Rak dojke kao hormonski zavisni tumor

U vezi priče o estrogenu i hormonski zavisnim tumorima da krenemo prvo sa ženske strane. Rak dojke trenutno izaziva strah kod žena više nego bilo koji drugi. Pre nego što nastavimo sa daljom pričom podsetićemo vas i na činjenicu da je, generalno, neznatan broj oboljevanja od raka izazvan genskim nasleđem (negde oko 3%) pa ista priča važi i kod raka dojke. Zato nemojte mnogo brinuti u vezi genetike ako u porodici postoji ovakva vrsta oboljenja, ali, ono što mora biti zabrinjavajuće jeste činjenica da oboleli član porodice jede istu hranu kao vi i ima slične životne navike. U tom slučaju rizik je mnogo veći i tu već ima razloga za brigu. Mogli bismo da kažemo da je rizik oboljevanja od raka dojke mnogo više uslovljen ne genskim već prehrambenim porodičnim nasleđem…

Rak dojke kao hormonski zavisni tumor direktnoj je vezi sa povećanjem estrogena. Redukcijom estrogena smanjuje se rizik i razvoj ove bolesti.

RAK DOJKE KAO HORMONSKI ZAVISNI TUMOR

U prehodnom tekstu pisali smo o estrogenu i hormonski zavisnim tumorima pa i u tom tekstu pisali smo o estrogenizaciji kao o negativnom faktoru, podstrekaču i katalizatoru tumorskih oboljenja. Jedna od ključnih osobina estrogena jeste produžavanje životnog veka ćelije sprečavanjem apoptoze (programirana smrt ćelije). Ako kod tumorskih oboljenja imamo problem izostanka apoptoze i težnju da se ista aktivira onda će ova osobina estrogena biti vrlo nepoželjna u onkologiji.

Rak dojke kao hormonski zavisni tumor direktnoj je vezi sa povećanjem estrogena. Redukcijom estrogena smanjuje se rizik i razvoj ove bolesti. 

Strah od genskog nasleđa podstaknut je otkrićem gena BRCA-1 I BRCA-2, gena koji su zaduženi za formiranje ove vrste raka. Zato je široka stručna javnost krenula sa prognoziranjem verovatnoće obolevanja na osnovu posedovanja ovih gena. Međutim, to što neko poseduje ove gene ne mora značiti da će oboleti od ove bolesti. Strah je došao do te mere da se žene, radi smanjenja rizika, čak odlučuju na preventivno odsecanje dojke, (kao što je slučaj sa poznatom glumicom Angelina Jolie). Kao jedno od rešenja koje se koristi kod prevencije jeste lek Tamoksifen. Po definiciji lek ima neki uticaj na preventivu raka mada neka evropska istraživanja nisu uočila značajnije efekte. Štaviše, postoji mogućnost da ovaj lek povećava rizik od nekih drugih bolesti kao što je šlog, rak materice, katarakta, tromboza i plućna embolija. On pripada grupi antiestrogen lekova i pre korišćenja potrebno je da dobro odvagate pozitivne i negativne efekte ovog leka.

Ako problem sagledavo iz ugla hiper estrogenizacije, u tom slučaju postoji mogućnost da delujemo jer postoje brojni dokazi da ishrana sa manje masti, holesterola, životinskih proteina i izbegavanje hemijskih ksenoestrogena  smanjuje nivo estrogena u telu. Medicina standardno kod ovakvih problema ženama nudi tri opcije: 1) da prate stanje i čekaju,  2) da uzimaju tamoksifen do kraja života 3) da se podvrgnu uklanjaju dojke. Ono što se ne nudi jeste pomenuta 4. opcija a to je promena ishrane i drugačiji način života. O ksenoestrogenima smo također pričali u prošlom testu ali da opet napomenemo da ovi imitatori estrogena (hemikalije poput PCB-a ili PAH – policiklični aromatični ugljovodonici) u kombinaciji sa namirnicama životinjskog porekla još više podstiču razvoj raka.

Jak uticaj na razvoj ove bolesti imaju u hormonske terapije (HT), koje žene primenjuju kako bi ublažile neprijatne efekte menopauze, zaštitile zdravlje kostiju i sprečile oboljenja krvnih sudova. Međutim, sve se više uviđa da HT nije toliko korisna koliko se smatralo. Prema najnovijim istraživanjima WHI -a i HERS-a, utvrđeno je da među ženama koje su koristile HT, broj raka dojke je uvećan za 26-30%.

Rak dojke kao hormonski zavisni tumor direktnoj je vezi sa povećanjem estrogena. Redukcijom estrogena smanjuje se rizik i razvoj ove bolesti.

