Antioksidansi leče, oksidacija oštećuje ćelije

Skoro sve što postoji na ovom svetu kreće se svojom linearnom putanjom od tačke rođanja ka smrti, od mladosti ka starosti, od lepote i zdravlja do starosti i bolesti. Stvoreno je najpribližnije zamisli stvoritelja u začetku ali proces koji je neiminovan jeste degradacija te početne ideje. Dakle, sve stari, menja se, podložno je habanju i nestaje. Ovde i ljudi i priroda dele istu sudbinu: mladalačko telo preuzeće starost, organi će gubiti svoju funkcionalnost, cvet će uvenuti, grane se suše, jabuka truli, metal korodira… Čak i naš duh prolazi kroz istu priču: naivan i nevin u početku vremenom postaje sve teži i opterećeniji gubeći radost i lepotu. Dok duhovni lik ima svoje oksidanse prikazane u grehu, kod prirode tu ulogu imaju slobodni radikali koji kao da nemaju pametnija posla već da ruše početnu ideju lepote. Ako budete dobro razumeli priču Antioksidansa (AX) ne samo da ćete delovati preventivno i lečiti bolest već ćete svoju mladost i lepotu sačuvati od starenja dugi niz godina…

 

Oksidacija i antioksidansi - oksidacija oštećuje, antioksidansi leče ili bolje rečeno popravljaju šta se popraviti može (AX - čuvari zdravlja i lepote).

 

OKSIDACIJA I ANTIOKSIDANSI

 

Izloženost kancerogenim faktorima ubrzavaju razvoj degenerativnih bolesti (industrijsko zagađenje, život u gradu, pesticidi, aditivi, pržena i prepečena hrana, stres, itd). Oni dovode do stvaranja oksidanasa tj. slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i dovode do genetskih mutacija. Nakon što mutacija usledi, dolazi do stvaranja neprirodnog tumorskog tkiva. Ako imuni sistem funkcioniše normalno on će ovakve devijacije sprečiti u početku ne dozvoljavaljući im da uzmu maha. Ali, imuni sistem ume da zakaže, često puta zbog prevelike toksičnosti organizma a često puta i zbog nedostatka zdravstvenih resursa (vitamini, enzimi…) koji pomažu njegov rad.  Dakle, radikali će otpočeti proces, imuni sistem će prevideti grešku, doći će do promene a mi ćemo diktirati tempo u zavisnosti od promocije koju pružamo ovom procesu i to najčešće putem naše hrane (ili naših dela). Dakle,  oksidacija i antioksidansi – kao crno i belo: oksidacija oštećuje ćelije, antioksidansi popravljaju…

 

Oksidacija i antioksidansi - oksidacija oštećuje, antioksidansi leče ili bolje rečeno popravljaju šta se popraviti može (AX - čuvari zdravlja i lepote). 

ANTIOKSIDANSI LEČE, OKSIDACIJA OŠTEĆUJE ĆELIJE

 

Oksidansi nastaju kao produkt procesa sagorevanja koje se vrši uz prisustvo kiseonika (npr. kada sagorevamo ugljene hidrate), kao produkt disanja i imunih reakcija organizma, kao rđa na metalu ili jabuka, koja kad je zasečete pod uticajem kiseonika brzo menja boju iz bele u tamno braon  i sve to kao posledica oksidacije. Oksidacija kod hrane je u stvari tkzv. “biološka rđa”.

Naše telo poseduje mogućnost odbrane od oksidanata ali ta mogućnost umnogome je umanjena korišćenjem rafinisane i termički obrađene hrane. Zbog toga telo slabi i razboljeva se a oksidanti samo rade svoj posao. Priroda želi od bolesnog tela napraviti humus, što je uobičajena presuda evolucijskog suda. Oksidacija inače i znači kvarenje, raspadanje, jednom rečju starenje. Zato slobodno možemo reći da postoji hrana (biljna) koja će vašu mladost i lepotu, vitalnost i zdravlje, čuvati od starenja a postoji i ona druga, predstavljena u rafinisanoj i hrani životinjskog porekla koji će proces starosti i bolesti maksimalno ubrzati.

Oksidacija

 

Oksidansi izazivaju oštećenje ćelije jer oni imaju nestabilni električni potencijal. Oni imaju manjak elektrona pa sad agresivno tragaju za istim kako bi došli u ravnotežu. Svoj elektron izgubili su u nekoj od “stresnih situacija” i zato oni skidaju elektrone od ćelija i to najčešće od membrane ili od DNK jer tu ima dosta dvostrukih veza (veza između atoma koji dele dva elektronska para). Ćelija biva genetički oštećena pa kada se ista umnožava (klonira) novonastala se stvara sa greškom ćelije uzorka. A onda se vremenom dodaju nove greške, pa greška na grešku i ćelija stari. Osim vizuelnog izgleda (npr kod kože) naša tkiva postaju kruta, gubi se njihova funkcionalnost, dolazi do nastanka katarakte, do otvrdnjavanja arterija, do raka, emfizema, artritisa i mnogih drugih bolesti koje postaju češće sa starenjem.

