vrste sokovnika

Kako biste bolje razumeli priču o sokovnicima pogledajte naš prethosni tekst “Živi sok”. U tom tekstu pisali smo o značaju upotrebe živih sokova u lečenju najtežih bolesti kakve su one tumorske. Pre svega ovi sokovi predstavljaju pravu riznicu enzima i vitamina, lako se vare, funkcionišu poput infuzije, deluju preventivno a možete ih koristiti i u procesu lečenja. Kod pripreme ceđenih sokova obično se koriste dve vrste sokovnika: centrifugalni i sporohodni

VRSTE SOKOVNIKA

 

vrste sokovnika - centrifugalni sokovnik 

Vrste sokovnika

Centrifugalni sokovnik?

 

Centrifugalni sokovnici su najčešće upotrebljavani sokovnici. Oni rade tako što koriste ravnu ploču sa noževima kao bazu za cediljku koja se veoma brzo okreće. Na taj način se uvlače toplota, statički elektricitet i velike količine vazduha pa se hranljive materije u soku delimično uništavaju pošto dolazi do ubrzane oksidacije. Zato se centrifugalni sokovi moraju brže popiti (najčešće istog dana) jer im je rok trajanja manji. Esencijalni enzimi u sokovima od voća i povrća umiru prilikom zagrevanja preko 50 stepeni C pa pošto ovi sokovnici koriste noževe koji se veoma brzo okreću (10.000 obrtaja/min), stvara se toplota iz trenja i ona uništava tj. umanjuje vitalne hranljive sastojke. Sok iz centrifugalnog sokovnika ima svoju hranljivu vrednost ali je ona dosta slabija u odnosu na sporohodne sokovnike.

Centrifugalna sila sprovodi sok kroz minijaturne rupice na cediljki. Cediljku je teško oprati i ovakvi sokovnici ne mogu da prave sok od pšenične trave i lisnatog zelenog povrća efektivno i ekonomično. Pulpa se koncentriše u cediljci i mašinu je neophodno periodično prazniti od nakupljene pulpe, zbog čega nije moguća proizvodnja soka u kontinuitetu. Takodje su ovakvi sokovnici i bučni, sok je lošijeg kvaliteta, radi sa prekidima, ima mnogo otpada (pulpa je vlažna) i za mnoge najgora osobina – teško se čiste nakon upotrebe. Onda nije ni čudo što mnogi ljudi koji kupuju sokovnik sa dobrim namerama za svoje lično i zdravlje svojih voljenih veoma brzo odustaju od pravljenja svežih sokova!

 

vrste sokovnika - sporohodni za hladno ceđenje 

Vrste sokovnika

Sporohodni sokovnik za hladno ceđenje

 

Sporohodni sokovnik radi sporije od većine centrifugalnih sokovnika. Ovaj sokovnik radi na principu gnječenja pa vadi više soka i hranljivih materija od centrifugalnih sokovnika. On koristi svrdlo koje se sporo okreće kako bi gnječilo i cedilo voće i povrće. Pošto efekat toplote ne postoji to se ovi sokovnici još i zovu ‘sokovnici za hladno cedjenje soka’. Pulpa se obično potiskuje kroz cediljku a sok se filtrira u posudu.

Poto ovi sokovnici ne rade na principu centrifuge samim tim i ne zahtevaju ogromne snage motora 500, 800, 1000W već rade sa manjom potrošnjom. Dobijeni sok je mnogo boljeg kvaliteta i izgleda.

Koji je sokovnik bolji?

 

Ukoliko preventivno cedite i pijete sokove, možete se provući sa jeftinijim, centrifugalnim sokovnikom. Ali, ukoliko ste ozbiljni pacijent, biće vam potrebniji i ozbiljniji sokovnik, u ovom slučaju, sporohodni sokovnik sa hladnim ceđenjem.

