Colin Campbell – prehrana ima dugoročni uticaj na zdravlje

T. Colin Campbell

 Colin Campbell - prehrana ima dugoročni uticaj na zdravlje. Lečenje raka, tumora, dijabetesa, srčanih i autoimunih bolesti ishranom i sirovom biljnom hranom

Colin Campbell – prehrana ima dugoročni uticaj na zdravlje

 

T. Colin Campbell rođen je 1934. On je američki biohemičar koji se specijalizirao za uticaj prehrane na dugoročno zdravlje. On je profesor prehrambene biohemije na univerzitetu Cornell.

Campbell je postao poznat po svom zagovaranju ishrane sa niskim učešćem masti, integralnih namirnica i biljne prehrane. On je autor više od 300 naučnih radova na tu temu kao i dve popularne knjige “Whole” (2013.) i Kineska studija (2005), koja je postala jedna od najprodavanijih američkih knjiga o prehrani. Campbell je sa dr Eselstinom glavni akter u dokumentarnom filmu “Forks Over Knifes”.

Dr Campbell je, kao i dr Eselstajn odrastao na farmi.  Studirao je pre-veterinarske medicine na Univerzitetu u Pennsylvaniji, gdje je stekao BS 1956. godine. Završio je MS u ishrani i biohemiju na Cornell-u 1958. godine, gde je studirao pod okriljem Clive McCay (poznat po svojim istraživanjima o ishrani i starenju), a svoj doktorat u ishrani, biohemiji, mikrobiologiji, stekao je 1961. godine na Cornell-u.

Radio je kao viši savetnik nauke Američkog instituta za istraživanje raka i član je savetodavnog odbora Lekara – Odbora za odgovornu medicinu. Posebno je poznat po istraživanju, izvedenim u Kini, koje je istraživalo povezanost konzumiranja životinjskih proteina sa razvojem raka i bolestima srca. On tvrdi da je kazein, protein pronađen u mleku sisara,  “najznačajniji kancerogen koji konzumiramo”  i  da proteini životinjskog porekla mogu “uključiti” ćelije raka, karcinogenezu na ćelijskom nivou a da proteini iz biljnih namirnica mogu “isključiti” ćelije raka također na ćelijskom nivou.

 Colin Campbell - prehrana ima dugoročni uticaj na zdravlje. Lečenje raka, tumora, dijabetesa, srčanih i autoimunih bolesti ishranom i sirovom biljnom hranom

 

Campbell je bio jedan od vodećih naučnika u 1980-tih Kina-Oxford-Cornell Studija o prehrani i bolesti , započetoj 1983. godine od strane Univerziteta Cornell, Univerziteta Oxford i Kineske akademije Preventive Medicine.

Ova studija, poznata kao “Kineska studija”, jedna je od najobimnijih studija ikada sprovedenih i ona je trebala istražiti odnos između prehrane i raka, bolesti srca i metaboličkih bolesti. Studija je pokazala čak 94.000 slučajeva koji su povezivali ishranu i bolest.

Glavna poruka koja je dibijena ovom studijom bila je da je ishrana koja se bazira na životinjskim masnoćama i rafinisanim proizvodima uvek je povezana sa visokom stopom smrtnosti od određenih vrsta raka, šloga i srčanih oboljenja.

Studiju je New York Times opisao kao “Grand Prix epidemiologije.”

 

COLIN CAMPBELL – PREHRANA IMA DUGOROČNI UTICAJ NA ZDRAVLJE

Comments are closed.