Biljno mleko pomaže i jača imuni sistem

Budući da smo dosta iskritikovali mleko životinja, bilo bi pošteno da se mlekopijama ponudi odgovarajuća alternativa. Mada vam sam pojam “biljnog mleka” zvuči nekako nepotpuno, začudiće vas bogatstvo ponude kako u smislu raznolikosti tako i po nutritivnom bogatstvu. Biljno mleko jača i pomaže i jača imuni sistem u borbi sa teškim bolestima kao što su rak, kancer i autoimune bolesti jer je prepuno živih nutrijenata: živi enzimi, vitamini, organski minerali.Pre nego što krenete sa sopstvenom proizvodnjom ove vrste mleka, moraćete da obezbedite jedan dobar blender.

Biljno mleko - blender 

U zavisnosti od kvaliteta blenderi se po cenama kreću od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada dinara. Kao početnik u ovoj oblasti moći ćete da prođete i sa onim jeftinijim varijantama ali, ako planirate da svakodnevno pravite svoje mleko (a i druge stvari), trebaće vam blender u klasi od 10.000-30.000 dinara. Jeftiniji blenderi imaju slabije motore i osetljiviji su na opterećenje tako da ukoliko ih mnogo maltretirate ili ne pazite lako može doći do kvara.

Autor ovog teksta koristi Kenwoodov model FP-250  koji pripada nekoj srednjoj klasi. Jačina motora je 750w što vam daje mogućnost da meljete tvrđe materijale duže vremena bez opasnosti od pregrevanja. Ova varijanta je modularnog tipa: sadrži bleder bokal, mlin posudu i posudu za seckanje. Tako da osim za mleko može poslužiti i za meljanje oraha, badema, lešnika, seckanje povrća i sl…

U tekstu koji sledi pokazaćemo vam kako da napravite dobru varijantu biljnog mleka. Ono što bi vam mi predložili jeste mleko od lešnika, badema, oraha, susama, lana, heljde… itd. Princip izrade za bilo koje od ovih mleka je uglavnom isti. Materijal koji se koristi mora biti sirov, iz proverenog izvora. Ako je to lešnik, možete uzeti oko 100 gr. očišćenog lešnika ili ako nemate vagicu pri ruci, možete koristiti šoljicu za kafu. Dakle, jedna kafena šoljica očišćenog lešnika sipe se u posudu sa vodom da odstoji preko noći kako bi lešnik omekšao. Nakon toga, prospete vodu, možete da skinete ljusku, ubacite lešnik u blender a onda usipete vodu tek toliko da pređe nivo lešnika u njemu. Uključite blender na kratko, (30-60sec) i dobićete gustu kašu u blenderu. Ostavite da polusmešana masa odstoji još kojih sat vremena. Nakon toga dodajte čašu vode i pustite blender ponovo na kratko (oko 1 min). Zatim ponovite proceduru još za kojih 3-4 čaša sve dok količina tečnosti ne stigne do 1 litar (ukoliko ste u mogućnosti, izbegavajte česmovaču). Tečnost morate dodavati postepeno iz razloga što ako odmah krenete sa celim litrom vode masa u blenderu se neće dobro samleti već će samo kružiti po blenderu. Ako vam blender to dozvoljava pustite 2-3 bledovanja za svaki slučaj kako bi se materijal u blenderu što više otopio. Na završetku procesa, možete da procedite mleko preko sita ako želite da dobijete čistu tečnost (ako mleko ne pijete direktno već ga koristite kao smesu za jutarnju kašu onda ga ne morate cediti). Čak i da cedite masu, suvi ostatak ostavite u frižideru a onda ga koristite kao dodatak jutarnjim kašama.

