Limun kao hemoterapija

Primetili ste da se u poslednje vreme na svim medijima biljna ishrana sve češće spominje kao bitan faktor u lečenju tumorskih bolesti. Ako jeste, onda ste verovatno čuli i priču o limunu i njegovom pozitivnom dejstvu na lečenje raka.  Iako ova informacija još uvek nije zvanično potvrđena, nekoliko studija je jasno pokazalo ulogu limuna u lečenju karcinoma. Ali isto tako postoje dosta kotradiktornosti i drugačijih stavova u vezi ove osobine limuna. Da li limun stvarno deluje pozitivno na kancer oboljenja, u kojoj meri, i ako zaista deluje koji bi to tipovi kancera bili?  Iako još uvek nije uspostavljena čvrsta veza između limuna i raka, dosadašnji izveštaji ukazuju da ovu mogućnost ne bi trebali ignorisati. O limunu smo već pisali u prethodnim tekstovima na stranici “herbarijum” na www.antioksidans.com ali budući da ovaj citrus sve više skreće pažnju na sebe u vezi onkoloških bolesti odlučili smo se da napišemo još nekoliko redova o njemu. Dakle, limun kao hemoterapija – realna mogućnost ili iluzija?

Limun kao hemoterapija. Citrusi blokiraju rast tumora i pomažu izlečenje. Sve je više studija koje pokazuju da limun ima osobine prirodne hemoterapije.

 

LIMUN KAO HEMOTERAPIJA

 

Koje su to prednosti limuna u odnosu na kancer? Svakako da jedna od njih jeste vitamin C. Lečenje kancera većim dozama vitamina C je odavno poznato kao jedan od jačih alternativnih tretmana ove bolesti. Kora limuna takođe nudi svoje zdravstvene prednosti od kojih je najznačajnija njena mogućnost da očisti toksine iz tela što može biti glavni adut u borbi sa tumorskim bolestima. Ali, ova veza kancera i limuna nije neka nova informacija jer već decenijama naučnici u svojim studijama ukazuju na ovu osobinu limuna.

Od dodatnih zdravstvenih efekata možemo pomenuti sledeće. Limun ima antibakterijski efekat, antivirusno dejstvo, pomaže u probavi, može se koristiti za lečenje akni, pomaže regulaciju krvnog pritiska, bori se protiv parazita, poseduje antidepresivne osobine, pomaže smanjenje stresa i anksioznosti… Nekoliko akademskih radova objavljenih u poslednjoj deceniji su takođe sugerisale da limuni, kao i ostali agrumi, mogu imati neke značajne karakteristike u borbi protiv karcinoma. Na primer izveštaj o medicinskoj upotrebi citrusa iz 2002. godine koji je objavio Institut za prehrambene i poljoprivredne nauke Univerziteta Florida. A takođe postoji i veza sa Institute of Health Sciences, 819 N. L.L.C. Cause Street, Baltimore, MD1201 koji je također imao zanimljivu tezu o limunima ali se je ova egencija ubrzo ogradila od ove izjave iz nepoznatih razloga.

Smatramo da, bez obzira na veliku lekovitost ovog citrusa, ipak prihvatite sa rezervom tvrdnju da je limun 10.000 puta jači od hemorapije. Ako to i jeste tačno onda to može biti ne toliko zbog efikasnosti limuna koliko zbog neefikasnosti hemoterapije. Ako ćemo ozbiljno sagledati pomenuto, moramo reći da autor ovog teksta nije nigde naišao na zvanični podatak koji će potvrditi ovu priču (10.000x). Ali limun svakako možemo posmatrati kao nešto što može stvoriti nutritivnu barijeru između zdravlja i bolesti i u tom smislu opravdati naslov “limun kao hemoterapija”. U tom smislu posmatrajte i informacije u narednim pasusima.

 

Limun kao hemoterapija. Citrusi blokiraju rast tumora i pomažu izlečenje. Sve je više studija koje pokazuju da limun ima osobine prirodne hemoterapije.

Limun protiv raka: koliko limuna moram jesti?

Ono što će vas provo zainteresovati jeste pitanje da li limun stvarno pomaže kod tumorskih oboljenja i koliko limuna morate konzumirati da bi ste postigli određeni zdravstveni efekat. Pre nego li odgovorimo na ovo pitanje moramo napomenuti da  ova tvrdnja još uvek prolazi kroz niz testova kako bi dobili zvanični odgovor a sve do tada odnos između limuna i kancera možemo posmatrati samo u liniji nutricionizma. Ono što se zna jeste da korisnost limuna leži u njegovim specifičnim jedinjenjima poznatim kao flavonoidi i limunoidi. Ova jedinjenja prisutna su i kod drugih citrusa poput narandže i grejpfruta. Ona mogu prevenirati i usporiti razvoj tumorskih ćelija. Ove studije vršene su u laboratorijskim uslovima, na životinjama, koristeći ćelije humanog karcinoma dojke.

