Susam je izuzetno lekovita super hrana

Susam (Sesamum indicum L.) pripada porodici sezamovki (Familia Pedaliaceae), a medicinski mu je naziv Semen Sesami (olio sesami). Susam je prirodni adstrigent, antioksidans, antifungal, antianemik, bakterocid, diuretik, digestiv, dijetik, insekticid, hepatik, laksativ, kozmetik, revitalizant, stimulans i tonik, a izvrstan je u preventivi karcinoma. Kod nas je poznat kao susam, a strana su mu imena: engleski – semsem, gingelly; francuski – sésame, teel, till; nemački – Sesam, Vanglo; italijanski – sesamo. Susam je izuzetno lekovita super hrana…

 

Susam je izuzetno lekovita super hrana - Susam, hrana i lek, jedna od glavnih namirnica veganske ishrane.

SUSAM JE IZUZETNO LEKOVITA SUPER HRANA

 

Susam po svojoj vrednosti svakako zaslužuje biti rame uz rame sa belim lukom, kurkumom i drugim lekovitim namirnicama. Lako je dostupan, relativno jeftin, pa nema razloga da se ne uvrsti u svakodnevnu ishranu jer može sprečiti razne bolesti, nekada čak i spasiti život. Poslednjih 20 godina susamove semenke i ulje su predmet mnogih naučnih istraživanja a mi vam predstavljamo neke od najistaknutijih dokazanih prednosti susama. Posuto po kiflicama, pogačicama, jedno tako moćno zrnce, potpuno nezasluženo, često je samo ukras a ustvari je jedina dobra stvar tog peciva.

Postojbina susama je Azija. Od davnina ga smatraju lekovitom hranom i namirnicom koja usporava starenje. To je jedna od najstarijih i najzdravijih kultiviranih biljaka. Susamovo ulje se koristi već 5000 godina čije antioksidativno dejstvo možemo slobodno uporediti sa maslinovim uljem. Ubacivanjem susamovog ulja u svakodnevnu upotrebu sprečavamo jače posledice autointoksikacije (trovanje organizma sopstvenim otrovima), uništavamo slobodne radikale (koji danas predstavljaju najveću opasnost za naš organizam) a ujedno je i antioksidant masnih kiselina. Njime sprečavamo nastanak tvrde stolice, bakterije i gljivice u organizmu i na koži, dobijamo podršku kod raznih kožnih tegoba (opekline, psorijaze, ekcem, čirevi, akne); on podstiče rad kožnih hormona i štiti kožu od štetnih sunčevih zraka, leči suvu i štiti osetljivu kožu (naročito kod pušača), jača prokrvljenost, smanjuje ožiljke…

Semenke susama mogu biti bele, crne i smeđe boje, pri čemu postoje neke razlike i u sastavu. Iako sitne, imaju veliku nutritivnu vrednost. Po sastavu više od polovina je masnoća. Vrlo je malo zasićenih dok prevladavaju nezasićene masne kiseline, oleinska i linolna a petinu čine proteini visoke biološke vrednosti. Od vitamina tu su: A, B1, B6, E. Od minerala tu su bakar (ublažava upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezijum (snižava arterijski pritisak i sprečava napad migrene), cink (bitan za održavanje plodnosti kod muškaraca; podstiče zaceljivanje rana i leči nepravilnosti na koži). Nutrijenti su lako iskoristljivi npr. kalcijum i gvožđe naš organizam može vrlo fino da “izvuče” iz semena susama. Ako trebate kalcijum, susam sadrži sedam puta više kalcijuma nego mleko. Kao takav, izuzetno je dobar u borbi sa osteoporozom – bolesti kostiju. Lista pozitivnih osobina se širi i dalje: snižava loš holesterol, dobar je za dijabetičare – poboljšava delotvornost glibenklamida (leka za lečenje šećerne bolesti), sadrži prehrambena vlakna i fitosterole, biljne sastojke koji su po hemijskoj strukturi slični holesterolu. Oni ometaju apsorpciju holesterola i tako pomažu njegovo snižavanje. Lignini – sezamin i sezamolin utiču još na snižavanje povišenog arterijskog pritiska.

Susam i rak

Upotrebom susama smanjuje se i lipidna peroksidacija, čija je jedna od najtežih posledica nastanak kancerogenih ćelija. Fitoestrogeni pružaju zaštitu od tumora osjetljvih na hormone, kao što je tumor dojke; Naučnici tvrde da sprečavaju širenje raznih ćelija raka, i to različitih tipova raka kao što su:

  • leukemija
  • višestruka mieloma
  • rak debelog creva
  • rak prostate
  • rak dojke
  • rak pluća
  • rak pankreasa
  • rak pluća

a također ublažavaju i tegobe izazvane menopauzom.

Kašičica semenki susama može da se pospe po salati, povrću, da se doda u žitarice i testenine. Jelo se oplemeni u svakom smislu. Svi korisni sastojci će se bolje iskoristiti ako se semenke izgnječe ili samelju. Samlevene sjemenke pomešane sa susamovim uljem daju tahini, pastu fantastičnog potencijala.

Susam uz lan predstavlja jednu od najčešćih i najpopularnih semenki u veganskoj ishrani. Na osnovu svega ovog više nema nikakvog razloga da susam ne postane deo i vašeg jelovnika.

SUSAM – NUTRITIVNE VREDNOSTI NA 100g

 

Nutrijent Merna jedinica Količina
Energetska vrijednost kcal 573
Ukupno proteina g 17,73
Ukupno ugljenih hidrata g 23,45
Ukupno masti g 49,67
– od toga: zasićene masne kiseline g 6,957
Dijetalna vlakna g 11,8
Ukupno šećera g 0,30
Holesterol mg 0
Voda g 4,69
Mononezasićene masne kiseline g 18,759
Polinezasićene masne kiseline g 21,773
Vitamin C mg 0,0
Vitamin B1 (Tiamin) mg 0,791
Vitamin B2 (Riboflavin) mg 0,247
Vitamin B3 (Niacin) mg 4,515
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina) mg 0,050
Vitamin B6 (Piridoksin) mg 0,790
Vitamin B9 (Folati) mcg 97
Vitamin B12 (Kobalamin) mcg 0,00
Vitamin A IU 9
Vitamin D IU 0
Vitamin E mg 0,25
Vitamin K mcg 0,0
Kalcijum (Ca) mg 975
Gvožđe (Fe) mg 14,55
Magnezijum (Mg) mg 351
Fosfor (P) mg 629
Kalijum (K) mg 468
Natrijum (Na) mg 11
Cink (Zn) mg 7,75
Bakar (Cu) mg 4,082
Mangan (Mn) mg 2,460
Selen (Se) mcg 34,4

Susam je izuzetno lekovita super hrana – Sirova hrana leči teške bolesti.

 

 

Pogledajte video zapise na temu Pozitiva

Zlatna biljka – izvor mladosti, lek protiv srčanih i neuro bolesti

Susam leči sve – od tromba do parazita i raka

 

Comments are closed.