Biljno mleko - semenke i orašasti plodovi

Ukoliko vam čist ukus lešnika ne odgovara, mleko možete blago zasladiti (1 supena kašika meda na 1 litar mleka). Ako dodajete med, moraćete da ga ubacite u pauzi između 2 blenda jer u protivnom se med neće dobro otopiti. Možete praviti i razne kombinacije sa dodacima. U ovu kombinaciju veoma dobro ide jedna kašika kakaa ili još bolje rogača. Takođe dobra kombinacija može biti i jedna banana. Sve ove materijale ubacujte u pauzi između blendovanja kako bi se dodaci dobro izmešali.

Ukoliko želite mleko od oraha ili badema postupak bi bio isti sam što ćete umesto lešnika koristiti orah, tj. badem. Možete mleko napraviti i od susama, lana, heljde i sl. ali preporuka je da u tom slučaju koristite kombinacije sastojaka tipa pola-pola npr. pola čaše lešnika, pola čaše susama. Izbor materijala može biti po kriterijumu ukusa ili pak po nekoj konkretnoj potrebi. Informacije za korišćeni materijal možete pogledati na našoj stranici herbarijum. Što se tiče upotrebe, ovo mleko obavezno držati u frižideru. Rok trajanja u frižideru: optimalno do 3 dana. Najbolja varijanta bila bi kada bi se pravile manje količine mleka koje bi se konzumirale istog dana. Dovoljna doza za jedan dan je oko 2 čaše ili do pola litra mleka. I ovde sledi jedan komentar: ako vi pravite prirodno, domaće mleko od biljne sirovine i od početka ga čuvate u frižideru a njegov rok trajanja je 3 dana, šta mislite o mleku koje ima rok trajanja godinu dana van frižidera a pritom potiče od lako kvarljivih životinjskih izvora?

 

Kokosovo mleko

Biljno mleko - kokos 

 

Kada je kokosovo mleko u pitanju, većina ljudi još uvek smatra da je dovoljno samo probušiti kokos i istočiti mleko iz njega. Na žalost, postupak je malo teži ali ne toliko da ga ne biste mogli sprovesti u delo. Kokosovo mleko je izuzetno hranljivo i kvalitetno da sa gledišta efekata po vaše zdravlje kravlje mleko ne može ni da mu priđe.

Elektroliti su jonizirane soli u našim ćelijama koje prenose energiču po čitavom telu a kokosovo mleko je jedan od naboljih prirodnih izvora elektrolita.   Po svojoj molekularnoj strukturi najsličniji je krvnoj plazmi pa bi konzumaciju kokosovog mleka mogli da nazovemo i “mini transfuzijom krvi”. Zato je davanje kokosovog mleka ranjenim vojnicima u drugom svetskom ratu bila uobičajna praksa.

Prvi korak u pravljenju ovog mleka jeste nabavka kokosovog oraha. Gledajte da pronađete u trgovini što svežiji orah jer često puta dešava se da se sa lagera prodaje kokos koji je zasušen i kome je odavno istekao rok trajanja. Kako ćete proveriti svežinu kokosa? Osim po izgledu, dobro bi bilo proveriti stanje tečnosti u kokosu (unutar kokosa nalazi se kokosova voda a ne mleko). Jednostavno protresite kokos i ako se jasno čuje klumkanje tečnosti, možete reći da je velika verovatnoća da je kokos svežijeg datuma u protivnom ne kupujte ga. Da bi ste tečnost iz kokosa izvadili, biće neophodno probušiti kokos. Na vrhu oraha nalaze se obično 3 kružna polja koja su mekša za bušenje. Možete koristiti šilo ili neku drugu šiljatu kuhinjsku alatku. Autor ovog teksta koristi mali električni šrafciger sa burgijom  (očas posla). Dovoljno je napraviti dve rupe (jedna za curenje, druga za protok vazduha) i isipajte tečnost u čašu. Vodu koju ste isipali ne bacajte već odložite na stranu za kasniju upotrebu.  Nakon toga morate razbiti orah. Pronađite dobru podlogu i kontrolisano čekićem udarite orah nekoliko puta. Ljuska će popucati a to će vam omogućiti da je skinete sa oraha. Nakon skidanja ljuske dobićete unutrašnjost oraha, belu masu koja je obavijena braon opnom. Tu opnu možete sastrugati nožem za ljuštenje krompira i dobićete čisto belu, tvrdu masu iz oraha. Tu belu masu operite i izrendajte. Izrendanu masu ubacite u blender i dodajte jednu čašu vode. U malo tečnosti blendirajte masu oko 1 min. Nakon toga dodajte još jednu čašu vode i opet blendirajte. Ovo ponovite još 2-3 puta dok ne dođete do količine od 1 litar vode. U toku blendovanja možete dodati jednu kašiku meda (ako baš ne možete bez šećera). Na kraju blendujte možda 2-3 minuta kako bi bili sigurni da se većina kokosa otopila u vodi. Dobijenu masu onda procedite u finoj cedilki kako bi dobili retku tečnost mleka. U proceđeno mleko sipate kokosovu vodu koju ste na početku izdvojili u čašu. Kokosovo mleko najbolje je sipat u staklene flaše, dobro zatvoriti i čuvati u frižideru. Idealni rok za upotrebu je do 3 dana. Suvu masu koja je ostala nakon ceđenja ne bacajte, možete je upotrebiti za neke kolače ili kao dodatak jutarnjoj kaši koju spremate za doručak.

