Rak prostate preti muškom delu populacije

Muški deo populacije po defaultu estrogen doživljava kao ženski problem, kao nešto što je daleko od muškog sveta.  Ali kada pogledamo statističke izveštaje o tipovima i stepenu opasnosti pojedinih vrsta tumora lako ćemo doći do zaključka koji govore drugačije:  baš kao što rak dojke preti ženskom delu a uzrok je bude estrogen, tako i rak prostate preti muškom delu a uzrok je opet – estrogen.  Za muškarce, rak prostate kao hormonski zavisni tumor predstavlja najčešći oblik raka i drugi je najčešći uzročnik smrti ovog dela populacije. Prema izveštajima iz 2009. godine, u Americi je svaki šesti muškarac imao ovo oboljenje prostate. U Engleskoj se svake godine dijagnostikuje 35.000 novih slučajeva oboljenja od kojih 10.000 se završava smrću. Iako farmaceutska industrija i dalje pokušava da osmisli pilulu za ovu bolest sve je više dokaza koji govore u prilog tome da je ova bolest posledica činilaca kod kojih tableta nema adekvatnog uticaja što ne znači da konja za trku nemamo. Rak prostate preti muškom delu populacije i vreme je da suzbijemo svoje redove… 

Rak prostate preti muškom delu populacije - Hormonski zavisni tumori (rajk dojke i prostate) pod direktnim su uticajem delovanja hormona estrogena.

RAK PROSTATE PRETI MUŠKOM DELU POPULACIJE

 

Kao i u priči sa rakom dojke i ovaj tumor u velikoj meri pripada hormonsko zavisnoj grupi. Kao takav prilično je osetljiv na prisustvo hormona estrogena pa kako bi imali bolji uvid uovu priču preporučujemo vam da prvo pogledate tekst Estrogen hormoni podstiču rak dojke i prostate.

Bitniji faktori koji mogu dovesti do pojave ovakve bolesti su:

 • izlaganje kancerogenim faktorima
 • nedostatak antioksidansa
 • upala prostate
 • višak hormonskih signala za rast

Ovi faktori su skoro indentični onima koji su odgovorni i za rak dojke. To je i logično jer se ćelije dojke kao i ćelije prostate nalaze pod direktnim uticajem hormona. Ovo je u proštlosti bio problem samo starijih muškaraca kojima je pričinjavao uglavnom fiziološke probleme. Kada prostata otekne (zbog upale) ili se uveća (prekomerni rast ćelija) onda počne otežavati mokrenje. Nekadašnji uobičajeni problemi i obloljenja prostate danas uzmiču pred novim, strašnijim neprijateljem: benignim i malignim promenama. Ako je rast ćelija benigni, onda se obično radi o benignoj hiperplaziji prostate (BHP). U proseku, ona je prisutna kod svakog trećeg, starijeg muškarca. Ako je rast ćelija maligni onda se radi o kanceru prostate – što je mnogo ozbiljnija varijanta.

Kod ispitivanja zdravlja prostate, najčešće je u opticaju skrining test merenja PSA (prostata specifični agens) koga proizvodi prostata. Visoke vrednosti PSA mogu ukazivati na mogućnost pojave raka ili BHP-a. Za mlađe muškarce vrednost PSA se kreće do 2.5 a kod starijih ona iznosi oko 4.0.  Kao dopunsku meru lekari odrade i digitalni rektalni pregled.  Ovde treba pomenuti metodu lečenja raka prostate terapijom ultrazvuka visokog inteziteda (HIFU)  koja cilja isključivo ćelije raka.

Ali, šta je to što dovodi do raka prostate? Stvaranje ovog raka vrši se kroz tri faze. Prva je inicijacija, kada dolazi do nekog oštećenja ćelija prostate pa one postaju kancerozne. Druga faza je obično upala prostate, (koja je uzročnik bar 30% raka prostate), koja dovodi do pojačanog stvaranja oksidanasa koji oštećuju ćelije. Treća faza je faza rasta koji je podstaknut hormonima i faktorima rasta.

