i sistem za varenje pripada biljojedima, da je zadržavanje hrane u organizmu veće a samim tim i dovoljno dugo da se krene sa njenim truljenjem pa meso na neki način predstavlja pravi mamac bakterijama koje će krenuti u akciju truljenja i toksikacije tela. Prisustvo ovakvih namirnica dovešće do veće prisutnosti bakterija u organizmu, što je prirodan proces a veće prisustvo bakterija može dovesti do toga da telo čak ima potrebu za prisustvom virusa koji će pak uništavati bakterije, što je takođe prirodan proces. Na neki način  ovde će bakterije odigrati ulogu mamca koji će privući viruse. Pošto smo tu gde jesmo a stvari prirodno idu svojim tokom, treba se potruditi da što manje gostoprimstva pružimo i bakterijama i virusu ako ipak dođemo u kontakt sa njima.

 

Živa hrana

Infekcije i virusi nisu primarna tema antioksidans sajta, ali, kao i kod teme koju primarno obrađujemo a gde je imuni sistem ključna stavka, polazimo od činjenice da dobar imuni sistem može dosta pomoći i u ovakvim slučajevima. Možda nećete uspeti da sprečite virus da probije prvu liniju odbrane a to je fizička prevencija, ali zato u drugoj liniji, u liniji imunog sistema morate zaustaviti njegovo dalje nepredovanje. Imuni sistem mora sprečiti virus da dovede do svojih težih posledica a to su upala pluća i problemi sa bubrezima a za tako nešto imuni sistem mora biti nekompromitovan i u punoj pripravnostii. Zašto insistiramo na sirovoj hrani? Zato što vaš imuni sistem koristi “žive” nutrijente kao municiju za odbranu pa ukoliko imate više ovih “živih” nutrijenata to će i vaš imuni sistem biti jači. Tu prevashodno mislimo na povrće, voće, semenje i žitarice. Svaka rafinisana i termički obrađena hrana je mrtva hrana baš kao i njen zdravstveni efekat. Verovatno ćete i ovih dana čuti savete kako se treba hraniti “zdravo” sa dosta “zdravih” proteina mesa, mleka, jaja i sl. saveta tipa “trebate jesti jaku hranu kako biste pobedili viruse” ali priča je sasvim suprotna. Dosadašnjim načinom ishrane ispunili ste sebe mesnom truletinom i životinjskim proteinima, rafinisanom “mrtvom hranom” i toksinima učinivši sebe pogodnim mestom za život virusima i bakterijama a oslabiviši pri tome svoj imuni sistem.

Kao specijalno oružje možete koristiti hladno ceđene sokove iz povrća i voća zato što su to napici oslobođeni prisustva celuloze i ostalih tvrđih materija što u mnogome olakšava proces varenja pa će vaš organizam bez trošenja energije za varenje faktički dobiti na tanjiru “sažvakane” potrebne nutrijente. Često puta organizam mora uložiti dosta energije kako bi estrahovao potrebne materije pa dođe do situacije da “više potroši nego što zaradi”. U ovom slučaju sokovi iz sokovnika delovaće poput infuzije vašem imunom sistemu i time stvoriti maltene trenutni efekat. Dakle, pripremite sokovnik a donekle može pomoći i blender.

