KUHINJA

kuhinja_dobrodosli

Malo pomalo priča postaje jasnija. U rubrici “Pozitiva” pisali smo o tome šta sve morate ubaciti u svoje živote kako biste uhvatili tempo sa prirodom i pobedili bolesti. Kao vrlo bitna stvar pomenuta je ishrana pri čemu je akcenat stavljen na sirovu biljnu hranu. Objasnili smo vam neke od biljaka koje obavezno moraju naći put do vaše trpeze a vi te biljke trebate jesti sirove, odnosno takve kakve jesu. Ali, većina od nas nije navikla da svoje obroke jede “direktno sirove” i zato ima potrebu da svoje jelo priprema u kuhinji, po receptu…baš kao što je to činila i do sada.

Za takve kuvare priprimili smo jelovnik koji će sadržati kaše, žitarice, smutije, sokove, soseve itd.. i to sve u biljnoj varijanti po mogućstvu što više sirove uz minimalne termičke obrade. Normalno, pasulj ćete morati i dalje da kuvate. Ne samo što ćemo se potruditi da napravimo kvalitetne veganske jelovnike već ćemo pokušati da sva jela klasifikujemo i filtriramo po različim parametrima tipa broj kalorija, količina masnoće, šećera, vlakana itd… tako da ćete moći pravilno da izračunate nutrijente koji su potrebni vašoj ishrani.

Zašto smo se odlučili na ovakav korak? Zato što kada ljudima objasnimo poreklo bolesti (npr. loša ishrana) i ukažemo na negativne faktore, ljudi obično postavljaju pitanja: “kako da bez mesa, jaja i mleka pripremim svoj obrok? To je nemoguće. Šta da jedem?”. Mada većina njih ovo pitanje postavlja ne iz opravdanih razloga već zbog izgovora da bi ubedili sebe kako je veganska ishrana nemoguća jer tu nema šta da se jede jer  “…ako ne možete pripremiti jelo po receptu onda to i nije jelo…”. Iz tog razloga i pripremamo ovaj jelovnik i rubriku “kuhinja” kako bismo pokazali “nevernim Tomama” da je veganska ishrana sasvim moguća, čak i ništa manje ukusna ili izazovna za pripremu, da i u veganskoj kuhinji vi možete praviti vaše kulinarske kreacije i umetnička dela.

Kao što rekosmo, trudićemo se da što manje bude termičke obrade, uglavnom i većinom sirova hrana, obrada blenderom, sokovnicima i dehidratorima. Ovakav pristup pripremi jela imaće za cilj što manji gubitak vrednih nutrijenata, naročito enzima koji su najosetljiviji na visoke temperature i čiji deficit nas najčešće vodi u bolest. I zato krenite u novi, zdraviji život uz vegasku kuhinju. Pošto je ovo malo zahtevniji posao kuhinja kao stavka još nije dovršena ali ubrzo ćemo je završiti….

AX TIM RADI NA VEGANSKOM JELOVNIKU. UBRZO CEMO OBJAVITI RECEPTE.

Comments are closed.