Klice kao superhrana pravo su bogatstvo nutrijenata

Biljka je, kako bi osigurala sebi opstanak, svojim naslednicima ostavila poprilično energije u vidu skroba, masti, proteina i ostalog materijala i skladištila ga u semenu. Seme dakle prestavlja mali rezervoar energije koji će se upotrebiti u kritičnom trenutku tj. u momentu klijanja klice kada će se sve te složene rezervne materije u semenu razložiti na prostije oblike. Tim procesom u klicama se stvara veliki broj enzima, vitamina i minerala koji se ne mogu naći u konvencionalnoj ishrani. Zato se i kaže da su klice male vitaminske bombe. One sadrže sve vitamine i minerale koje će sadržati  biljka kad poraste ali u mnogo većoj količini . Smatra se da je nivo vitamina, gvožđa, kalcijuma, kalijuma u klicama i po 20-50 puta veći nego u odrasloj biljci. Klice kao superhrana pravo su bogatstvo nutrijenatra…

Klice kao superhrana pravo su bogatstvo nutrijenata. Klice su prepune živih enzima i vitamina i prestavljaju osnov ishrane tumorskih i malignih pacijenata.

Klice kao superhrana i bogatstvo nutrijenata

 

KLICE KAO SUPERHRANA PRAVO SU BOGATSTVO NUTRIJENATA

 

Klice kao superhrana prepune su životne energije i mogu u solidnoj meri popuniti naše potrebe za vrednim nutrijentima pogotovo zimi kada je ponuda bilja na pijacama slaba ili rizik od pesticida prevelik. Neki klice poistovećuju sa klasičnom salatom ali je razlika velika. U sirovom zrnu sve vredne materije nalaze se u kompleksnim formama. Tako su aminokiseline spojene u proteinskim lancima, prosti ugljeni hidrati (šećeri) sadrže se u obliku skroba a masne kiseline prisutne su u obliku masnoća. Kada seme počne da klija dolazi do fantastične transformacije koja nam je potrebna. Enzimi se aktiviraju, počinju da razgrađuju proteine, masti i ugljene hidrate koji su rezervisani za rast biljke i time ove kompleksne materije čine lakšim za apsorciju jer prelaze u, na neki način, delimično svarenu hranu. Na ovaj način ne samo što dolazimo do vrednih nutrijenata već olakšavamo organizmu varenje trošeći mnogo manje energije. U toku klijanja dolazi do višestrukog uvećanja vitamina, mikroelemenata i antioksidanasa čime uvećavamo koristan efekat hrane.

Ako ste možda malo više upućeniji u kompjutere onda vam pojam zip arhive neće biti stran. Vi možete imati na svom kompjuteru razne fajlove, slike, zvukove, tekstove koji će zauzimati velike količine memorije ali ako poželite da iste zbijete i snimite više podataka u prostoru onda je zipovanje fajla dobra stvar. Jedan tekst koji zipujete npr. u tom formatu može zauzimati 10,50,100 puta manji prostor ali će i dalje će sadžati sve one podatke koje je imao i pre zipovanja. Ako želimo pristupiti ovim podacima u potpunosti moraćemo prethodno unzipovati fajl i iz jednog statusa arhive podaci će preći u status konkretne namene.  Ako vas i dalje buni ova tehnika zipovanja zamislite kada biste sadržinu jednog kubnog metra raznih fizičkih predmeta i oblika mogli da zbijete u površinu 1 kubnog centimetra a da pri tome sačuvate sve predmete. A onda po potrebi da taj kubni centimetar ponovo vratite u metar pri čemu će sastavni elementi ponovo postati upotrebljivi. Ovo bi bila prilično dobra stvar jer biste npr.pre polaska na letovanje ceo kofer mogli da sabijete u jedan cm i stavite u džep? Mada neki od nas nešto slično već i rade i bez zipovanja 😉

 

klice su kompresovani vid nutrijenata bogate energijom

Zašto smo ovo spomenuli? Materija zbijena na malu površinu sadrži veliku energiju u malom prostoru. Klice predstavljaju zipovane forme nutrijenata a proces klijanja koristi se kao unzip procedura tako da u 1 gramu klica možete pronaći nutritivni ekvivalent 100x teže biljke koja raste u bašti. Biljci je potrebna ogromna energija za rast (bar u početku) a klasično skladištenje energije zahtevalo bi mnogo prostora i bilo rizično održivo. Zato je biljka smislila plan da tu energiju zipuje u veoma malu zapreminu i da je drži u tom obliku sve dok se ne zatraži njeno oslobađanje.

