Korona statistika

Možda pomalo i naporno ali postali smo “žrtve” svakodnevne statistike i izveštaja o koroni. Na sve strane pljušte prikazi i statistike o “uspesima” virusa po kontinentima i državama a brojke koje vidimo nisu nimalo ohrabrujuće. S obzirom da smo već neko vreme taoci ove bolesti, da se naša sloboda ograničava a ekonomija trpi, nekako smo počeli da se orijentišemo na osnovu statistike koju slušamo i pokušavamo da predvidimo mogući tok događaja… korona statistika

Vegani protiv korone - korona statistika

Vegani protiv korone – korona statistika

Korona statistika

Opravdano ili ne, bez obzira na sve teorije, Korona je ipak postala problem u celom svetu. U većini država tema korone je prva vest na televizijama i ostalim sredstvima javnog informisanja a trenutno aktuelna tema je tema vakcinacije. A kakva je trenutno situacija u svetu gledano kroz statistiku uzevši u obzir trenutni način evidentiranja bolesti i utvrđivanja smrtnosti:

 

MAPA ZARAŽENOSTI COVID-19 U REALNOM VREMENU (izvor: Johns Hopkins – Univerzitet za istraživanja, Baltimor, Merilend)

 

STATISTIKA COVID19 U SRBIJI

Vegani protiv korone – korona statistika

 

Sudeći po ciframa korona se baš zahuktava. Taman pomislimo evo kraja kad opet – novi talas. Ako i zanemarimo zdravstvenu opasnost ono što ne možemo zanemariti to je činjenica da je korona promenila naše živote, ugrozila ekonomiju a ono najbitnije – ugrozila i naše slobode. Situacija sa koronom može se zloupotrebiti na puno načina pogotovu u autoritarnim državama gde će “vladari” situaciju sa koronom iskoristiti kao izgovor za smanjenje slobode i demokratije i jače učvršćivanje svoje pozicije na vlasti. Sa druge strane ni Svetska zdravstvena organizacija ne uživa baš puno poverenja s obzirom na aferu sa lažnom pandemijom svinjskog gripa. Na osnovu istrage koju je pokrenuo Savet evrope 2009. godine osudio preuveličavanje opasnosti pandemije svinjskog gripa i u tom kontekstu i plašenje stanovništva pandemijom kao i trošenje ogromne količine novca a za šta su proglašeni krivim Svetska zdravstvena organizacija i vlade evropskih država.

 

Antioksidans komentar:

Statistika nam daje vrlo zabrinjavajuće podatke. Verovali ili ne, brojke koje se navode predstavljaju osnov za zabrinutost. Ali kao što rekosmo odluku o pobedniku donosi sudija a sve zavisi od toga kakav je sudijin pogled na stvari. Statistika ima svoje izvore, protiv matematike i njenih zakona se ne može. Matematika je nepotkupljivi sudija ali onaj koji je hrani može biti doveden u pitanje. 

Oni koji su čitači Alan Ford setiće se čuvene matematike Broja Jedan kada je delio zlatnike: “jedan (1) tebi, jedan (1) meni, jedan, dva (2) meni a dva (1) tebi, jedan, dva, tri (3) meni a tri (1) tebi…… a druga strana negoduje: pokvareni sudijo, kako to da brojiš tačno a tvoja gomila je veća od moje?”

Bilo kako bilo, kao što rekosmo, vaše je da se zaštite a ne da “bistrite” višu matematiku. Zato preduzimajte maksimalne mere kako bi zaštitili sebe i svoje.

Comments are closed.