Postoji nekoliko prednosti kupovine sporog sokovnika za hladno ceđenje:

  • Sok će trajati duže i sadržati više enzima i hranljivih materija nego što to ima sok iz centrifugalnog sokovnika
  • Oni proizvode veće količine uz daleko bolji kvalitet soka
  • Imaju cvega nekoliko delova i lakše se peru nakon upotrebe
  • Rad im je tiši u odnosu na centrifugalne sokovnike
  • Većina može da cedi sok iz zelenog povrća, pšenične trave i lekovitog bilja
  • Neki rade i kao multipraktik i mogu da prave domaću testeninu i buter od orašastih plodova kao i hranu za bebe, gurmanske sosove pa čak i sladoled!
  • Garancija im je mnogo duža nego centrifugalnim modelima

Blagi, sporookrećući režim rada sokovnika za hladno ceđenje proizvodi veću količinu soka, koji zadržava više vitamina, minerala, enzima i vlakana nego sok proizveden u centrifugalnim sokovnicima. Velika brzina centrifugalnih sokovnika zagreva sok, dozvoljava ulazak vazduha i oštećenje nekih lako kvarljivih hranljivih materija.

Dr. Norman Walker koji je začetnik pokreta upotrebe hladnoceđenih, živih sokova čvrsto je verovao da treba prevashodno cediti sok iz povrća a voće je poželjnije jesti celovito. Njegov savet je ne preterivati sa sokovima od voća jer velike količine soka od voća mogu da izazovu i značajno povećanje šećera što može da poremeti osetljivi hemijski balans našeg tela. Zato se preporučuje da voće u sokovima koristite samo za poboljšanje ukusa i tako osigurate maksimum dobrobiti za zdravlje iz uvođenja režima sa sokovima. Pokušajte da popijete bar litar soka od povrća u toku dana, svakoga dana. Probajte da sprovedete ovakvu rutinu tokom 30 dana i da osetite razliku. Preporučujemo vam i da pročitate knjige Dr. Norman-a Walker-a kako bi saznali više informacija. Njegova knjiga “Sokovi od svežeg voća i povrća” je kompletan vodič za sirove sokove i njihove elemente i objašnjava kako da koristite terapiju sokom uz maksimalne rezultate. Knjiga opisuje 150 vrsta hrane i preporučuje koje sokove koristiti, u koju svrhu i zašto. I obavezno cedite sok iz klica i izdanaka. Dr Brian R. Clement, direktor Hipokratovog Instituta u Floridi, SAD, tvrdi da su “efekti lečenja klicama očigledni, naročito kada se uzima njihov sok, pošto su klice najviše žive od sve žive hrane”. Brokoli se smatra novom čudesnom klicom zbog sulforafana koji je u njima prisutan, a za koji je dokazano da ojačava enzime koje se bore protiv raka. Šaka klica može se dodati u svaki recept za sok koji primenjujemo.

Koji sokovnik bi vam preporučili? Svakako da bi to bio neki od sporohodnih modela sa jednim ili duplim svrdlom. Radi se o novoj generaciji sokovnika , koji zadržavaju više vitamina i antioksidanata pomoću tehnologije kompresije sa malom brzinom okretanja svrdla (Low Speed Technology System = sastav tehnologije male brzine – LSTS). Slow Juicer vam omogućava, da sa svojom porodicom svaki dan uživate u ukusnom i hranljivom soku.

 

Razlika između centrifugalnog i sporohodnog sokovnika 

Vrste sokovnika

Postoji razlika…

Na priloženoj slici možete videte primere isceđenih sokova na centrifugalnom i sporohodnom sokovniku. Kod centrifugalnog sokovnika brzo dolazi do predvajanja soka od vode. Iz već pomenutih razloga preporučujemo vam sporohodne sokovnike, koje inače ubrajamo u srednju klasu. Ukoliko ste pri parama, dobra opcija je mastikatorni sokovnik sa jednim ili dva svrdla tipa “angel” ali ponavljamo da se tu radi o skupljim modelima.

 

Comments are closed.