Tvorac je vrlo vešto osmislio plan za očuvanje života u biljkama. Klica neće tek tako otpočeti proces klijanja bespotrebno i izložiti sebe riziku stradanja. Proces klijanja će otpočeti tek kada određeni sigurnosni mehanizmi odobre tako nešto. U semenu se nalaze  blokatori enzima tj. inhibitori klijanja koji se isključuju kada se stvore pogodni uslovi za klijanje. Pogodni uslovi u ovom slučaju biće vlaga u zemlji, mrak, temperatura a sve te uslove mi možemo simulirati u procesu kontrolisanog klijanja čime na neki način varamo biljku da ona krene sa klijanjem. Kada biljka krene sa rastom u isto vreme aktivira se mnoštvo biohemijskih procesa koji pružaju podršku tom novom životu oslobađajući potencijal skladišten u semenu. Masa visokovrednih nutrijenata aktivira se i stavlja biljci na raspolaganje.  Ceo mehanizam i potencijal u semenu konzerviran je opnom koja je neka vrsta konzervansa života. Kada potopimo seme, voda razbija opnu, daje se signal za klijanje i neutrališu se blokatori (inhibitori) enzima i nutrijenti se “unzipuju” iz arhive. Jedan od njih jeste i fitinska kiselina koja se u najvećoj meri nalazi u opni (zato su i mekinje prepune ove kiseline). Energija se oslobađa, nutrijenti se diferenciraju iz “univerzalne mase” a mi koji konzumiramo klice na neki način hranimo se to akumuliranom energijom koja se potom oslobađa u našim ćelijama. Ovo je vrlo bitna stvar pogotovu za one koji imaju teže bolesti i koji zbog istih imaju manje apetita i gube telesnu masu. Zato s pravom možemo reći da su klice kao superhrana pogotovu za ljude sa zdravstvenim problemima.

 

Klice kao superhrana, fitinska kiselina kao antinutrijent

 

Kako bi sprečila preranu fisiju energije, biljka koristi odgovarajeće mehanizme tkzv. inhibitore ili blokatore enzima a jedan od njih je fitinska kiselina koja je standarno prisutna, manje ili više, u semenu biljke. Fitinske kiseline (monoinozitol heksafosfat) ima u mahunarkama kao i u orašastim polodovima a više je prisutna u biljnim kulturama koje su gajene modernim načinom uzgoja i aktivnim korišćenjem veštačih đubriva. U momentu klijanja ovi inhibitori enzima se deaktiviraju pri čemu se oslobađa potencijal skladištenih nutrijenata u semenu. Kada konzumirate “netretirano seme i plodove” ovi blokatori funkcionišu kao antinutrijenti i ometaju apsorciju vitamina i minerala u vašem telu pri čemu dovode do deficita ovih nutrijenata. Pod “tretiranjem” podrazumevamo potapanje, klijanje i fermentaciju. Nešto više o fitinskoj kiselini poglledajte na priloženom linku (fitinska kiselina).

Klijanje semena i orašastih plodova neutralisaće fitinsku kiselinu

Klice kao superhrana: klijanje

Prednosti upotrebe klica u ishrani su mnogobrojne:

  • Bogatstvo enzima: u prethodnim tekstovima pisali smo o bitnoj ulozi enzima kod očuvanja zdravlja kao i kod lečenja hroničnih bolesti. Živi enzimi glavno su oružje našeg imunog sistema i akcenat je na njihovom unošenju kroz sirovu biljnu hranu. U klicama imamo idealnog saveznika po tom pitanju zato jer seme u fazi klijanja sadrži visok nivo enzima. Zato su klice kao superhrana mnogo lakše za varenje od zrna koje nije proklijalo jer one sadrže mnogo digestivnih enzima koji pomažu varenje.
  • Bez toksina: pesticidi koji se koriste kod poljoprivredne proizvodnje veliki su neprijatelj veganske ishrane. Upotreba klica u ishrani rešava vam ovaj problem jer vi ne koristite pesticide.
  • Kontinuitet ishrane: tokom zime ishrana je slabija jer imamo manju ponudu zelenila. Klice nam ovde priskaču u pomoć.
  • Ekonomski faktor: s obzirom na hranljivu vrednost, ishrana klicama je relativno jeftina. Ukoliko imate nekog proizvođača koji je sigurniji izvor organske proizvodnje onda možete kupiti veliku količinu semena za male pare.
  • Koncetrovana energija: količina enzima u klicama dostiže svoj vrhunac i ima ih mnogo više nego u odrasloj biljci. To znači da ćete sa manjom količinom hrane uneti mnogo više enzima nego kod konvencionalne ishrane. U ovom slučaju, klice postaju kao nuklearno gorivo, (mala količina – velika energija) a to je vrlo bitno kod onkoloških bolesnika koji ubrzano gube energiju i kilažu).

Klice mogu poslužiti kao bogata vitaminska salata i nuklearno gorivo u ishrani

Kod klijanja klica postupak je sledeći:

Pre klijanja operite seme. Ako imate u planu da klijate krupnija semena, moraćete prethodno da izvršite njihovo potapanje u vodi kako bi pokrenuli proces klijanja. Sitnija semena lako trunu i podložna su buđi pa prethodno namakanje nije neophodno, dovoljno ih je samo isprati. Ako ih ipak potopite, nećete pogrešiti. Neku standardnu šemu potapanja i klijanja postavili smo na slici gore.  Imajte u vidu da se seme za sadnju tretira hemijom kako bi se zaštitilo lagerovanje i sačuvalo od štetočina pa takva semena nisu dobra za klijanje. Ako seme kupujete u prodavnicama zdrave hrane, po pravilu takvo seme nije tretirano a na kesici imate priloženo uputstvo o klijanju. Ukoliko imate nekog sigurnog dobavljača (proizvođača) kome možete verovati, možete seme za klice uzeti i od njega, što će vam biti mnogo jeftinija varijanta.