Klasična medicina ima svoj odgovor kada su ovakvi problemi u pitanju i svakako da se kod ovih oboljenja treba obratiti svom lekaru, odraditi potrebnu dijagnostiku i sagledati sve opcije. Alij, jedna od tih opcija, vrlo bitna u preventivi ali i kod pojave raka, jesu postupci koji zavise samo od vas i koji nisu ništa manje vredni od onih koje će vam ponuditi medicina. Moraćete da izbegavate herbicide, pesticide i sustance koje remete rad hormona. Ishrana mora biti bazirana na većoj upotrebi organskog, sirovog voća i povrća, integralnih namirnica i što manje (bez) mesa i mleka. Antioksidansi koje morate da unosite su cink i selen. Cink ima antioksidativno i antiupalno dejstvo a pomaže i obnovu oštećene DNK. Obavezna je upotreba selena (ima dosta u brazilskom orahu). Ne zaboravite i likopen (iz paradajza), kvercetin (iz luka), te vitamine C i E. Obavezna je i kurkuma, đumbir i cimet. Ne zaboravite na omega 3 ulje koje možete dobiti iz riba (pod uslovom da izbegavate PCB zagađenje) ili još bolje konzumirajte semenke lana. Od vitamina poželjan je vitamin D koji je jedan od najmoćnijih antikancerogenih vitamina. Dovoljne količine ovog vitamina mogu prepoloviti rizik od raka prostate kao i drugih kancera.  Ovaj vitamin se uglavnom stvara u koži, uz prisustvo sunčeve svetlosti a možete ga uneti i hranom ali ovde obratite pažnju: ishrana bogata mesom i mlekom ometa sposobnost sinteze aktivnog vitamina D.

Rak prostate preti muškom delu populacije - Hormonski zavisni tumori (rajk dojke i prostate) pod direktnim su uticajem delovanja hormona estrogena. 

Rak se razvija samo ako ćelije raka rastu. Njihov rast je pod uticajem hormona i faktora rasta. Profesorka Džejn Plant (specijalista za hormonski zavisne kancere) kao i dr Kolin Kembel uvereni su da su mlečni proizvodi najveći pojedinačni promoter rasta tumora. Mleko je prirodno bogato estrogenom kao i insulinu sličnim faktorima rasta (IGF-1). Ono potencira rast ćelija, što je i normalno za period bebe ili mladunca kome se mora obezbediti brzi rast. Ali, šta je sa nama kojima takav tempo rasta nije potreban a praktično nastavljamo sa dojenjem? Konzumiranje mleka je (postle strosti), naidikativniji faktor rizika.

Prema nacionalnom institutu za rak, 19 od 23 studija pokazalo je pozitivnu vezu između konzumiranja mlečnih proizvoda i raka prostate. Konzumacija ovih naminica podiže rizik oboljevanja za 200% a 4 puta je veći rizik od metastaza i smrtnog ishoda raka. Većina ljudi ne shvata ozbiljnost problema. Incidencija i stopa smrtnosti od raka prostate u jednoj zemlji mogu se bukvalno predvideti na osnovu podataka o potrošnji mleka po glavi stanovnika. Švajcarska je primer takve statistike. Njeni stanovnici prednjače sa konzumacijom mleka pa je ona i prva po broju smrtnosti izazvanih rakom prostate. Sredovečni muškarci (50) imaju niži nivo testosterona, estrogena i IGF ali čak i umerena konzumacija mleka stvara hormonsku sredinu sličnu onoj u pubertetu pa je za očekivati da sve to izazove uvećani rast ćelija. Kao i kod dojke, lekovi za lečenje raka prostate pokušavaju da blokiraju hormonske signale za rast.

 

 

Rak prostate preti muškom delu populacije - Hormonski zavisni tumori (rajk dojke i prostate) pod direktnim su uticajem delovanja hormona estrogena.  

