KUHINJA

kuhinja_dobrodosli

Malo pomalo priča postaje celina. U rubrici “Pozitiva” pisali smo o tome šta morate ubaciti u svoje živote kako bi ste pobedili bolest. Kao vrlo bitna stvar u svemu tome pomenuta je ishrana, konkretno biljna hrana. Objasnili smo vam neke od pojedinačnih biljaka koje moraju naći put do vaše ishrane. Vi te biljke možete jeste diretno, sirove, takve kakve jesu. Ali, većina nas navikla je da svoje jelo priprema kao obrok, po receptu…

Za takve kuvare priprimili smo jelovnik koji će sadržati kaše, žitarice, smutije, sokove, soseve itd.. i to sve u biljnoj varijanti po mogćstvu što više sirovoj uz minimalne termičke obrade. Normalno, paslulj ćete i dalje morati da kuvate. Ne samo što ćemo se potruditi da napravimo kvalitetne veganske jelovnike već ćemo pokušati da sva jela klasifikujemo i filtrieramo po različim parametrima tipa broj kalori, količina masnoće, šećera, vlakana… itd tako da ćete moći da pravilno izračunate nutrijente koji su potrebni vašoj ishrani.

Zašto smo se odlučili na ovakav korak? Zato što kada ljudima objasnimo poreklo bolesti (npr. loša ishrana) i ukažemo na negativne faktore koje treba izbegavati, ljudi obično postavljaju pitanja: “ako sve ovo ne valja, a biljke su dobre, kako da pripremim svoj obrok? Šta da jedem?”. Mada većina njih postavlja pitanje ne iz neke opravdanosti već iz razloga izgovora kao “Veganska ishrana je nemoguća, nema šta da se jede..”. Zato i pripremamo ovaj jelovnik i rubriku “kuhinja” kako bi smo pokazali “nevernim Tomama” da je veganska ishrana sasvim moguća, čak ništa manje ukusna ili izazovna za pripremu, da čak i u veganskoj kuhinji vi možete praviti vaše kulinarske kreacije i umetnička dela.

Kao što rekosmo, trudićemo se da što manje bude termičke obrade, uglavnom i većinom sirova hrana, obrada blenderom, sokovnicima i dehidratorima. Ovakav pristup pripremi jela imaće za cilja što manji gubitak vrednih nutrijenata a naročito enzima koji su najosetljiviji na visoke temperature i čiji deficit nas najčešće vodi u bolest. Zato krenite u novi, zdraviji život uz vegasku kuhinju. Pošto je ovo malo zahtevniji posao kuhinja kao stavka još nije dovršena ali ubrzo ćemo je završiti….

AX TIM RADI NA VEGANSKOM JELOVNIKU. UBRZO CEMO OBJAVITI RECEPTE.

Comments are closed