Klice možete klijanti u specijalizovanim posudama ali i u običnim teglama i to vrlo jednostavno 

Seme se pere tako što šačicu semena ubacite u teglu i sipate vodu u nju. Teglu zatvorite gazom i vežite kuhinjskom gumicom. Teglu nagnite pod 45 stepeni i sipite vodu kroz gazu. Na kraju, nagnite još malo teglu kako bi sva voda iscurela kroz gazu. Semena moraju ostati vlažna ali ne smeju biti potopljena u vodi jer će istrunuti. Ovaj postupak ispiranja ponovićete 2-3 puta dnevno svaki dan dok ne završite proces klijanja. Pošto se u prirodi seme u momentu klijanja nalazi u zemlji, moramo simulirati istu situaciju. Tokom prvih 2-3 dana držite teglu na mračnijem mestu a kada klica isklija možete ih prebaciti na prozor ili neko drugo svetlije mesto kako bi se napunile hlorofilom.

Proces klijanja obavlja se na sobnoj temperaturi. Nakon što klice isklijaju do željene veličine prebacite ih u frižider kako bi usporili dalje klijanje i sačuvali hranljive materije od kvarenja i ispirajte ih svakoga dana. Rok čuvanja u frižideru je oko 7 dana. Klice je najbolje konzumirati kao dodatak salati (sirovo).

Klice kao superhrana i lečenje teških bolesti (rak)

Ukoliko se neko bori sa nekom teškom i hroničnom bolešću koja vuče sa sobom brz gubitak telesne mase, klice su nezamenljivo oružje u borbi. Sa klicama u ishrani ne samo što ćete brzo dobiti energiju već ćete biti solidno snabdeveni bitnim nutrijentima, vitaminima i živim enzimima. I ono što smo u prethodnom tekstu spomenuli, kada organizam počne da gubi telesnu masu, postaje slabiji i u manjku je sa nutrijentima što je čest slučaj kod tumorskih bolesti. Klice postaju nešto poput goriva nuklearne energije. One će u malim količinama dati ogromnu energiju oslabljenom organizmu. U kombinaciji sa ceđenim sokovima klice postaju osnovno oružje ishrane i lečenja hranom. Ne zaboravite da klice nose veliku snagu u sebi i da u momentu klijanja mogu probiti čak i asfalt. To je snaga koja vama treba!

 

Antioksidans komentar:

Kada jedete biljne namirnice unos fitinske kiseline tj. antinutrijenata je neiminovan. Jedna od namirnica koja sadrže višak ove kiseline jeste susam. Ali susam je prilično zdrava namirnica, reći ćete. Kako može sadržati veće koliine antinutrijenata i biti opet zdrava namirnica? Biljka je možda susam opremila viškom fitinske kiseline ali je zato na drugoj strani taj isti susam napunila kalcijumom koji u takvom, organskom obliku, može neutralisati dejstvo sadržane fitinske kiseline a pogotovu ukoliko ga klijate. Zašto je prednost koristiti nerafinisano zrno, termički neobrađeno? Zato što biste u suprotnom kalicijum vratili u anorganski oblik a onda bi, kada se najedete susama, uneta fitinska kiselina morala biti neutralisana kalcijumom koje vaše telo izvlači iz kostiju i zuba i tako dolazimo do osteoporoze.

Zato jedite sirovo voće i povrće, zrnastu i orašastu hranu i po mogućstvu klijajte. Ta hrana opskrbiće vas potrebnim nutrijentima koji će stvoriti ravnotežu prema fitinskoj kiselini. Problem se nalazi u svemu onome što daje podršku kiseloj Ph a to je: rafinisana hrana, česta upotreba namirnica životinjskog porekla, industrijski mlečni proizvodi, meso i mesne prerađevine, šećeri, termička obrada hrane i sl.. Ova hrana nudi kiseli efekat uz minimalno prisustvo pufera tako da će vas sigurno dovesti u hroničnu deficijenciju kalcijuma. Ako u jednoj bočici strpamo otrov i protivotrov, teoretski ćemo dobiti neutralnu vrednost. Ono što rafinisanje, termička obrada i određene namirnice postižu svodi se na neutralisanje protivotrova tako da vam u bočici ostaje čist otrov a sa njim i posledice.

 

Pogledajte video zapise na temu Pozitiva

 

Klice i klijanje – Maja Volk

Evo kako da napravite pšenične klice

KLICE KAO SUPERHRANA PRAVO SU BOGATSTVO NUTRIJENATA. KLICE SU PREPUNE ŽIVIH ENZIMA I VITAMINA I PRESTAVLJAJU OSNOV ISHRANE TUMORSKIH I MALIGNIH PACIJENATA.

Comments are closed.