Žena gurman VS žena vegan

 

Period od prve menstruacije pa do menopaze je reproduktivni period kod žene. U tom periodu organizam mora biti spreman za mogućnost reprodukcije (sazrevanje materice, dojke, plodnosti…) i zato je i u tom periodu logično da estrogen ima povišen nivo.  Ali, problem kod žena gurmana je taj da je ovaj hormon u tom periodu često i iznad gornje granice. Dodatni problem koji se javlja je taj što se i reproduktivni period žene produžava za kojih 10-tak godina, što predstavlja ne samo dodatno izlaganje estrogenu već dodatno izlaganje već prekomernom estrogenu. Nakon ulaska u menopauzu nivo estrogena pada na normalu. Ako hipotetički pretpostavimo da je nivo estrogena kod žene gurmana u vrednosti 100, onda će kod žene vegana ta vrednost biti 70. Nakon ulaska u menopauzu, estrogen pada na normalu, npr. na vrednost 30, pa će taj pad biti mnogo veći kod žene gurmana pa samim tim i tegobe koje ovaj period nosi. Žena vegan može proći sa minimalnim tegobama jer je njena razlika u padu hormona mnogo manja. Šta se dešava nakon toga? Žena gurman će najverovatnije dobiti hormonsku terapiju i onda počinje tkzv. vrzino kolo.

Najveći stručnjaci u ovoj oblasti slažu se da je uveća estrogen kritičan faktor rizika za oboljevanje od raka dojke. Normalno da za takve tvrdnje postoji i obilje dokaza jer taj estrogen direktno učestvuje u procesu razvoja raka.  Njegovo pristustvo drastično je uvećano zbog zapadnjačkog načina ishrane i načina života uopšte (ishrane bogate proteinima i mastima i loše životne navike). Sa druge strane, ishrana bogata biljkama i vlaknima, smanjivale su količinu estrogena. Možda će vam se učiniti da ženska strana nekada preteruje po pitanju ove bolesti, ipak, strah jeste opravdan. U Americi će jednoj od osam žena, za života, biti dijagnosifikovan rak dojke, ali, u svakom slučaju ne treba se mnogo opterećivati. Preveliko opterećenje i samim tim i stres blokiraju receptore progesterona – čija je dužnost da drži estrogen u kontroli a manje progesterona značiće više estrogena. Više estrogena znači veći rizik od tumora. Dakle, vedrije razmišljanje, dobra ishrana i životne navike i preventivni pregledi predstavljaju razumniji korak u izbegavanju ove bolesti.  Ali, ne zaboravite da mamografija ili genetički test BRCA gena ne prestavljaju prevenciju raka dojke. Pregled je samo opažanje da li je bolest napredovala do uočljivog stanja. Prava prevencija krije se u vašim životnim navikama.

Rak dojke kao hormonski zavisni tumor direktnoj je vezi sa povećanjem estrogena. Redukcijom estrogena smanjuje se rizik i razvoj ove bolesti.  

Ovde ćemo se ponovo pozvati i podsetiti na čuvenu “Kinesku studiju” i njeno izučavanje tumorskog problema. Izveštaji iz Kineske studije pokazali su da je upotreba masnoća životinjskog porekla povezana sa povećanjem holesterola u krvi, a oba ova faktora sa povećanjem novoa ženskih hormona – što kao rezultat daje uvećanu stopu oboljevanja od raka dojke. U ruralnom delu Kine gde je u ishrani mnogo manje zastupljena životinjska masnoća, mnogo je manji stepen oboljevanja od raka dojke. Takođe, starost prve menstruacije je 17 godina što je daleko više nego na primer u Americi gde ona iznosi oko 11 godina.  Mnoga istraživanja pokazala su da ako se prva menstruacija dešava u ranijem uzrastu nego uobičajeno to dovodi do većeg rizika od raka dojke u kasnijem periodu. Uzrast pri prvoj menstruaciji zavisiće od stope rasta devojčice. Pokazalo se da brz rast mladih devojčica često vodi do veće telesne visine u zrelosti i veće telesne težine i masti a sve je to opet povezano sa većim rizikom oboljenja. Prva menstruacija pri ranijem uzrastu dovodi do povećanja nivoa hormona u krvi (estrogena). Povećani nivoi estrogena ostaju tokom svih reproduktivnih godina ukoliko se održava isti način ishrane (životinjskim namirnicama). Ova ishrana je utoliko loša jer ne samo što izaziva raniju menstruaciju nego i odlaže početak menopauze za 3-4 godine čime se reproduktivni period uvećava za 10-tak godina a sve ovo pak na povećani rizik od raka dojke.