Takođe, kao specijalno oružje u ishrani mogu vam poslužiti i klice. Filozofija ishrane klicima zasniva se na aktiviranju nutritivnog potencijala semena procesom klijanja. Nutritivni potencijal semena je konzerviran u semenu kako nebi bio uništen pre nego se ukaže prava potreba za njim (nešto poput zaključane ostave sa hranom). U momentu klijanja biljke ovi nutrijenti se otpakuju (ili ako hoćete “ostava se otključava”). To znači da ako jedete klasičnu neisklijalu semensku hranu vi ćete i tada dobiti solidne nutritivne materije u živoj formi ali i dalje u manjoj količini i manjem zdravstvenom efektu od varijante sa klicama. Razlog tome jeste upravo taj konzervirani i spakovani potencijal semena, nešto poput zipovanog fajla na kompjuteru, koji je neupotrebljiv sve dok ne bude optakovan pravilnom procedurom. Ili poput nuklearne energije uranijuma koja je neupotrevljiva ako je prethodno ne oslobodite u odgovarajućoj hemijskoj reakciji. Energija spakovana u semenu je upravo poput energije uranijuma a oslobađa se u procesu klijanja. Ova energija je vanredne snage a namenjena je biljci kako bi dobila potencijal da ojača svoje telo i isklija kroz tvrde površine. Ceo trik je u tome da kada “prevarite” biljku da krene sa procesom klijanja, energiju koju bude oslobodila za svoje preživljavanje preusmerite na sebe i tako ojačate svoje telo i dobijete mogućnost da preživite (“isklijate”) u najtežim okolnostima. Neka vas ne buni “tvrdoća” semena jer u procesu klijanja seme na neki način bude skuvano uz pomoć unzip-enzima, bez termičke obrade.

 

Post

Kada već pričamo o “živoj hrani”, u prilog biljnoj ishrani ide i verski post. Filozofija posta je u tome da su oni raspoređeni u periodu smene godišnjih doba, dakle na prelazu iz jeseni u zimu, iz zime u proleće, proleća u leto, leta u jesen.. Sijalica najčešće pregori ne kada radi, već u momentu promene stanja (upaljeno/ugašeno). Staklo prsne na prelazu iz hladnog u toplo… Ako bismo ovu pojavu predstavili jednom sinusoidom kordinatnog sistema, zenit kritičnog perioda bio bi onda kada kriva seče horizontalnu apcisnu osu, na prelasku iz jednog stanja u drugo, iz jednog sveta u drugi, iz pozitivnog u negativno, iz dana u noć, iz života u smrt. Zato će ceo period smene godišnjeg doba biti “pokriven” postom, sa izričitom naredbom da u tom periodu u nama ne sme da bude nijedne životinjske namirnice jer će ista destabilizovati naš zdravstveni sistem i dovesti nas u rizik da trpimo štetu “kritičnih momenata”. Post nije samo deo folklora jedne vere kao što to mnogi misle, ili pak dijeta, već sredstvo za zaštitu našeg zdravlja i duha pre svega. Za sada ćemo se zadržati na telesnom zdravlju jer duhovna komponenta jeste primarna ali i mnogo složenija priča. Očigledno je da post nije samo tek neka vrsta jelovnika već složeni nutritivno-duhovni proračun koji je očigledno radila “viša intelegencija” u savršenom planu kreacije.

U zdravstvenom smislu čak će i gladovanje biti bolje rešenje za vaše zdravlje jer kada organizam ostane bez hrane on tada svu energiju, koju je inače trošio na varenje hrane, sada usmerava na svoje čišćenje i obnavljanje. Ovo je već tema sama za sebe a o tome smo pisali u testu autofagije. Slično se događa i za vreme posta jer masna hrana isuviše opterećuje oranizam pa je on faktički uvek u stanju aktivnosti, bez spavanja, što ga iznuruje i čini imunološki rizičnim. Iz tog razloga Antioksidans preporučuje da iskoristite beneficije koje post nosi sa sobom i dodate to kao još jedan metak vašem imunom sistemu. Nemojte da vas vara priča “vi morate jesti jaku hranu, meso, mleko, jaja…” usred posta jer ma kako vam to zvučalo kao “savremeni savet” ipak je to samo jedna od mantri nezasitog kapitala i interesa. Hrana bogata životinjskim proteinima (naročito mlečnim) ali ii rafinisanim žitaricama i glutenom, dovodi do stvaranja lepljive sluzi u organizmu koja u kombinaciji sa virusom korone dovodi do velikog problema u plućima čime se otežava disanje i dovodi do stanja da se pacijenti bore za vazduh.