Mleko od heljde i susama

Biljno mleko - heljda susam  

Interesantnog je ukusa i dobre hranljive vrednosti: mleko od heljde i susama. Da vas podsetimo: heljda nije žitarica i spada u grupu zeljastog povrća (ponekad i voća) i ne sadrži gluten. Sadrži fosfor, magnezijum, cink, bakar, mangan.. Bogata je flavonoidima, sadrži 8 esencijalnih amino kiselina, dobra je za kardio sistem i sprečava razvoj raka.

Sa druge strane, susam je bogat lako svarljivim kalcijumom, zatim gvožđem, magnezijumom, kalijumom, fosforom, vitamin E, vitamini B grupe, esencijalnim masnim kiselinama omega 3, omega 6… Amino kiselina metionin koje ima u susamu dobar je čistač jetre i pomaže kod njene detoksikacije a pomaže i kod apsorcije drugih aminokiselina u organizmu. Sve u svemu, dobra kombinacija sastojaka.

Sastojke ne morate precizno meriti vagom. Za jednu porciju mleka (1 litar) biće dovoljno pola kafene šoljice susama i još toliko heljde. Susam i heljdu ubacite u blender i sipajte malo vode koliko da prekrije masu. Uključite blender na 10-tak sekundi da razbije zrna i ostavite da odsedi 10-tak minuta kako bi zrna omeškšala za dalje blendovanje. Nakon 10 minuta dodajte čašu vode i uključite blender 1 minut. Možete ponovo sačekati nekoliko minuta a onda ponovite postupak još 2-3 puta dok ne dođete do jednog litra i na kraju blendujte još 2-3 minuta dok se zrna u većini ne istope u tečnosti. U toku blendovanja možete dodati jednu kašiku meda u masu. Ne zaslađujte medom na kraju jer se med neće otopiti bez blendovanja. Na kraju, procedite mleko (poželjno malo ređa cedilka). Tečnost sipajte u staklene flaše a suvi proceđeni ostatak sipajte u čašu i odložite u frižider i možete ga upotrebiti za jutarnje kaše, kao dodatak. Mleko čuvajte u frižideru. Optimalni rok upotrebe je oko 3 dana. Kao što vidite ova mleka koja vi pravite imaju u principu rok upotrebe 3-5 dana a od momenta spravljanja čuvate ih u frižideru. Ako industrijska mleka izdržavaju čuvanje van frižidera godinu dana, možete zamisliti kako su tretirana.

POGLEDAJTE VIDEO ZAPISE NA TEMU: BILJNO MLEKO

 

Comments are closed.