Povećani unos masti povezan je sa većim nivoom estrogena tokom kritičnih godina od 35. do 44. godine kao i višim nivoom prolaktina od 55.-64. godine. Ovde je već jasno uočljiva veza između estrogena i životinjskih proteina mleka i mesa a sve ove činjenice ukazuju na to da naša deca ne bi smela da se hrane većom količinom životinjskih namirnica što je i glavna poruka Kineske studije koja je ubedljivo dokazala vezu životinjskih proteina sa pojavom raka u testiranim porodicama.

 

Lekovi ili hrana

Umesto da svoju prevenciju i lečenje bazirate samo na lekovima, bilo bi poželjnije da preispitate svoje navike i način ishrane. Konzumirajte više mahunarke, soju, leblebliju, pasulj, sočivo, koštunjavo voće, semenke, raž i sl. jer ove biljke sadrže solidnu količinu fitoestrogena koji blokira estrogenske receptore i tako onemogućavaju da se za njih vežu veoma škodljive supstance koje imitiraju estrogen, poput PCB-a, dioksina i nekih pesticida. Kako bi ostvarili ovaj efekat potrebno je konzumirati raznoliku biljnu hranu. Od semenki najbolji izbor predstavljaju semenke lana i tikve. Di-indolil-metanon (DIM) kod brokolija (imaju ga sve biljke krstašice, kelj, kupus, karfiol, prokelj i sl.) efikasno uklanja višak estrogena. Najdelotvorniji borac protiv uvećanog estrogena jeste hormon progesteron mada za prave efekte, opet, trebalo bi pronaći njegove pandame u prirodi a ne u farmaciji.

Vitamini su takođe veoma bitni kao faktor opreza. Istraživači kanadskog instituta za rak, došli su do otkrića da žene koje su unosile relativno visok nivo beta karotena imale su duplo manji rizik ra razvoj raka dojke. Slični rezultati dobijeni su i kod vitamina C. A i E. Ove vitamine potrebno je unositi kroz biljnu ishranu svakodnevno. Sve ove sastojke možete pronaći u belom luku pa je preporučjljivo da ga jedete svakodnevno, 1 do 2 čena. Mada, koliko mi poznajemo prirodu stvari većina žena spremnija trpeti rizik ove bolesti pre nego li miris belog luka.

[/su_column][/su_row]

Masnoće mogu uvećati rizik smrtnosti od raka dojke za 50% ukoliko povećate učešće zasićenih masnoća u ukupnom unosu kalorija. Sa druge strane omega 3 masnoće smanjuju taj rizik, ali to ne znači da trebate svakodnevno jesti ribu. Dobar izvor ovih masnoća, čak i mnogo bolji od ribe, jeste seme lana. Okeanska riba je inače veoma zagađena PCB-om i to po pravilu ona krupnija dok je kod sitnije ribe zagađenost izražena u manjoj meri. Osim masnoća, ishrana sa nižim glikemijskim indeksom ne samo da će korigovati vašu liniju, već će smanjiti rizike od raka dojke. Jedan od razloga je taj što se estrogen ne stvara samo u jajnicima već i u masnim ćelijama. Što manje masnih ćelija imate, to će vaše telo proizvoditi manje estrogena. Normalna debljina, redukovanje konzumacije šećera i redovna fizička aktivnost dosta će pomoći u borbi protiv raka, pogotovu kod menopauzalnih žena. Obratite samo pažnju da vaši obroci budu sa manjim glikemijskim opterećenjem i uglavnom od povrća, voća, mahunariki, žitarica. I što manje, skoro ništa, rafinisanih proizvoda.

Rak dojke kao hormonski zavisni tumor direktnoj je vezi sa povećanjem estrogena. Redukcijom estrogena smanjuje se rizik i razvoj ove bolesti.

Dakle, smanjeni unos mlečnih proizvoda, zasićenih masnoća, manji unos hrane sa visokim GO  i povećano konzumiranje vlakana osetno smanjuje rizik od oboljevanja i recidiva raka dojke.

 

Pogledajte video zapise na temu AX Doktor – Tumorske bolesti i rak

 

Zdravlje žena/ od bolesti do zdravlja – Barbara O’Neill

RAK DOJKE KAO HORMONSKI ZAVISNI TUMOR DIREKTNOJ JE VEZI SA POVEĆANJEM ESTROGENA. REDUKCIJOM ESTROGENA SMANJUJE SE RIZIK I RAZVOJ OVE BOLESTI.

Comments are closed.