Jabuka – jedna na dan za dobro zdravlje

Divlja jabuka vodi poreklo iz evrope dok pitoma jabuka potiče iz južnog Sibira i Azije a već su Grci i Rimljani gajili brojne sorte. Stablo jabuke može narasti i do 12 metara i ima razgranatu krošnju s elipsastim listovima. Termin cvetanja je u maju. Cvetovi su roze ili bele boje, a plodovi sazrevaju od jula do oktobra u zavisnosti od sorte. Jabuka je danas među najrasprostranjenijim vrstama voća. Postoji oko 10.000 sorti jabuke, koje se međusobno razlikuju po ukusu, slatkoći ili kiselosti, konzistenciji i sočnosti. Ono što je zajedničko za sve njih jeste da jabuka spada u red lekovitog voća i zato se često puta kaže: jabuka – jedna na dan za dobro zdravlje. U originalu, ovo je stara engleska poslovica i ona kaže: “an apple a day keeps the doctor away” – pojedete li jednu ili još bolje dve velike jabuke dnevno, učinit ćete mnogo za očuvanje vašeg zdravlja.

 

Jabuka - jedna na dan za dobro zdravlje. Sirova hrana leči teške bolesti. Lečenje raka alternativom i sirovom biljnom hranom. Enzimi. Kancer, tumor, rak..

JABUKA – JEDNA NA DAN ZA DOBRO ZDRAVLJE

 

Plod jabuke bogat je hranjivim sastojcima čija količina zavisi od vrste i načina uzgoja. Ona sadrži gotovo sve potrebne nutrijente. U jabuci ima i do 40 mg vitamina C, zatim vitamina A, E, B1, B2, B6 i beta-karotena. Ona sadrži minerale, kalijum (100 do 180 mg), kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe. Bogata je polifenolima – biljnim materijama koje imaju snažnu antioksidativnu aktivnost. Sadrži kvercetin, kamferol, miricetin, katehine, antocijanine i još preko 20 antioksidanata! 100 grama jabuke sadrži 3,3 grama dijetalnih vlakana, što je više od deset posto preporučene dnevne količine. Zahvaljujući visokom procentu ugljenih hidrata, posebno fruktoze i glukoze, jabuka snabdeva organizam energijom i sprečava umor i gubitak koncentracije. Zbog visokog sadržaja vitamina C i antioksidanata, jabuka ima snažno imunostimulirajuće delovanje. Upravo zbog toga jabuka je vrlo korisna u borbi protiv virusa, bakterija i slobodnih radikala. Time štiti od prehlade i smanjuje rizik od karcinoma debelog creva. Jabuka pozitivno deluje i na srce i kardiovaskularni sistem. Sprečava nakupljanje štetnih materija u krvi, smanjuje povišeni holesterol i začepljenje krvnih sudova štiteći tako od tromboze i ateroskleroze. Zbog bogatstva pektina i celuloze, jabuka poboljšava varenje, stabilizuje crevnu floru i pomaže kod proliva i zatvora. Jabuka je neizostavna namirnica kod bilo koje dijete. Budući da sadrži mnogo kalijuma, potiče izlučivanje suvišne tečnosti iz organizma pa pomaže pri mršavljenju. Obilje vlakana u njoj bubri u želucu i tako stvara osećaj sitosti. Jabuka sadrži i monosaharid fruktozu, šećer koji smanjuje želju za slatkim i ne izaziva promenu koncentracije glukoze u krvi. Novija istraživanja pokazuju da taninska kiselina sadržana u jabuci prilično utiče na metabolizam masti i onemogućuje njihovo taloženje u jetri.

Jabuka pozitivno utiče i na rad bubrega, jetre i žuči. Njen utjecaj na baznost mokraće pomaže kod komplikacija u trudnoći. Od bioflavonoida jabuka sadrži najviše antocijana, koji su koncentrirani u kori i daju nekim sortama jabuke crvenu boju. Iz tog je razloga preporučljivo jesti jabuku s korom (što se ne odnosi na jabuke prskane pesticidima). Antocijani imaju protivupalno delovanje. Deluju zaštitno na jetru i srce te sprečavaju nastanak karcinoma, a s druge strane podstiču imunološki sistem. Zahvaljujući kalcijumu i fosforu jabuka ima povoljan uticaj na izgradnju kosti i zuba. Jabuka sprečava karijes pa jača i štiti zubno meso i usnu floru. Polaganim žvakanjem čiste se zubi i uništavaju štetne bakterije u usnoj šupljini. Jabuka pomaže protiv karijesa čak i bolje nego pranje zuba! Pranjem uništavamo 60 posto bakterija u ustima, a jedenjem jabuke 90 posto. Pošto sadrži i do 90 posto vode i skoro da nema nikakvih masnoća, jabuka uspešno gasi žeđ i osvežava nakon napornog treninga. Pošto sadrži triptofan – metabolički prethodnik seratonina – ona utiče na kvalitet našeg raspoloženja i tu je uspešnija i od čokolade. Pri tome jabuka smiruje i ublažava nervozu i razdražljivost pa je dobrodošla i kao sredstvo za smirenje i uspavljivanje.

Kod kupovine birajte jabuke koje su čvrste, glatke i sjajne na dodir. Pazite da kora bude čvrsta i neoštećena. Iako ih možete pronaći u trgovinama tokom cele godine, jabuke su najbolje u razdoblju od oktobra do aprila. Jabuka je voće koje dugo može ostati sveže. Ako imate podrum, možete ih čuvati u drvenim sanducima, pri manjoj svetlosti uz stabilnu temperaturu, prozračnost i dovoljno vlage. S vremena na vreme jabuke proberite kako bi uklonili one koje su vremenom počele truliti. U frižideru ih možete čuvati nekoliko nedelja. Važno ih je čuvati u papirnatoj ambalaži, jer oslobađaju gas etilen, koji pomaže zrenje ostalog povrća ili voća koje čuvate u frižideru. Ako jabuke držite na osvetljenom mestu, one ranije dozrevaju, a ako se nalaze na suvom mestu bez dovoljno vlage, plodovi će izgubiti sopstvenu vodu i smežuraće se.

Ako volite da pravite sokove u sokovniku, jabuka je vrlo izdašna u tom pogledu. Sok od jabuke je izuzetno zdrav i možete ga mešati sa većinom voćnih sokova. Inače, jabuka veoma brzo oksidiše na vazduhu, menjanjući primetno svoju boju, a isto se dešava i sa sokom od jabuke. Zato je poželja brža upotreba očišćene jabuke ili soka. Ako pravite sok ubacite obavezno malo limunovog soka jer će on usporiti oksidaciju a popraviće ukus soka. A dodaće i malo svoje antioksidativnosti.

Jabuka je veoma popularna u antitumorskim dijetama gde se pacijenti leče sirovom hranom. Ona pomaže kako kod prevencije tako i kod lečenja ovih teških bolesti. U svakom slučaju ona će nutritivno popraviti vašu ishranu a pored zdravstvnog efekta učiniće da vaš obrok bude i mnogo ukusniji.

 

JABUKA – JEDNA NA DAN ZA DOBRO ZDRAVLJE. SIROVA HRANA LEČI TEŠKE BOLESTI. LEČENJE RAKA ALTERNATIVOM I SIROVOM BILJNOM HRANOM.

Comments are closed.