Rak prostate preti muškom delu populacije

Kada je ova bolest u pitanju, ako pogledamo statističke izveštaje lako ćemo doći do zaključka da rak prostate preti muškom delu populacije. Za muškarce, rak prostate predstavlja najčešći oblik raka i drugi je najčešći uzročnik smrti kod muškaraca. Prema izveštajima iz 2009. godine, u Americi je svaki šesti muškarac imao ovo oboljenje prostate. U Engleskoj se svake godine dijagnostikuje 35.000 novih slučajeva oboljenja od kojih 10.000 se završava smrću. Iako farmaceutska industrija i dalje pokušava da osmisli pilulu za ovu bolest sve je više dokaza koji govore u prilog tome da je ova bolest posledica više činilaca…

Rak prostate preti muškom delu populacije

RAK PROSTATE PRETI MUŠKOM DELU POPULACIJE

 

Bitniji faktori koji mogu dovesti do pojave ovakve bolesti su:

 • izlaganje kancerogenim faktorima
 • nedostatak antioksidansa
 • upala prostate
 • višak hormonskih signala za rast

Ovi faktori su skoro indentični onima koji su odgovorni i za rak dojke. To je i logično jer se i ćelije dojke kao i ćelije prostate nalaze pod direktnim uticajem hormona. Kada prostata otekne (zbog upale) ili se uveća (prekomerni rast ćelija) onda može otežavati mokrenje. Ovo je više problem starijih muškaraca. Ako je rast ćelija benigni, onda se obično radi o benignoj hiperplaziji prostate (BHP). U proseku, ona je prisutna kod svakog trećeg, starijeg muškarca.

Kod ispitivanja zdravlja prostate, najčešće je u opticaju skrining test merenja PSA (prostata specifični agens) koga proizvodi prostata. Visoke vrednosti PSA mogu ukazivati na mogućnost pojave raka ili BHP-a. Za mlađe muškarce vrednost PSA se kreće do 2.5 a kod starijih ona ide oko 4.0.  Kao dopunsku meru lekari odrade i digitalni rektalni pregled.  Ovde treba pomenuti metodu lečenja raka prostate terapijom ultrazvuka visokog inteziteda (HIFU)  koja cilja isključivo ćelije raka.

Ali, šta je to što dovodi do raka prostate? Stvaranje ovog raka vrši se kroz tri faze. Prva je inicijacija, kada dolazi do nekog oštećenja ćelija prostate pa one postaju kancerozne. Druga faza je obično upala prostate, (koja je uzročnik bar 30% raka prostate), koja dovodi do pojačanog stvaranja oksidanasa koji oštećuju ćelije. Treća faza je faza rasta koji je podstaknut hormonima i faktorima rasta.

Kako bi ste smanjili rizik, moraćete da izbegavate herbicite, pesticide, sustance koje remete rad hormona. Ishrana mora biti bazirana na većoj upotrebi organskog, sirovog voća i povrća, integralnih namirnica i što manje mesa. Antioksidansi koje morate da unosite su cink i selen. Cink ima antioksidativno i antiupalno dejstvo a pomaže i obnovu oštećene DNK. Obavezna je upotreba selena (ima dosta u brazilskom orahu). Ne zaboravite i likopen (iz paradajza), kvercetin (iz luka), te vitamine C i E. Obavezna je i kurkuma, đumbir i cimet.

Rak prostate preti muškom delu populacije 

Rak se razvija samo ako ćelije raka rastu. Njihov rast je pod uticajem hormona i faktora rasta.

Profesorka Džejn Plant (koje se je specijalizovala za hormonski zavisne kancere) kao i dr Kolin Kembel su uvereni da su mlečni proizvodi najveći pojedinačni promoter rasta tumora. Mleko je prirodno bogato estrogenom kao i insulinu sličnim faktorima rasta (IGF-1). Ono potencira rast ćelija, što je i normalno za period bebe ili mladunca kome mora obezbediti brzi rast. Ali, šta je sa nama kojima takav tempo rasta nije potreban a praktično nastavljamo sa dojenjem? Konzumiranje mleka je, nakon strosti, naidikativniji faktor rizika.

