Homocistein kao tumor marker

Homocistein je jedan od najrelevantnijih pokazatelja vašeg zdravstvenog stanja, možda čak i bolji podatak od holesterola, telesne težine i  krvnog pritiska. Pokušaćemo sada da uočimo vezu između homocisteina i rizika od pojave raka. Šta  je homocistein? To je protein koji u telu nastaje od aminokiseline metionina koju možete pronaći u uobičajenim proteinskim namirnicama. Kada pogledamo njegov nivo u zdravom organizmu ta vrednost je veoma niska. On mora postojati u telu u minimalnim vrednostima jer je njegova prisutnost u toj količini korisna za organizam. ..

Homocistein kao tumor marker. Lečenje raka sirovom hranom.

 

HOMOCISTEIN KAO TUMOR MARKER

 

Telo homocistein uz pomoć katalizatora, vitamina B kompleksa (B2, B6, B12), folne kiseline, cinka ili trimetilglicina (TMG) i još nekih elemenata pride, pretvara u S-adenozil metionin (SAM) ili u glutation a oba ova jedinjenja su izuzetno korisna. Glutation je nejznačajniji telesni antioksidans, vezan za imunitet i funkciju jetre. Tako, ukoliko ne unosite dovoljno vitamina B može doći do nagomilavanja homocisteina u organizmu što povećava rizik za pojavu više od 50 bolesti i neke oblike raka. Homocistein kao tumor marker može odigrati bitnu ulogu kod praćenja toka razvoja i lečenja tumorskih bolesti.

Zašto telo proizvodi homocistein i šta znači njegovo uvećanje?  Sve ovo je povezano sa metilacijom, procesom koji reguliše korekciju grašaka. Metilacija se odvija milijardu puta u sekundi. U toj sekundi se izvrši na stotine hiljada korekcija grešaka kako bi naše zdravlje bilo dobro. Kada je metilacija nezadavoljavajuća, DNK ne može da se obnovi kako treba, pa upadamo u veći rizik oboljevanja od raka.

Kada unosimo proteine kroz hranu, unosimo i homocistein. U normalnim okolnostima on se brzo pretvara u SAM ili glutation. Ako vam nedostaju pomenuti katalizatori, doći će do nagomilavanja toksičnog homocisteina. Njegovo prisustvo u većoj količini znači da je DNK podložnija oštećenju i da se od njega teže oporavlja. Homoceistein može biti i pokazatelj uspešnosti borbe sa rakom. Ako tumor raste njegova koncentracija se povećava i obratno. Možete pogledati komentar na Hordaland studiju Američkog udruženja za nutricionizam o pomenutim efektima homocisteina.

Niže vrednosti homocisteina smanjuju rizik smrtnog ishoda raka za 26%, smrtni ishod bilo koje bolesti za 49%, smanjuje rizik od smrtnog ishoda kardiovaskularnog oboljenja (npr. infarkta) za 50%. Povezanost homocisteina sa smrtnim ishodima bolesti potvrđena je u brojnim studijama.

 

Homocistein kao tumor marker. Lečenje raka sirovom hranom. 

 

Glutation sprečava tumorske bolesti

Pravilo je da što više antioksidanasa “imuno vojska” ima na raspolaganju, to je njena efikasnost bolja. Ovde dolazi do izražaja prisustvo glutationa kao najvažnijeg i najmoćnijeg antioksidansa (esencijalno supmorno jedinjenje). Ovaj antioksidans ima glavnu ulogu kod detoksikacije organizma i kod reparacije oštećene DNK. Visok nivo homocisteina i nizak nivo glutationa predstavlja lošu kombinaciju za vaše zdravlje a dobru za razvoj tumora. Skoro svaki poznati kancer je povezan sa nedostatkom glutationa. Glutation i SAM su jetrini najbolji prijatelji i njihova prisutnost je potrebnija ako ste izloženi duvanskom dimu, alkoholu, alergenima, virusima, hemikalijama i brojnim lekovima. Svi ovi faktori uvećavaju vrednosti homocisteina. Zato je preporuka da se nivo homocisteina svedete na bezbedne vrednosti.

Nivo glutationa najbolje možete uvećati konzumiranjem namirnica bogatih vitaminima B kompleksa, cinka i pomenutih katalizatora. Ako to niste u mogućnosti, poslužiće i varijanta sa vitaminskim preparatima.