 Oksidacija i antioksidansi - oksidacija oštećuje, antioksidansi leče ili bolje rečeno popravljaju šta se popraviti može (AX - čuvari zdravlja i lepote).

Oni oštećuju ćelije, cepaju im membrane, izazivaju da se masnoće užegnu.. Generalno, masnoće i jesu jedan od boljih izvora ovakvih dvostrukih veza. Ovde posebno prednjači suncokretovo ulje, pa ako se ono koristi za prženje, dolazi do većeg stvaranja slobodnih radikala. Zato pržena hrana i povećava unos oksidanasa koji oštećuju ćelije.

Antioksidansi

 

Ovde nam priskaču u pomoć antioksidansi. Oni u svojim molekulima poseduju dodatni elektron za kojim očajno tragaju pomenuti radikali. Antioksidanse unosimo putem hrane a neke proizvodi i sam organizam.  Antioksidansi poput luteina, glutationa, kvercetina, likopena, vitamina E i C, selena itd neutrališu oksidanse ali u tom procesu i sami oksidiraju i postaju nestabilni. Da bi se vratili u antioksidacijski oblik moraju se regenerisati tj. popraviti. Tako će vitamin E biti regerisan koenzimom Q10, vitamin C će regenerisati beta karoten i alfa lipoinska kiselina dok će glutation regenerisati anticijanidini i rasveratol. Kao što vidite, ovaj proces funkcioniše jedino ako je ekipa kompletna i uigrana. Zato telo mora imati potrebne količine svih pomenutih sastojaka.

 Oksidacija i antioksidansi - oksidacija oštećuje, antioksidansi leče ili bolje rečeno popravljaju šta se popraviti može (AX - čuvari zdravlja i lepote).

A gde ćete pronaći sve te sastojke? Antioksidanse možete pronači uglavnom u biljnoj hrani. U životinjskim namirnicama ih ima vrlo malo zavisno od toga koliko je životinja uspela da ih akumulira jedući biljnu hranu.

 Oksidacija i antioksidansi - oksidacija oštećuje, antioksidansi leče ili bolje rečeno popravljaju šta se popraviti može (AX - čuvari zdravlja i lepote). 

Odakle biljkama antioksidansi i šta one rade sa njima? Živa biljka je primer male laboratorije. Ona prihvata energiju sunca i pretvara je u život procesom fotosinteze. Ta se energija prvo pretvara u proste šećere a onda u složenije ugljene hidrate, masti i proteine. U pitanju je složeni proces razmene eletrona tj. energije izmeđju molekula. Ova prirodna laboratorija u kojoj se odvija fotosinteza nalik je nuklearnom reaktoru. Elektroni koji se tu kreću menjaju sunčevu svetlost u hemijsku energiju i moraju biti precizno kontrolisani. Ako odlutaju sa predviđene pozicije mogu da stvore slobodne radikale a oni pak mogu stvoriti haos u samoj biljci. Takva situacija predstavlja opasnost i u pravom nuklearnom reaktoru. Kako situacija nebi bila prepuštena slučaju, biljka mora da sprovede neke mere bezbednosti. U zoni opasnih reakcija biljka postavlja štit sačinjen od antioksidanata koji kordiniraju put zalutalih elektrona.

Kada pogledate biljnu hranu, voće i povrće, prvo što vam upada u oči je bogatstvo boja koje su posledica prisustva antioksidanasa. Pomenuti hemijski proces stvara fizički vidljive boje pa cela biljka poprima istu boju po kojoj čak možemo odrediti koja hemijska reakcija je primarna u tim biljkama. Tako imamo antioksidanse karotonoide (kojih ima na stotine) a njihova boja varira od žute boje beta karotena (tikva), crvene boje likopena (paradajz), do naradžaste boje kritoksantina (narandža). Antioksidanti mogu biti i bezbojni kao vitamin C ili vitamin E. Postoji tesna veza između ovih boja i zdravstvenog efekta.

 Oksidacija i antioksidansi - oksidacija oštećuje, antioksidansi leče ili bolje rečeno popravljaju šta se popraviti može (AX - čuvari zdravlja i lepote).