U Evropi je sprovedena studija sa učesnicima koji su konzumirali 150g citrusa 4x i više puta nedeljno gde su citrusi pokazali efektivnost u smanjenju rizika od raka u većim procentima sa izuzetkom raka dojke. Sa druge strane jedna američka studija pokazala je i smanjenje rizika kod karcinoma dojke kod onih učesnika koji nisu bili podvrgnuti hormonskim terapijama. Kod konzumacije citrusa treba napomenuti da se korisno dejstvo uvećava sa konzumacijom njegove kore, pulpe i semenki a ne samo soka. Dalja istraživanja pokazala su da doza od 75g citrusa dnevno predstavlja optimalni minimalni unos kod onih koji žele smanjiti rizik oboljevanja od raka.

Kako da ubacite limun u vašu svakodnevnu ishranu

 

Pošto se limuni veoma lako uklapaju u jelima i piću, biće lako obezbediti da imate limun u barem jednom od vaših obroka svakog dana. U najmanju ruku, možete dodati limunov sok u vodu i svakodnevno piti čašu vode od limuna i to će vam obezbediti dobru dobru dozu vitamina C. Međutim, pošto kora limuna zapravo sadrži mnogo veću količinu važnih vitamina od sokova, preporučuje se da pronađete načine da uključite i koru u svoju svakodnevnu ishranu. Jedino što kod upotrebe kore morate biti vrlo oprezni jer su svi limuni u trgovini premazani fungicidima zbog truljenja pa upotreba takve kore nije preporučena, čak naprotiv. Da bi ste koristili koru, limun mora biti iz organskog uzgoja, od proverenog dobavljača ili iz vaše bašte.

Sok se uglavnom sastoji od šećera i voćne kiseline koji se uglavnom proizvode od limunske kiseline. Limunova kora sastoji se uglavnom od dva sloja. Spoljašni sloj “zest” sadrži esencijalna ulja (6%) koja su sačinjena uglavnom od limonena (90%) i citrala (5%) plus mala količina cintronelala, alphaterpineola, linayla i geranyl acetata. Unutrašnji sloj ne sadrži eterična ulja već raznolikost gorkih flavonglikozida i kumarina derivata. Limuni imaju odličan izvor vitamina C. Pored toga oni su dobar izvor vitamina B6, kalijuma, folne kiseline, flavonoida i važnog fitohemijska limonena. 100 grama limun doze (oko 2 srednja limuna) obezbeđuje 29 kalorija, 1.1 grama proteina, 0.3 grama masti i 9.3 grama ugljenih hidrata, sa 2.8 grama vlakana i 2.5 grama prirodnih šećera.

 

Limun kao hemoterapija. Citrusi blokiraju rast tumora i pomažu izlečenje. Sve je više studija koje pokazuju da limun ima osobine prirodne hemoterapije.

 

Najbolje je koristiti sveži limun a ukoliko imate veću količinu onda ga možete i zamrzavati. Jednostavno oljuštite limun i stavite kore u zamrzivač ili zamrznite ceo limun. Po potrebi možete ga dodavati u salate, supe, ribe, piletinu, pirinač, paste i još mnogo drugih jela. Mnogi profesionalni kuvari u restoranima koriste ceo limun u spremanju jela po sistemu “zamrzni-izrendaj” tako da nema otpadaka od limuna. Dakle, pribavite provereni limun, zamrznite, a onda izrendajte u jelo. Ovo korišćenje celog limuna daće vam nutrijente koji su 5-10x veći u odnosu na one koje dobijate samo limunovim sokom, ali kao što već rekosmo, bez fungicida.

Limun se savršeno uklapa u osvežavajuće napitke (limunade, sokovi…). Ukoliko imate običaj da cedite sokove od povrća i voća tipa šargarepa, jabuka, cvekla, šljiva i sl. uvek možete dodati malo soka od limuna koji će pored zdravstvenog efekta popraviti i ukus soku. Inače voće koje brzo oksidiše tipa jabuka i sl. sačuvaće svoju svežinu u sokovima mnogo bolje ako ubacite malo limuna koji će u tom slučaju odigrati ulogu prirodnog konzervansa i za dan-dva produžiti rok sirovom soku.

Za vaše salate za koje ste do sada koristili isključivo sirće, za promenu možete koristiti limun. Malo limunovog soka zameniće sirće u salati a ukus neće biti ništa gori, čak naprotiv. Ukoliko pravite namaze od susama, lana, i sličnih semenki, uvek možete dodati malo limuna za dodatni benefit. Čak i u veganskim receptima kolača i poslastica uvek dodajte malo limuna i eksperimentišite sa količinom što se tiče ukusa. Ukoliko imate običaj da pravite smutije – eto još jedne šanse da iskoristite limun u ishrani.

LImun kao hemoterapija. Citrusi blokiraju rast tumora i pomažu izlečenje. Sve je više studija koje pokazuju da limun ima osobine prirodne hemoterapije.