 

 

Na stranici oksidacije već smo govorili o problemu oštećenja DNK. Osim oksidacijom, do oštećenja DNK dolazi i od povišenog homocisteina. DNK konstantno trpi oštećenja od strane radikala pa pored deobe mora se konstantno i popravljati. U jednom minutu kodira se nekoliko desetina miliona novih ćelija. I sinteza i reparacija pod direktnim su uticajem homocisteina. Korišćenje homocisteina kao tumor markera i signala da nešto nije u redu, još uvek je relativno neispitan i nov postupak. Ali, praksa je pokazala da je sa uvećanim vrednostima tumor markera paralelno uvećavan i homocistein. On se je pokazao i kao dobar parametar procene uspešnosti lečenja tumora.

Homocistein kao tumor marker. Lečenje raka sirovom hranom.

Oboljenja poput leukemije predstavljaju rak koštane srži koji je praćen smanjenjem broja belih krvnih zrnaca. Pored leukemije, koja pogađa koštanu srž, postoje i mnoga druga, manje poznata oboljena koštane srži poznatija pod zajedničkim imenom mijelodisplazija.  Displazija predstavlja anomalija u razvoju ćelija, tipa prekomernog rasta i ovakvi problemi mogu se javiti bilo gde u telu. Univerzitet u Milanu je u svojim istraživanjima potvrdio da 42% obolelih od mijelodisplazije ima visok nivo homocisteina. Ova tendencija izražena je i kod cervikalne displazije, predkancerozne lezije grlića materice. Ukoliko u porodici imate slučajeve sa neodisplazijom ili sumnjate na nju, bilo bi poželjno izmeriti nivo homocisteina a ukoliko je on uvećen, smanjiti ga na razumnu meru korigovanjem svoje ishrane.

Što se tiče raka debelog creva, njegova pojava je usko povezana sa lošom ishranom, (pečena, pržena hrana, meso), malim unosom vlakana, voća i povrća. Hrana koja pogoduje prevenciji raka kod debelog creva jeste hrana bogata folatima. Isto to važi i za rak dojke. Da li će nedostatak folata povećati nivo homocisteina i raka? Otkriće dva defektna gena koja remete metilaciju potvrđuju ovu priču. Ovi geni su odgovorni za proizvodnju enzima koji potencijalno škodljive supstance u metilaciji pretvaraju u korisne materije. Jedan od njih je cistation-beta-sintetaza (CBS) koji homocistein prvo pretvara u cistation a nakon toga u glutation. Drugi enzim MTHFR zajedno sa folnom kiselinom i vitaminom B12 poboljšava metilaciju. Ovaj MTHFR enzim kod velikog broja osoba ne funkcioniše kako treba usled nasleđene genske mutacije. Da bi sve funkcionisalo kako treba, potrebno je kroz ishranu unositi dovoljne količine folnih kiselina i metil-kobalamina (B12). Sve ovo spominjemo iz razloga jer su i istraživanja pokazala da postoji veza između MTHFR gena, homocisteina i raka debelog creva jer su kod većine obolelih od ove bolesti pronađene uvećane vrednosti pomenutih elemenata.

 

Folna kiselina i rak

 

Ovo ne znači da treba sebe zatrpavati folnom kiselinom jer ćete izazvati suprotan efekat. Mnoge studije pokazale su da se povećanim unosom folata iz hrane rizik od oboljevanja od raka debelog creva može smanjiti za 40-60%, ali, da prekomerna doza folne kiseline iz preparata može pogodovati razvoju raka. Folna kiselina se, kada se u telu unosi u normalnim količinama, pretvara u prirodni oblik folata. Stručnjaci smatraju da se prevelike količine folne kiseline ne mogu preraditi, pogotovu ako nisu prisutni i ostali nutritivni faktori pa ona počinje da opterećuje telesne mehanizme. U tom slučaju folna kiselina može imati negativno dejstvo.

Homocistein kao tumor marker. Lečenje raka sirovom hranom.