Prema nacionalnom institutu za rak, 19 od 23 studija je pokazalo pozitivnu vezu između konzumiranja mlečnih proizvoda i raka prostate.  Konzumacija ovih naminica podiže rizik oboljevanja za 200% a 4 puta veći rizik od metastaza i smrtnog ishoda raka. Većina ljudi ne shvata ozbiljnost problema. Incidencija i stopa smrtnosti od raka prostate u jednoj zemlji mogu se bukvalno predvidetni na osnovu podataka o potrošnji mleka po glavi stanovnika. Švajcarska je primer takve statistike. Njeni stanovnici prednjače sa konzumacijom mleka pa je ona i prva po broju smrtnosti izazvanih rakom prostate. Sredovečni muškarci (50) imaju niži nivo testosterona, estrogena i IGF. Ali, čak i umerena konzumacija mleka stvara hormonsku sredinu sličunu onoj u pubertetu pa je za očekivati da sve to izazove uvećani rast ćelija. Kao i kod dojke, lekovi za lečenje raka prostate pokušavaju da blokiraju hormonske signale za rast.

Ono što vama može realno pomoći jeste omega 3 ulje koje možete dobiti iz riba (pod uslovom da izbegavate PCB zagađenje) ili jednostavno konzumirajte semenke lana. Od vitamina poželjan je vitamin D koji je jedan od najmoćnijih antikancerogenih vitamina. Dovoljne količine ovog vitamina mogu prepoloviti rizik od raka prostate kao i drugih kancera.  Ovaj vitamin se uglavnom stvara u koži, uz prisustvo sunčeve svetlosti a možete ga uneti i hranom. Jedna napomena: ishrana bogata mesom i mlekom ometa sposobnost sinteze aktivnog vitamina D.

 

Rak prostate preti muškom delu populacije  

Fitoestrogen

 

Fitoestrogeni iz biljnih namirnica imaju oko 1000 puta slabije estrogeno dejstvo od drugih estrogena a pritom se efikasnije vežu za receptore u ćelijama pa tako smanjuju estrogensko opterećenje zauzimajući receptore čime štite ćeliju od prekomernog signala za rast. Fitoestrogena ima dosta u soji, pasulju, sočivu, grašku, jagodama, ovsu. Tu je i brokoli koji sadrži DIM (biljna supstanca koja reguliše višak hormona rasta). Hormoni rasta sprečavaju ćeliju da izvrši samoubistvo (apoptoza). DIM aktivira apoptozu i veoma je koristan kod raka prostate. Zato, ne zaboravite – brokoli je obavezan na tanjiru.

Ako odmah zaustavite faktore rasta, možete da zaustavite kancerozni proces.

Od billjnih suplemenata, mogla bi vam dosta pomoći testerasta palma koja ometa rast tumora i smiruje upalu. Ona takođe inhibira dejstvo enzima 5-a-reduktaze koji testosteron pretvara u DHT (oblik testosterona koji podstiče nastanak raka prostate) a inhibira i dejstvo IGF-a iz mleka.

 

Rak prostate – recidivi

 

Kako bi smanjili rizik od oboljevanja i recidiva raka prostate (a isto i raka dojke) moraćete da obratite pažnju na priložene savete:

 • konzumirajte hranu sa niskim glikemijskim opterećenjem, povećajte upotrebu omega 3 masnih kiselina a izbegavajte zasićene masnoće, šećer i stimulanse.
 • jedite više porcija voća i povrća na dan, naročito šargarepu, paradajz i biljke krstašice npr. brokoli.
 • uzimajte antioksidanse i vitamine, posebno vitamin C.
 • svakoga dana jedite pasulj, sočivo, koštunjavo voće i semenke kao i soju.
 • svakoga dana pojedite kašiku semenki lana i bundeve
 • izbegavajte mleko i mlečne proizvode i maksimalno smanjite unos crvenog mesa kao i mesa ribe obrađenog na visokim temperaturama.
 • kad god možete, prednost dajte organskoj biljnoj hrani.
 • ukoliko to ne obezbedite kroz ishranu, dodajte suplemente vitamina B kompleksa, cinka, selena, vitamine A i D.
 • jedite dva čena belog luka dnevno.
 • budite u formi i vežbajte, ali bez preterivanja.
 • ako imate BHP ili rak prostate, uzimajte 120-360mg testeraste palme dnevno.

 

 

RAK PROSTATE PRETI MUŠKOM DELU POPULACIJE. LEČENJE NAJTEŽIH BOLESTI BILJNOM HRANOM. ALTERNATIVA. VEGANSTVO. PREVENTIVA KANCERA – ANTIOKSIDANS.COM. 

Comments are closed.