Šargarepa je prepuna beta karotena

Šargarepa je korenasto povrće koje se gaji već 1000 godina. Najviše je u upotrebi sorta u narandžastoj boji mada postoje još ljubičasta, crvena, žuta i crna. Šargarepa je prepuna beta karotena, što nam već govori njena narandžasta boja. Beta karoten je jedan od jačih antikancerogenih materija čiju vrednost priznaje i medicina i alternativa. Od ostalih sastojaka bogata je vitaminima C, K, B1, B2, B3, B6, tu je folna kiselna, kalijum, fosfor, mangan, molibden i dr. Bogata je antioksidansima karotenoidima, hidroksicinamičnim kiselinama i antocijaninima. 

Šargarepa je prepuna beta karotena - Sirova hrana leči teške bolesti. Lečenje raka alternativom i sirovom biljnom hranom. Kancer, tumor. Leskovac.

 

ŠARGAREPA JE PREPUNA BETA KAROTENA

 

Šargarepa (Daucus carota L.) je najvažniji usev porodice Apiaceae. To je koren povrća koji ima distribuciju širom sveta. Korenje se prvo koristilo u medicinske svrhe i postepeno se preselilo na stolove kao naša hrana. Pisane evidencije u Evropi ukazuju na to da se šargarepa gajila pre desetog veka. Brz porast popularnosti šargarepe koju danas koristimo javio se uz prepoznavanje visokog sadržaja provitamina A. Karotenoidi i antocijanini su glavni antioksidativni pigmenti koji se nalaze u šargarepu. Beta karoteni su pigmenti kojima voće i povrće mogu zahvaliti svoju žutu-narandžastu boju. U pitanju su provitamini A što znači da se njihovom transformacijom oslobađa vitamin A. Šargarepa je tipičan predstavnik namirnice bogate betakarotenima..

Iz karotena dobijamo vitamin A koji nam prvenstveno čuva vid i zdravlje očiju, pigmentaciju i zdravlje kože, dobru kosu i jake nokte. Utiče na pravilan rast, rad jetre, želuca, creva, jača srce, podiže imunitet i jos dosta toga. Redovno konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta pa ukoliko želite da pomognete i poboljšate vaš vid ili smanjite kratkovidnost ili pak delujete preventivno kada je ovo čulo u pitanju, posebno kod dece, onda je sok od šargarepe prava stvar za vas.

Vitamin A nije jedno jedinjenje, već grupa hemijskih jedinjenja koja su strukturno slična. Ova jedinjenja uključuju retinol, retinaldehid, retinoinsku kiselinu i provitamin A caretenoide koji uključuju beta-karoten, alfa-karoten, gama-karoten i kriptoksantin. Retinol i beta-karoten su neki od najčešćih oblika vitamina A koji se nalaze u hrani i suplemenatima. Različiti oblici vitamina A će služiti različitim funkcijama. Na primer, retinoinska kiselina koja je uključena u transkripciju gena i održavanje zdravlja kože; to je retinaldehid koji vezuje određene proteine na fotoreceptore u očima, omogućujući im da funkcionišu u sredinama slabe osvetljenosti.

Sok od šargarepe je odličan za čišćenje organizma od toksina, protiv poliartritisa, osteohondroze. lošeg varenja, gastritisa, problema sa hemoroidima i stolicom. Preporuka je da se sok od šargarepe pije ujutro, pre doručka. Pošto ovaj sok ima antibakterijski efekat, poželjno je kod pijenja soka da se isti malo zadrži u ustima. Jedna čaša dovoljna je da otkloni i gorušicu. Generalno svo tamno-narandžasto pomaže kardiovaskularnom sistemu pa to isto važi i kod šargarepe. Zato je preporučljiva kod slabokrvnosti. Obilje vlakana i pektina uspešno smanjuje povišeni holesterol. Povrće je glavni izvor dijetetskih vlakana i antioksidanasa kao što su karotenoidi, polifenoli i vitamin C koji doprinose formiranju zaštitnih efekata protiv kardiovaskularnih bolesti. Jedna studija sa pacovima invivo sa upotrebom šargarepe u ishrani i njenim uticajem na lipidni metabolizam i status antioksidanasa pokazala je da je za samo 3 nedelje potrošnja ovog korenja modifikovala apsorciju holesterola, izlučivanje žučnih kiselina i uvećala antioksidativni status a ti efekti mogu biti vrlo interesantni za kardikovaskularnu zaštitu. Kako je dobra za starije dobra je i za one najmlađe – nijedna druga biljka ne zaustavlja bolje proliv kod novorođenčadi od šargarepe.