Preporuka za dozu folne kiseline bila bi oko 400µg dnevno, ali zajedno sa vitaminima B6 i B12 i cinkom uz upotrebu zelenog i lisnatog povrća, mahunarki i voća. I ne preterujte, osim ako nemate izrazito visok nivo homocisteina i želite da ga smanjite. Prosečan unos folata preko hrane je oko 200-300µg (u 1 kg jagoda ima oko 700µg folata). Dovoljan unos folata i pratećih nutrijenata može prepoloviti nivo homocisteina za svega 3 nedelje. Upotreba trimetilglicina (TMG) može dodatno smanjiti nivo homocisteina.TMG predstavlja i bolje rešenje od SAM jer poseduje tri metil grupe, pa može lako jednu donirati homocisteinu i tako ga detoksifikovati. Ovde je vrlo bitno da ukoliko koristite dodatke ovog tipa, ne možete to činiti na svoju ruku, već pod nadzorom nutricioniste ili lekara. Postoje dodatni metodi za snižavanje homocisteina i njih možete bez problema sami da sprovedete:

  • ako vam fale proteini, neka budu iz povrća, mahunarki, sočiva, koštunjavog voća ili semenja ili možda ribe
  • jedite zeleno lisnato povrće
  • svakog dana pojedite čen belog luka
  • smanjite konzumaciju kafe
  • smanjite konzumaciju alkohola
  • izbegavajte stres
  • izbacite cigarete

Slična priča je i kod raka dojke. Oštećeni gen i nedostatak folata , B12 i B6 dovode do slične situacije. Švedski istraživači pratili su unos folata kod većeg broja postmenopauzalnih žena i ustanovili da žene koje su unosile 450µg folata dnevno, rizik od raka dojke bio je za 44% manji nego kod žena koje su imale niže vrednosti folata (oko 160µg dnevno). Druga studija pokazala je da uvećani unos folata (850 µg dnevno) imala je više negativnih nego pozitivnih efekata. Kao i kod debelog creva, a u ovom slučaju mutacija gena COMT, dovodi do povećanog nivoa homocisteina i poremećaja metilacije.

 

Homocistein kao tumor marker. Lečenje raka sirovom hranom.

Budući da je homocistein definisan kao bitan marker kod problema sa metilacijom, vrlo je verovatno da će on ubrzo biti konkretnije povezan sa određenim vrstama raka, pre svega raka debelog creva i kože, leukemije i displazije, kao i cervikalne displazije. Sve ovo ukazuje na mogućnost upotrebe homocisteina kao bitnog tumor markera jer njegovo uvećano prisustvo u krvi može biti dobar pokazatelj da se organizam nalazi u teškom stanju. Vrednost homocisteina se izražava u mmol/l. Vrednosti preko 15 mmol/l povećavaju rizik od srčanog udara i udvostučuje rizik od Alchajmerove bolesti. Takođe, vrednosti preko 10 mmol/l ukazuju na povećani rizik od raka. Većina stručnjaka smatra da su optimalne vrednosti homocisteina oko 6 mmol/l.

Kod korišćenja suplemenata vodite računa da se ne predozirate. Ako bi normalan nivo homocisteina bio 6 mmol/l, blago uvećanje bi bilo do vrednosti 10, veći rizik oko 15, a ogroman preko 15. U zavisnosti od rizika kretala bi se i upotreba suplemenata gde bi folna kiselina išla u vrednostima 200,400,800,1000 mcg, B12 bi bio 10,250,500 i 1000 mcg kod ogromnog rizika. B6 bi se kretao od 25,50,75 i 100 mg kod ogromnog rizika. B2 (10,15,20,50 mg). Cink (5,10,15,20 mg), TMG (500,750,1000, 3000-50000mg), NAC(250, 500,750 i 1000 mg kod ogromnog rizika).

Kako ne bi ste remetili spavanje, suplemente bi trebalo piti ujutru jer povećavaju budnost. Forsiranje suplemenata za skidanje holecisteina ne bi smelo trajati u nedogled. Nakon tri meseca trebali bi ste ponovo proveriti njegov nivo a onda korigovati doze.

 

 

HOMOCISTEIN KAO TUMOR MARKER. LEČENJE RAKA SIROVOM HRANOM. TUMORSKA OBOLJENJA I KANCERI, AUTOIMUNE BOLESTI, ALTERNATIVA, SIROVA HRANA. ANTIOKSIDANS.COM

Comments are closed.