U svakom slučaju, oni koji poste, nisu dostigli apsolutni nivo zaštite ali su načinili prvi korak u stvaranju ambijenta koji virusu nije privlačan, baš kao i vi kada planirate da odsednete u nekom mestu, birate objekat koji će najbolje odgovarati vašim potrebama i načinu života. Na žalost, dane u karantinu uglavnom provodimo uz još više hrane i to još nezdravije pa time virusu pripremamo idealan teren. Svakako da će to dovesti i do povećanja telesne težine a višak masnog tkiva u našem organizmu predstavljaju još jedan faktor rizika i pozivnicu za viruse. I na kraju, pitanje za vas: koliko ste već dana u postu?

Veliku ulogu u odbrani od korone igra vitamin D. Kada je ovaj vitamin u pitanju, najbolje bi bilo dobitika na prirodno, izlaganjem suncu i zato nije dobro za vreme korone kriti se u mračnim i ramnim stanovima već pronaći neko mirno mesto na kome ćemo biti sami sa suncem. Ukoliko niste u mogućnosti da to učinite prirodno onda nabavite suplemente vitamina D. Pored njega, pokazalo se vrlo korisnim i prisustvo cinka. I u ovom slučaju preporučujemo “živi” cink iz sirove hrane ali ako i to ne možete obezbediti onda i njega pribavite u suplement varijanti.

 

Živi odmor

Kad već govorimo o jačanju imunog sistema, nezaobilazna stavka biće i pravilan odmor. Kako bi imuni sistem funkcionisao efikasno, mora mu se pružiti kako adekvatna hrana tako i adekvatan odmor. U tom delu on podseća na vojnika na frontu koji će biti mnogo efikasniji ako bude sit i odmoran, a svakako i u dobroj motivaciji – da se nadovežemo na stanje duha. Ukoliko sami ne povedete računa o svom odmoru, organizam će već pronaći rešenje tako što će aktivirati pospanost i slabost u smislu fizičkih mogućnosti ili će potražiti neki drugi način kako bi vas naterao na odmor i tako uštedeo potrebnu energiju. U svakom slučaju ipak je bolje da to uradite vi, svojom voljom, a ne da primoravate organizam da vam sprovodi “vanredne mere”. Zašto smo u naslovu naglasili “živi” odmor? Zato što nije svaki odmor produktivan odmor. Imuni sistem se najbolje regeneriše u periodu od 21h do 6 ujutru. Reperi i razni “ispravljači” grešaka regenerisanja ćelija funcionišu najbolje samo dok ste u dubokom snu. Ono što njima poprilično smeta je “prisustvo svesnosti” tj. budno stanje jer u takvom stanju vi razmišljanjem generišete stresove i nepoželjne emocije koje ne smeju biti prisutne u momentu debagiranja grešaka. Postoje i određene “ambijentalne okolnosti” tj. negativni prirodni faktori koje je najbolje zaobići spavanjem a njihov zenit je oko ponoći. Ali, s obzirom da se savremeni život sve više seli u pravcu “noćnog života”, vreme za produktivni odmor i ponoćni san sve se više smanjuje i gubi. I da se nadovežemo na tekst o živoj hrani – pravilan odmor je povezan sa pravilnm ishranom. Ako već u toku dana bombardujete organizom teškom i loše svarljivom hranom, ako planirate da odmorite “živim odmorom” moraćete da izbegavate da jedete do kasno uveče jer time ukidate organizmu čak i to malo odmora koje ima noću.

 

