Caldwell Blakeman Esselstyn – vodeći američki hirurg zagovornik biljne ishrane

Caldwell Blakeman Esselstyn

 Dr Caldwell Blakeman Esselstyn - vodeći američki hirurg zagovornik biljne ishrane. Dr Caldwell tvrdi da može izlečiti najteže srčane bolesti samo ishranom. 

CALDWELL BLAKEMAN ESSELSTYN – VODEĆI AMERIČKI HIRURG ZAGOVORNIK BILJNE ISHRANE

Caldwell Blakeman Esselstyn rođen je 1933. Priznati je američki hirurg i bivši olimpijski prvak u veslanju. On je “vodeći zagovornik” u oblasti biljne ishrane i glavni je akter dokumentaca iz 2011. godine (Forks Over knifes). Njegova knjiga “Sprečiti i izlečiti bolest srca” (2007)  inspirisana je bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom koji je ima problema sa srčanom bolešću. Esselstyn je odrastao je na farmi goveda u New Yorku. Pohađao Deerfield akademiju (srednja škola) a diplomirao na univerzitetu Yale 1956. godine. 1956 bio je učesnik Letnih olimpijskih igara u Melbournu osvojivši zlatnu medalju u “Mau” kao član američkog tima.

Dr. Esselstyn je otpočeo svoj rad u Klinici Klivlend još davne 1968. Za to vreme, on je radio kao predsednik američkog udruženja endokrino hirurga i kao član Upravnog odbora. On je predsedavao nad kliničkim timom za borbu protiv raka dojke i bio na čelu Tiroidne i Paratiroidne hirurgije.

U studijama koje je sproveo 1985.godine, uzeto je 24 teških srčanih bolesnika kojima je korigovana ishrana u pravcu biljne hrane. Radilo se o teškim slučajevim kardiovaskularnih oboljenja i pacijenata koji su maltene bili otpisani kao neizlečivi. Od 24 pacijenta, 6 je odustalo, tako da ih je preostalo 18. Bili su na programu 5 godina i onda je urađen novi angiogram. Kod 11 pacijenata napredak bolesti se zaustavio. Kod četvoro se bolest povukla. Samo na dijeti učinjeno je ono što lekovima i operacijama nije moglo da se uradi – povlačenje srčanog oboljenja.

 Dr Caldwell Blakeman Esselstyn - vodeći američki hirurg zagovornik biljne ishrane. Dr Caldwell tvrdi da može izlečiti najteže srčane bolesti samo ishranom.

Godine 1995. objavio je svoj izveštaj dugoročnih nutritivnih istraživanja o lečenju i borbi sa koronarnim bolestima kod teško bolesnih pacijenata. Dr. Esselstyn trenutno usmerava program kardiovaskularne prevencije i preokreta toka bolesti na Klivlendskoj klinici Wellness instituta.

Koristeći svoju nutritivnu studiju (20 godina rada) kao osnovu, u svojoj knjizi, doktor objašnjava neoborivim naučnim dokazima kako možemo okončati epidemiju bolesti srca zauvek, menjajući ono što jedemo. Dr. Esselstyn ubedljivo tvrdi da ishrana na bazi biljaka, dijeta bez ulja, može ne samo sprečiti i zaustaviti progresiju bolesti srca, već i potpuno preobratiti taj proces.

CALDWELL BLAKEMAN ESSELSTYN – VODEĆI AMERIČKI HIRURG ZAGOVORNIK BILJNE ISHRANE

Comments are closed.