 

Šargarepa i rak

 

Neuroblastom je tumor najčešće dijagnostikovan u detinjstvu. Iako je bilo intenzivnih napora da se razvije tretman za neuroblastom, trenutna terapija ostaje neuspešna zbog visoke stope otpornosti i metastaze. Većina karcinoma potiče iz podskupa samoobnavljajućih ćelija, pre svega matičnih ćelija karcinoma (CSCs), koji uspostavljaju tumor kroz kontinuirano samoobnovljenje i diferencijaciju. Uspešna eliminacija CSC je važan cilj u razvoju efikasnih strategija za postizanje potpune remisije za rak. Iako je b-karoten povezan sa nekoliko antikanceroznih mehanizama, efikasnost b-karotena protiv CSC-a ostaje nejasna. U dosadašnjim ispitivanjima pokazano je da b-karotin snažno povećava efikasnost protiv raka u odnosu na ćelije slične neuroblastomu. Osim toga, ovi rezultati ukazuju na to da je ciljanje CSC-a nov mehanizam b-karotena. Tako je b-karoten potencijalni hemoterapeutski reagens za ovu vrstu kancera.

Studija koja je vršila procenu efikasnosti beta-karotena u poboljšanju preživljavanja i preživljavanju bez bolesti i smanjenju incidencije drugog primarnog tumora kod pacijenata sa radikalno tretiranim stadijum I-II tumorima glave i vrata potkrepila je hipotezu da adekvatan tretman b-karotena može potencijalno biti povezan sa smanjenjem rizika od smrti kod ovih pacijenata.

A što se tiče raka pluća evo nekih podataka: približno 15% svih smrtnih slučajeva karcinoma pluća u Sjedinjenim Državama (oko 22.350 smrtnih slučajeva godišnje) ne može se direktno pripisati aktivnom pušenju cigareta. Potrošnja beta karotena, koja je izvedena skoro isključivo od unosa voća i povrća, povezana je sa smanjenim rizikom od raka pluća kod pušača. Jedna studija imala je za cilj da pokaže da li su dijetetski faktori, uključujući beta karoten i retinol, povezani sa smanjenim rizikom od raka pluća kod muškaraca i žena koje ne puše. Bila je to najveća studija do sada dijetetskih faktora i raka pluća kod nepušača; rezultati ukazuju na to da dijetetski beta karotin, sirovo voće i povrće i dodatci vitamina E smanjuju rizik od raka pluća kod muškaraca i žena koji spadaju u nepušače.

Druga studija rađena je radi utvrđivanja efekta ishrane bogate voćem i povrćem kod pušača koji su izloženi višljem riziku oboljevanja od karcinoma i drugih degeneratvnih bolesti. Pitanje je bilo može li ova vrsta ishrane obezbediti zaštitu protiv oštećenja limfocita DNK i u kojoj meri će ta zaštita biti izražena u slučajevima upotrebe soka od šargarepe, suplemenata ili placeba. Ispitivanje je vršeno na tri grupe, jedna sa placebo kapsulom a druga grupa sa prečišćenim b-karotenom (20.49mg denvno) i vitaminom C 1.2mg dnevno) a treća grupa sa sokom od šargarepe (300ml dnevno). Studija je pokazala da je grupa sa prečišćenim b-karotenom pokazala značajno smanjenje oštećenja limfocita DNK a slične rezultate pokazala je i grupa sa sokom od šargarepe. U placebo grupi nije bilo nekih značajnih promena.