 

Antioksidansi života

 

Šta mi imamo od svega toga i kako nam te biljke mogu pomoći? Mi ne izgrađujemo prirodno štitove za zaštitu od slobodnih radikala. Mi nismo biljke i ne vršimo fotosintezu i po defaultu mi proizvodimo vrlo male količine slobodnih radikala u svom životu. Naš način života i izlaganje nekim spoljnim faktorima dovodi nas u situaciju da se sukubljavamo sa ovim radikalima ali na sreću antioksidansi iz biljaka deluju u našim telima na isti način na koji deluju i u biljkama. To je čudesna simbioza: biljke izgrađuju antioksidantne štitove sa puno stila u dizajnu bojama, čineći ih tako privlačnim za naše oko a mi, privučeni time, jedemo ih i pozajmljujemo njihove štitove koji sada stupaju u funkciju očuvanja našeg zdravlja. Cela ova priča je toliko dobro osmišljenja da, morate priznati, dokazuje plansko stvaranje života i veliča svog Tvorca.

Ovde ćemo pomenuti jednog antioksidanta – npr. vitamin C. Poznata Kineska studija dr Kembela koja se odnosila na istraživanju smrtnosti od raka u Kini pokazala je da, kada je nivo vitamina C u krvi bio nizak, verovatnoća za dobijanje raka bila je veća. Tako je nizak nivo vitamina C bio istaknuto povezan sa povećanim rizikom od raka jednjaka, leukemije, dojke, stomaka, jetre, rektuma, debelog creva i pluća. U onim oblastima gde je unos voća bio najniži, stope raka bile su 5 do 8 puta veće. Isti efekat ovog vitamina ispoljio se ne samo kod oboljevanja od raka već i u slučaju bolesti srčanih sudova, povećanog srčanog pritiska i šloga.

 Oksidacija i antioksidansi - oksidacija oštećuje, antioksidansi leče ili bolje rečeno popravljaju šta se popraviti može (AX - čuvari zdravlja i lepote). 

 

Unos vitamina C voćem jasno je pokazivao moćan zaštitni efekat od niza bolesti. Takođe, utvrđeno je da je pojava raka stomaka bila veća kada je nivo beta-karotena u krvi bio niži.

 

Danas na tržištu možete pronaći veliki izbor industrijskih vitaminskih preparata.  U stanju povećane potrebe, recimo kod hroničnih i malignih bolesti, visokog stresa, opterećenja organizma ili narušenog imuniteta, biće potrebno više antioksidanasa. Zato je vrlo važan kvalitetan izbor snažnih antioksidansa. Normalno, najbolji izbor bio bi kada bi sve te vitamine i antioksidanse unosili hranom ali, ako iz nekog razloga to nije moguće, onda birajte proverene dobavljače koji koliko toliko mogu sačuvati snagu prirode u svojim proizvodima.

Antioksidans komentar:

 

Zdravstveni efekat hrane ne leži u pojedinačnim sastojcima izdvojeno već u celovitim namirnicama koje sadrže ove hranljive materije – a to su biljne namirnicame. Tako na primer u salati od spanaća  imamo vlakna, antioksidante i bezbrojne druge hranljive sastojke i tek svi oni zajedno čine jednu simfoniju zdravlja, dok drže koncert u našim telima. Drugim rečima, jedite što je više moguće celovitog neprerađenog voća, povrća i integralnih žitarica jer jedino tako možete iskoristiti ono najvrednije u njima i time ostvariti puni potencijal zdravlja. Trudite se da u onome što hrani vaše telo bude što manje radikala a što više antioksidanasa jer samo tako možete sačuvati kako fizičku lepotu tako i vaše zdravlje. Ako pričamo o vašem duhu, onda gledajte da imate što manje loših misli i zlih dela jer zdrav duh može pomoći vašem zdravlju bolje nego sva hrana ovog sveta. Kao i u ovoj priči, i u vašim životima vaši prijatelji če preuzeti ulogu antioksidanasa koji će učiniti da vaš život postane lepši, kao što će biti i onih radikala koji će uništavati sve čega se budu dotakli.

A kada govorimo o zdravlju i života  trudite se da naučite nešto od antioksidanasa pa i vi budite od pomoći zdravlju i životu – budite antioksidansi života.

 

Pogledajte video zapise na temu AX Doktor – Tumorske bolesti i rak

 

Hrana koja štiti od svih bolesti – dr Patrick Quillin

Moćni antioksidnsi  – Prof. dr Mihajlović

OKSIDACIJA I ANTIOKSIDANSI – OKSIDACIJA OŠTEĆUJE, ANTIOKSIDANSI LEČE ILI BOLJE REČENO POPRAVLJAJU ŠTA SE POPRAVITI MOŽE (AX – ČUVARI ZDRAVLJA I LEPOTE).

Comments are closed.