Cimet – lekovita biljka i riznica dobrog zdravlja

Cimet je jedan od najstarijih začina. Informacije o njegvoj lekovitosti možemo pronaći u spisima starim skoro 5000 godina. Spominje se i u Starom zavetu a postoje zabeleške i u egipatskim, grčkim i rimskim rukopisima. Koristili su ga stari Kinezi, Egipćani, Feničani a u Evropi su ga otkrili Portugalci, pre pet vekova, kada su zauzeli Cejlon. Stanovnici Cejlona su koristili cimet kao lek protiv zamora, za jačanje energije, pušili i koristili kao mirisno ulje. Zbog svoje vrednosti cena cimeta u to doba bila je neverovatno visoka, skoro poput zlata. Zbog njega su Holanđani i Portugalci ratovali sto godina. Krajem 19. veka cimet se je proširio po celom svetu i više nije bio ekskluziva samo za engleze. Zato s pravom možemo reći da je cimet – lekovita biljka i riznica dobrog zdravlja.

Cimet - lekovita biljka i riznica dobrog zdravlja. Lečenje teških bolesti alternativom. Kancer, tumor, dijabetes. Antioksidans - Leskovac

Cimet – lekovita biljka

CIMET – LEKOVITA BILJKA I RIZNICA DOBROG ZDRAVLJA

 

Cimet je začin koji se dobija od cimetovca. Radi se o malom grmolikom drvetu iz porodice lovora. Aromatični su samo kora i lišće dok cvetovi imaju neugodan miris. Mlade grane se režu i guli im se kora, a unutarnja kora se suši i oblikuje u štapiće crvenkasto-smeđe boje. Skladišti se tako što se manji štapići umeću se u veće a zatim se režu izjedna. Cimet se danas gaji u gotovo svim tropskim regijama sveta. Ali ovde treba napomenuti da nije svaki cimet lekovit. Lekoviti cimet dobija se samo iz vrste Cinnamomum zeylanicum (Cinnamomum verum) koja potiče sa Šri Lanke (cejlonski cimet). Kineski cimet ili kasija (Cinnamomum burmannii ili Cinnamomum aromaticaum) ima sličan sastav ali slabije lekovito dejstvo. Takav cimet je najčešće zastupljen u našim trgovinama.

 

Lekovitost cimeta

 

U prošlosti je cimet važio kao prirodni lek za mnoge tegobe. Zbog svojih lekovitih osobina koristio se u mnogim medicinskim tradicijama sveta, posebno u ajurvedi. Čak su i moderna naučna istraživanja potvrdila da cimet ima pozitivan uticaj kod mnogih bolesti (gastritisa, dijabetesa, povišenog holesterola, gljivičnih i bakterijskih infekcija i mnogih drugih bolesti). Upotreba cimeta posebno interesuje dijabetičare jer se uzimanjem svega pola kašičice cimeta dnevno u znatnoj meri može smanjiti nivo šećera u krvi. Sastojci cimeta poput kompleksa katehina i epikatehina aktiviraju insulin i sa njim zajednički deluju – kažu američki stručnjaci sa Harvard univerziteta. Eksperimentalno je dokazano da cimet snižava i nivo masti i lošeg holesterola, da ima fungicidno dejstvo jer uništava gljivice i sprečava njihov razvoj. Salicilat u cimetu snižava temperaturu i deluje protiv upala. Osobina njegovih esencijalnih ulja da deluju anitimikrobno daju mu mogućnost i osobinu konzervansa. Zbog ovih baktericidnih svojstava možete ga koristiti kao prirodni konzervans hrane jer ako se doda hrani on će sprečiti njeno kvarenje i stvaranje bakterija. Prijatan miris ovog začina podsticajno deluje na rad mozga pri čemu naročito poboljšava pažnju, radnu memoriju i vizuelni doživljaj. Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka i ostalih bitnih minerala. Od vitamina sadrži vitamin C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2). Imajući sve ovo na umu, stručnjaci preporučuju da se ovaj začin dodaje različitim namirnicama koje se koriste u svakodnevnoj upotrebi kao što su kafa, voćni sokovi, žitarice, tost…

U istraživanju koje je sproveo univerzit u Kopenhagenu, pacijenti koji su svako jutro pre doručka uzimali pola kašičice cimeta u kombinaciji sa kašičicom meda već su nakon sedan dana osetili značajno smanjenje bola izazvanog artritisom a nakon mesec dana mogli su hodati bez bolova. Cimet ima zadivljujući efekat na uporne gljivične infekcije, koje su često otporne na lekove. Istraživači na Kanzaškom univerzitetu ustanovili su da je cimet delotvoran protiv bakterije E. coli. Često se koristi u žvakaćim gumama jer je dobar osveživač i uklanja loš zadah koji je također najčešće uzrokovan bakterijama. Istraživanje na univerzitetu u SAD-u je pokazalo da cimet pomaže kod stresa i gubitka pamćenja. Mirisanjem cimeta možete poboljšati moždane funkcije i raspoloženje. U ove svrhe najbolje je koristiti eterično ulje cimeta.

Cimet i rak

 

Istraživanje koje su proveli naučnici u Američkom institutu za poljoprivredu dokazuje da cimet suzbija širenje leukemije i kancerogenih ćelija limfoma. Istraživanja u Japanu potvrdila su da se mešavinom meda i cimeta pomaže lečenju raka kostiju i stomaka. Neki pacijenti tvrde da su ovom kombinacijom pobedili rak dojke i debelog creva.

 

Cimet i med – eliksir zdravlja

 

Kombinacija cimeta i meda predstavlja dobro rešenje za tretiranje mnogih zdravstvenih problema. Svakodnevna upotreba ove dve namirnice podiže imunitet, štiti organizam od bakterija i virusa i drastično smanjuje mogućnost srčanog udara. Dovoljno je da se ujutru u čašu vode razmuti pola kašičice meda i sasvim malo cimeta i to popije. Zagovornici cimeta tvrde da je ovo način i za postizanje savršene vitalnosti. Med pomešan sa cimetom može rešiti problem hroničnog kašlja i začepljenih sinusa a može da pomogne i izlečenju hroničnog artritisa. Ova kombinacija rešava i probleme u stomaku, od preteranih vetrova, lošeg zadaha sve do čira na želucu.

Cimet se čuva u čvrsto zatvorenim staklenim teglama na hladnom, tamnom i suvom mestu. Ako je cimet mleven on se koristi najduže do pola godine od momenta kupovine a verzija u štapićima zadržava svežinu i do godinu dana. Vek trajanja može se produžiti ukoliko se cimet čuva u frižideru.

CIMET – LEKOVITA BILJKA I RIZNICA DOBROG ZDRAVLJA

Comments are closed.