Živi duh

Drugo ali isto tako vrlo bitno, pokušajte da se sačuvate od stresa ili eventualnog straha od epidemije. Trudite se da ne zanemarujete realnu opasnost ali nemojte preterivati jer će svako preterivanje dovesti do pojave stresa a poznato je da stres kompromituje imuni sistem pa tako nepotrebno slabite svoju drugu liniju odbrane. Logično je da, ako prihvatate činjenicu da stres slabi imuni sistem, onda isto tako morate prihvatiti i čenjenicu da nešto suprotno ima suprotni efekat, tj. jača imuni sistem. Šta će biti suprotno stresu (strahu)? Pre svega, optimističko (realno) sagledavanje situacije, jaka vera, adekvatan moralni i duhovni stav – to će biti oružje vašeg duha koji je direkno nadređen vašem imunom sistemu. Svako negativno delovanje u ovom polju kompromitovaće, i suprotno, jačaće vaš imuni sistem. Kao što će sunčeva svetlost doprineti zaštiti vašeg tela, isto tako će i duhovna Božija svetlost doprineti jačanju vašeg duha. Ali, kao što u samoj ishrani nije dovoljno jesti lošu hranu a ubeđivati sebe da se hranite zdravo očekujući da ćete time stvoriti pozitivan efekat ishrane, isto tako ne možete se ponašati “duhovno rizično” a očekivati da ćete samoubeđivanjem sebe da ste korektni stvoriti pozitivan duhovni efekat. Kao što telo traži svoje “žive nutrijente” a to su enzimi, vitamini i minerali iz sirove hrane, tako i duh traži svoje “žive nutrijente” koje pronalazi u dobrim rečima i delima. Možda neće uspeti da razumete ovu priču sa živom hranom i duhom, možda će vam delovati prilično “nemedicinski” ali s obzirom da se obraćamo veganskoj populaciji polazimo od toga da većina iz ove grupe poseduje gen za “think different” i zato govorimo malo čudnim jezikom.

 

 

Antioksidans komentar:

Ova epidemija po svojim rezultatima ima jednu prednost u odnosu na grip: zaraznija je, lako se širi i ima potencijal da prevaziđe svoju konkurenciju . U kraćem vremenskom intervalu može zaraziti mnogo veći broj ljudi a onda se medicinska nega javlja kao usko grlo u celoj priči. Ako naglo poraste broj obolelih premašiće se kapaciteti lečenja tako da medicinska pomoć može izostati a to će već biti problem. Možda će čak i veći problem biti to što će biti otežana pomoć ljudima koji boluju od raznih, drugih hroničnih bolesti (tumorskih, kardio i sl.) pa će kod ovakvih pacijenata doći do povećane smrtnosti, u odnosu na onu uobičajenu, pa će samim tim korona preuzeti “zasluge” koje joj ne pripadaju. Sa druge strane postoji i mnogo teorija o efikasnosti i zaraznosti ovog virusa. Prisutne su i brojne “teorije zavere” a šta je tačna istina može biti vrlo diskutabilno. Ali, dok se to ne otkrije, gledajte da ne budete kolateralna šteta, ne toliko od korone koliko možda od drugih zdravstvenih problema i komplikacija koje mogu biti prozrokovane odsustvom adekvatne medicinske pomoći.

Ako je vaše pitanje da li će vas virus pronaći odgovor je – najverovatnije da! Vaše je sada da se potrudite da budete što manje podesni virusu, da što duže pružate otpor i otežavate mu posao. Glavni cilj virusa je u tome da inficira što je moguće više ljudi u kraćem periodu a naša pobeda biće u tome da mu odbijemo gostoprimstvo ili da period odbrane razvučemo što je moguće duže. Iz tog razloga potenciramo na vašem ponašanju, ishrani i pravilnoj borbi. Poruka je dakle sledeća: pratite medicinske savete, preduzimajte fizičke mere zaštite a mi bi dodali još jedno, ništa manje bitno, a možda i najbitnije – vodite računa o svom imunitetu koji je ipak udarna pesnica vaše odbrane.

Možda će tekst sa ishranom zbuniti one koji se hrane konvenicionalnom hranom a duhovni tekst one koji nisu bliski veri. Za one koji pak dobro razumeju duhovne tekstove imamo i posebnu poruku:

“Telo diše čistim plućima. Duh diše svojom verom. Ono što je dim u vazduhu to je sumnja u vašoj veri. Zdrava pluća pobeđuju bolest”. – Ko ima uši da čuje neka čuje.

Vegani protiv korone – Pobedite koronu

 

Comments are closed.