Zajedno sa zelenim sokovima i sokom od jabuke, šargarepa predstavlja osnovu Gersonove terapije kod tretiranja tumorskih bolesti.

 

ŠARGAREPA – NUTRITIVNE VREDNOSTI NA 100g

 

Nutrijent Merna jedinica Količina
Energetska vrijednost kcal 41
Ukupno proteina g 0,93
Ukupno ugljenih hidrata g 9,58
Ukupno masti g 0,24
– od toga: zasićene masne kiseline g 0,037
Dijetalna vlakna g 2,8
Ukupno šećera g 4,74
Holesterol mg 0
Voda g 88,29
Mononezasićene masne kiseline g 0,014
Polinezasićene masne kiseline g 0,117
Trans-masti g 0,000
Vitamin C mg 5,9
Vitamin B1 (Tiamin) mg 0,066
Vitamin B2 (Riboflavin) mg 0,058
Vitamin B3 (Niacin) mg 0,983
Vitamin B5 (Pantotenska kiselina) mg 0,273
Vitamin B6 (Piridoksin) mg 0,138
Vitamin B9 (Folati) mcg 19
Vitamin B12 (Kobalamin) mcg 0,00
Vitamin A IU 16706
Vitamin D IU 0
Vitamin E mg 0,66
Vitamin K mcg 13,2
Kalcijum (Ca) mg 33
Gvožđe (Fe) mg 0,30
Magnezijum (Mg) mg 12
Fosfor (P) mg 35
Kalijum (K) mg 320
Natrijum (Na) mg 69
Cink (Zn) mg 0,24
Bakar (Cu) mg 0,045
Mangan (Mn) mg 0,143
Selen (Se) mcg 0,1

Antioksidans komentar

 

Očigledno je da je šargarepa puna antioksidanasa i ima izrazito antikancerogeno dejstvo. Ona ne samo da vas štiti od raka već i pomaže u lečenju istog. Šta želim reći ovim tekstom? Ovde je posebno bitno da ne steknete utisak da sada morate kupovati suplemente na bazi beta karotena. Prava funkcija i moć ovog karotena nije u izolovanom delovanju. Njegova prava efektivnost najviše dolazi do izražaja kada deluje zajedno sa okruženjem u kome se nalazi u šargarepi i ostalim fitohemikalijama. Postoji i veliki broj studija koje negiraju korisnost b-karotena. Naša preporuka je da konzumirate sirovi b-karoten a to znači sirovu šargarepu i sok od šargarepe. Nije poenta u tome da lekove zamenjujete suplementima i šaltujete se sa jedne bočice na drugu već da vas ishrana dovede do stanja gde nećete zavisti ni od lekova ni od suplemenata.

Zato zapamtite, ne čorbicu ili supicu sa šargarepom, ne pečenu šargarepu. Najlekovitija je  sirova varijanta, ostalo može biti samo gubljenje vremena i samozavaravanje. A kad govorimo o soku, prednost ima sok od šargarepe koji pravite u kućnoj radinosti, na sporohodnom sokovniku. Prednost soka u odnosu na blender kašu je ta što sok maltene deluje kao infuzija.

 

Linkovi:

 

dailyhealthpost.com/benefits-of-carrot-juice/2/

http://www.mirror.co.uk/lifestyle/health/carrots-good-your-eyesight-thats-6607924

http://www.science20.com/news_articles/get_better_tan_eating_carrots

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192732/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25341087

 

ŠARGAREPA JE PREPUNA BETA KAROTENA – SIROVA HRANA LEČI TEŠKE BOLESTI. LEČENJE RAKA ALTERNATIVOM I SIROVOM BILJNOM HRANOM.

Comments are closed.