Meso je kancerogeno – SZO upozorenje

O mesu smo već govorili na stranici “proteini za loše zdravlje“. Tom prilikom smo pomenuli neke od štetnih efekata ishrane mesom na ljudsko zdravlje. U sredstvima javnog informisanja pojavile su se vesti koje ovu priču potvrđuju sa zvanične strane. Naime, agencija za istraživanje bolesti raka IARC, koja radi pod okriljem SZO (svetske zdravstvene organizacije – WHO) meso i mesne prerađevine po štetnosti svrstala je u grupu zajedno sa duvanom, azbestom i izduvnim gasovima jer postoji obilje dokaza o njihovoj štetnosti po zdravlje. Ovi dokazi potvrđeni su brojnim naučnim analizama i studijama gde je utvrđena direktna veza mesa sa rakom debelog creva, prostate i pankreasa. Dakle, meso je kancerogeno – SZO upozorenje…

Meso je kancerogeno - SZO upozorenje. Ono što je alternativa odavno upozoravala, danas SZO potvrđuje. Izbacite meso i mesne prerađevine iz ishrane.

MESO JE KANCEROGENO – SZO UPOZORENJE

 

Morate da imate u vidu da se ovde radi o vrlo jakoj industriji sa moćnim kapitalom u pozadini. Tako npr. samo industrija govedine u Americi teška je 95 milijardi dolara. Na svetskom nivou radi se o vrlo velikom kapitalu. S obzirom da su u pitanju jaki interesi normalno je za očekivati da ovakva izjava svetske zdravstvene organizacije neće proći tek tako. Izvršna direktorka Nacionalne asocijacije za govedinu u Americi Šejlin Meknil ne slaže se sa tvrdnjom SZO o mesu i bolestima. Vodeće kompanije su već pokrenule sopstvene naučne studije kojima će pokušati da demantuju ove tvrdnje. Sa druge strane dr Rejčel Tompson, šef istraživačkog odseka kaže da za nju ova vest nije ništa novo. Naime, ne radi se usamljenim mišljenima već je to stav brojnih naučnih organizacija i studija koje su rađene na tu temu.  Isuviše je čvrstih dokaza koji nedvosmisleno potvrđuju problem sa mesom i mesnim prerađevinama.

Meso je kancerogeno - SZO upozorenje. Ono što je alternativa odavno upozoravala, danas SZO potvrđuje. Izbacite meso i mesne prerađevine iz ishrane. 

Farmeri i proizvođači mesa su zabrinuti da bi ovakve vesti mogle ozbiljno da pogoršaju prodaju. A gde smo tu mi? Ovo je ipak borba velikih igrača i jakog kapitala ali svakako da će vremenom uticati i na dešavanja na našem tržištu u Srbiji. Budući da se radi o jakim industrijama biće potrebno dosta vremena i para da se informacije realno prihvate a navike kod ljudi promene. Kada je ova vest objavljena na našoj televiziji odmah su usledili odgovori proizvođača a i potrošača: meso koje mi pravimo (konzumiramo) je zdravo i sušeno na bukovom drvetu?!? Naša stoka je iz zdravih krajeva a mi ne koristimo aditive u mesnim prerađevinama… Ovo je meso po receptu naših baka… Možda je nezdravo ali lepo miriše…

Očigledno je da je prehrambena svest u Srbiji na niskom nivou pa će promene jelovnika kod nas verovatno zahtevati više vremena i truda. Ova neinformisanost tržišta otvara više mogućnosti za manipulaciju potrošačima. Kada govorimo o opasnosti koju nosi ishrana mesom prvenstveno mislimo na meso kao namirnicu bez obzira da li je sušeno na bukovom ili hrastovom drvetu. Svakako da sušenje uz pomoć hemije nosi dodatne ekstra rizike ali ovde se misli na rizik koji se podrazumeva po defaultu.

Činjenica je da je ljudski digetivni trakt drugačiji od mesojeda, da je želudačna kiselina slabija a creva mnogo duža. Ove predispozicije prouzrokuju duže zadržavanje i truljenje mesa u crevima, više toksina kao i povećanje kisele PH vrednosti organizma a sve to pogoduje razvoju tumorskih oboljenja. Ako tome dodamo i aditive i ostale hemikalije koje se kod nas prosipaju na kilograme onda je opasnost još veća. U svakom slučaju dimljenje mesa na bukovom drvetu nije recept koji će vas spasiti bolesti ali je možda manje zlo od mesnih prerađevina sumnjivog porekla. Vi znate da je naše tržište izuzetno pogodno za prodaju lešina i trulog mesa jer ti proizvodi obično imaju niže cene a naš narod živi na ivici prosjačkog štapa pa ovi proizvodi lako dolaze do potrošača.

Antioksidans komentar:

Ova vest će verovatno imati sličan efekat poput one o štetnosti duvana. Prošlog veka duvan je bio vrlo reklamiran kao izuzetno zdrav proizvod. Čak su se i lekari po televizjama takmičili ko će bolje izreklamirati cigarete. Borba protiv duvanskog dima išla je vrlo sporo jer zbog jakih interesa nije bilo dobre volje da se akcija ubrza. Ipak, zbog obilja dokaza koji se više nisu mogli ignorisati duvan je proglašen kao proizvod opasan po zdravlje. Otprilike neki slični scenario možemo očekivati i kod mesa. Iako je duvanski dim zvanično klasifikovan kao toksin koji u velikoj meri uvećava šanse za oboljevanje od raka, pušač koji dođe u dodir sa ovakvom informacijom najčešće odmah zabija glavu u pesak ne želeći da sluša takve priče. Uživanje u duvanskom dimu postaje prioritet čak i kada se životi okoline, porodice i dece dovode u rizik koji je inače veći nego kod samih pušača, s obzirom da se radi o pasivnim pušačima koji naivno izlažu pluća duvanskom dimu. Kod mesa doduše ne postoji “pasivna ishrana” ali s obzirom da mesojed ne želi da menja svoje hedonističke navike on će te navike nametati i svojoj okolini. Formiranje zvaničnog stava po pitanju mesnih prerađevina i stvaranje novih navika biće težak proces koji će trajati dosta vremena. Do tada onkologija će imati pune ruke posla a farmaceutski biznis džepove pune para. Dok stvari ne izađu na čistac naš savet je: smanjite upotrebu mesa i mesnih prerađevina.

 

Pogledajte video zapise na temu Negativa

 

Prerađeno meso među vodećim uzročnicima raa

Prljave tajne mesne industrije – Lepilo za meso

MESO JE KANCEROGENO – SZO UPOZORENJE. ONO ŠTO JE ALTERNATIVA ODAVNO UPOZORAVALA, DANAS SZO POTVRĐUJE. IZBACITE MESO I MESNE PRERAĐEVINE IZ ISHRANE.

Comments are closed.