Limun i tretman kancera (limun kao hemotrapija)

 

Svakako da će ljudi koji imaju probleme sa tumorom ili žele prevenirati njegovu pojavu ili pak poznaju nekoga ko ima takve probleme, želeti da znaju da li mogu limunom izlečiti kancer. Da se razumemo, limun pomaže kod prevencije i lečenja ovih bolesti ali on ne može učiniti ništa samostalno ukoliko ne ispoštujete i ostale faktore izlečenja tj. pravilna ishrana, pravilne životne navike, upotreba dodatnih alternativnih sredstava i medicine i sl. Limun je samo jedan instrument u orkestru koji se zove “zdravlje” i kao sam daje prilično oskudnu melodiju. Ali ukoliko ga ukomponujete za ostalim sviračima onda već imate jak orkestar koji će vas voditi putem izlečenja. Limun kao hemoterapija – da, ali kao deo sveukupne promene u ishrani i navikama.

Zasto su nam bitni vitamin C i flavonoidi iz limuna? Zato što su to antioksidansi koji neutralizuju aktivne supstance kiseonika koji mogu oštetiti ćelije tela i time doprineti hroničnim bolestima uključujući tu i kancer. Karotenoidi, obojeni pigmenti u voću i povrću kao što su beta-karoten, likopen i lutein, takođe daju antioksidativnu zaštitu ali imaju i druge korisne efekte koje deluju na rast ćelija. Folat je B vitamin koji nam je potreban za sintezu DNK a to nam je važno za integritet genetskog materijala u zdrav rast ćelija i tkiva. Nedavna informacija ukazala je da mali nedostatak folata dovodi do promene strukture DNK na način koji može da smanji ekspresiju tumor supresor proteina. Istraživanje ishrane pokazala su da su da je đus narandže glavni izvor folata kod stanovništva u SAD-u a nedavna istraživanja sugerišu da potrošači citrusa mogu dobiti još jednu zdravstvenu korist od pomorandže i drugih citrus proizvoda a koja potiče od fitohemikalija limonoida koji poseduje značajno antikancerogeno dejstvo.

Istraživači Texas Agriculture Experiment Station pokazali su da limonoidi ciljaju i zaustavljaju ćelije neuroblastoma u laboratorijskim testovima. Neuroblastomi predstavljaju oko 10% od svih karcinoma kod dece, kaže dr Harris, i obično je to solidan tumor na vratu, grudima, kičmeni moždini ili nadbubrežnoj žlezdi. Limonoidi ulivaju nadu ne samo svojim potencijalom da blokiraju rak, već i zato što oni nemaju nikakvih negativnih efekata, prema rečima dr Ed Harris, Experiment Station biohemičara koji je sarađivao na studiji sa dr Bhimu Patil, biljni fiziologom u Texas A & M University-Kingsville Citrus Centre u Veslaco.

Ipak, limunoidi još uvek nisu priznati od jačih farmaceutskih kuća i ozbiljnijih članova medicinskog sveta i sve ove inormacije potiču iz manjih ustanova i skromnijih naučnih studija.

 

Napomena:

Ovaj članak rezultat je prikuplljenih informacja sa sajtova koji se bave alternativom i nutricionizmom i  nijedna od ovih informacija nije potvrđena od strane FDA. Ove informacije imaju za cilj da pomognu svima onima koji žele da pored medicinskog tretmana učine nešto za svoj imuni sistem i putem alternative. Dakle, “Limun kao hemoterapija” za sada nalazi se samo u domenu alternativnog lečenja dok klasična medicina još uvek nije potvrdila ovu mogućnost.

 

Antioksidans komentar:

Kada čovek ima problema sa tumorskim bolestima onda će on svakako hteti da iskoristi svaku potencijalnu šansu za izlečenjem. Na žalost mnogi lekovi u tom delu jesu neefikasni i skupi, i cela priča se najčešće svodi na čerupanje pacijenta koji se ionako već nalazi u teškoj finansijskoj situacji. Sa druge strane limun još uvek nije zvanično verifikovan kao lek za rak ali postoje indicije da može imati blagotvorno dejstvo na tumorske bolesti. Ali, ukoliko se vaša tehnika izlečenja zasniva samo na limunu onda je vrlo mala verovatnoća da će vam to poslužiti kao lek. Međutim ukoliko limun ukomponujete sa ostalim tehnikama alternative (zdrava hrana, zdrave navike…) onda se vaše šanse za izlečenjem  uvećavaju. 

U svakom slučaju jedno je sigurno. Limun neće imati neželjene efekte kao većina lekova koje ćete koristiti a i mnogo je boljeg ukusa. Ako ništa drugo, bićete svežiji i osećaćete se mnogo bolje.  Usput, limun nije  nešto što ne možemo prišutiti sebi tako da čak i da ova priča nije tačna, ništa nećemo izgubiti. Na kraju ipak će nam ostati solidna količina vitamina C i dobra čaša limunade. Dakle, limun kao hemoterapija? – Da!

 

POGLEDAJTE VIDEO ZAPISE NA TEMU POZITIVE

LIMUN KAO HEMOTERAPIJA. CITRUSI BLOKIRAJU RAST TUMORA I POMAŽU IZLEČENJE. SVE JE VIŠE STUDIJA KOJE POKAZUJU DA LIMUN IMA OSOBINE PRIRODNE HEMOTERAPIJE.

Comments are closed.