Fitoestrogen

 

Estrogen koji sugegeriše ćelji da raste čini jalovu uslugu ćeliji koja ima problem sa tumorom. Sličnu stvar čine i estrogen “kseno” tipa. Sa druge strane fitoestrogeni iz biljnih namirnica imaju oko 1000 puta slabije estrogeno dejstvo od pomenutih estrogena a pritom se efikasnije vežu za receptore u ćelijama pa tako smanjuju estrogensko opterećenje zauzimajući receptore čime štite ćeliju od prekomernog signala za rast. Fitoestrogena ima dosta u soji, pasulju, sočivu, grašku, jagodama, ovsu. Tu je i brokoli koji sadrži DIM (biljna supstanca koja reguliše višak hormona rasta). Hormoni rasta sprečavaju ćeliju da izvrši samoubistvo (apoptoza). DIM aktivira apoptozu i veoma je koristan kod raka prostate. Zato, ne zaboravite. bez obzira koliko se mrštite kada ga ugledate – i brokoli je obavezan na tanjiru,

Ako odmah zaustavite faktore rasta možete ozbiljno da delujete na kancerozni proces.

Od billjnih suplemenata, mogla bi vam dosta pomoći testerasta palma koja ometa rast tumora i smiruje upalu. Ona takođe inhibira dejstvo enzima 5-a-reduktaze koji testosteron pretvara u DHT (oblik testosterona koji podstiče nastanak raka prostate) a inhibira i dejstvo IGF-a iz mleka.

 

Rak prostate – recidivi

 

Kako bi smanjili rizik od oboljevanja i recidiva raka prostate (a isto važi i raka dojke) moraćete da obratite pažnju na priložene savete:

 • konzumirajte hranu sa niskim glikemijskim opterećenjem, povećajte upotrebu omega 3 masnih kiselina a izbegavajte zasićene masnoće, šećer i stimulanse.
 • jedite više porcija voća i povrća na dan, naročito šargarepu, paradajz i biljke krstašice npr. brokoli.
 • uzimajte antioksidanse i vitamine, posebno vitamin C i vitamin D (iz biljnih izvora i sunca).
 • svakoga dana jedite pasulj, sočivo, koštunjavo voće i semenke kao i soju.
 • svakoga dana pojedite kašiku semenki lana i bundeve
 • izbegavajte (izbacite) mleko i mlečne proizvode i maksimalno smanjite (izbacite) unos crvenog mesa kao i mesa ribe obrađenog na visokim temperaturama.
 • kad god možete, prednost dajte organskoj biljnoj hrani.
 • ukoliko to ne obezbedite kroz ishranu, dodajte suplemente vitamina B kompleksa, cinka, selena, vitamine A i D ali oprezno.
 • jedite dva čena belog luka dnevno (i budite spremni na kritiku, ali opušteno 🙂 ).
 • budite u formi i vežbajte (umereno).
 • ako imate BHP ili rak prostate obezbedite sebi preparat testeraste palme.

 

Korisni linkovi:

 

Antioksidans komentar:

Hormonski zavisni tumori postaju sve češći i sve brojniji. Među njima tipični predstavnici, rak dojke i prostate zadaju velike probleme ženskoj i muškoj populaciji. Ono što je zajedničko ovim bolestima jeste da su u direktnoj vezi sa estrogenom koji, pored ostalih, ima zadatak da tera ćelije da rastu. I u tome nema ničeg lošeg osim ako sebe napunimo estrogenom koji će tada terati ćelije da rastu preko potrebnih vrednosti – a što pogoduje tumorskim bolestima. Ono što tada moramo da učinimo jeste da smanjimo uvećane vrednosti estrogena i, verovali ili ne, postoje i drugi načini osim zatrpavanja hormonskim terapijama. Promenom ishrane i životnih navika možemo smanjiti kontakt sa hiper estrogenom i tako sebe poštedeti rizika oboljevanja i daljeg razvoja ovakvih bolesti. 

 

Pogledajte video zapise na temu AX Doktor – Tumorske bolesti i rak

Najbolje biljke za prostatu – dr Mihajlović

RAK PROSTATE PRETI MUŠKOM DELU POPULACIJE – HORMONSKI ZAVISNI TUMORI (RAJK DOJKE I PROSTATE) POD DIREKTNIM SU UTICAJEM DELOVANJA HORMONA ESTROGENA.

Comments are closed.