Autizam iz drugog ugla

Kada pogledamo stav zvanične medicine o autizmu kod dece uobičajeno je mišljenje da autizam dolazi kao posledica genetskih mutacija i uzroka, psiholoških ili bioloških faktora – jednom rečju još uvek se ne može sa sigurnošću potvrditi šta su pravi uzroci autizma. Međutim, danas je sve više teorija o tome da bi uzročnik autizma mogla biti vakcina tj. njeni sporni sastojci. Pogledajmo šta o tome kažu pojedini doktrori i poznate ličnosti. Kako izgleda autizam iz drugog ugla…?

Autizam iz drugog ugla - ova bolest nije uvek posledica slučajnih faktora. Pored uobičajenog medicinskog mišljenja postoje i druge teorije o autizmu.

AUTIZAM IZ DRUGOG UGLA

Nastavljamo priču o vakcinama. Kako bi ste imali pravilan uvid u ovu priču preporučujemo vam da prvo pročitate prvi deo teksta a onda nastavite sa ovom stranicom (strana2), kako ne biste donosili progrešne i brze zaključke.

Najčešći stav naučne zajednice na komentare roditelja i kritiku vakcine je da se tu radi o nepoznavanju naučnih činjenica, pričama o teoriji zavere i stvaranju senzacionalizma. Ipak javanost je dosta uzburkana po tom pitanju jer u poslednje vreme sve je više studija koje daju nove, drugačije informacije. Neke od njih sprovodi dr Andrew Wakefield. Dr Andrew Wakefield je akademik, gastroenterolog. Svoju diplomu medicine dobio je na “St.Mary Hospital” medicinskom fakultetu. Kvalifikovao se je kao član kraljevskog koledža hirurga 1985. godine a 1996. postao stipendista “Wellcome trust traveling fellowship”. Autor je knjige “Bezobzirno nepoštovanje – autizam i vakcine, istina o tragediji”. Njegova tema je “Autizam i vakcine” – istraživačka strategija usmerena na uzrok.

Dr Wakefield o autizmu i vakcinama

Kako dr Wakefield kaže, postoji problem sa spornim thimerosalom ali i sa količinom, tajmingom i kombinacijom vakcina. Problem vakcina i autizma je naročito izražen u poslednjih 15 godina. Ranije se za autizam tvrdilo da je psihijatrijski poremećaj, da je to krivica roditelja dok u Francuskoj i dalje veruju da je to majčina krivica. Uglavnom se tvdi da je to genetska bolest i da apsolutno nije zbog uticaja okruženja odnosno da nije zbog toksina iz životne sredine. Po dr Wakefield-u autizam nije psihijatrijski poremećaj. To je medicinski poremećaj gde se određene stvari manifestuju u mozgu i one dovode do problema u razvoju i ponašanju. Mi danas definitivno imamo epidemiju.

Gledište na problem autizma izmenjeno je i danas mi zvanično imamo njegovu epidemiju što su priznali iz CDC-a a ii mnogi drugi. Genetika ne može da objasni autizam jer mi ipak nemamo dosledne izvodljive genom skenove ili mnoštvo mikro-satelitskih studija koje bi nam dale neke dokaze da možemo da verujemo da je ovo jednostavan genetski problem. Ovo jeste efekat nečega iz okruženja i po dr Landriganu iz “Mount Sinai” bolnice – to je najverovatnije zbog toksina iz životne sredine. Regresija je sada postala znatan deo autizma, gubitak sposobnosti kod normalnog deteta u razvoju i to je sada dodato u DSM-u (dijagnostički i statistički priručnik za mentalne poremećaje).  Ovo je definitivno i bolest creva a do ovakvog zaključka su došli u još pet različitih država u svetu. Kod većine ove dece postoji konstantna patologija što je vrlo interesantno. To dovodi do pojma da je to hronični inflamatorni proces i to može da bude primarna lezija koja dovodi do sekundarne povrede mozga – kaže dr Andrew Wakefield.

 

Autizam – manipulacija podacima

Film “Vaxed – od zataškivanja do katastrofe” je film koji je zabranjivan na filmskim festivalima upravo zbog teme kojom se bavi. Autor ovog filma tvrdi da Američki centar za kontrolu bolesti  CDC manipuliše i prikriva podatke koji dokazuju vezu između vakcine i autizma. Autor filma je dr Wakefield koji se ovim pitanjem bavi se već 20-tak godina. Dr Wakefield je još 1998. godine objavio studiju kojom dokazuje vezu između MMR vakcina i autizma. Danas se on bavi jednom povezanom temom a to je korupcija u CDC-u.

Dr Wakefield u svom filmu ukazuje na izjavu dr William Thomsona iz CDC-a, uzbunjivača i insajdera koji javno kaže da oni u CDC-u već 14 godina imaju informaciju o vezi MMR vakcina i autizma i da su je nemerno zataškivali. U filmu su citirane njegove reči i predstavljeni dokumenti koji to dokazuju.  On upozorava da se ovde radi o jednom velikom zataškavanju istine koje u rizik dovodi milione i milione dece.

 

Dr Blaylock o autizmu i vakcinama

Dr Russell Blaylock, američki hirurg koji je uveo nove metode za tretiranje skupova tumora na mozgu, inače je bivši docent neurohirurgije na Misisipi Medicinskom Univerzitetu a trenutno gostujući profesor na odelenju za biologiju na Bellhaven koledžu. Autor je brojnih knjiga i radova: “Ukus koji ubija” (1994), “Zdravlje i prehrana – tajne koje vam mogu spasiti život” (2002), “Prirodne strategije za pacijente sa kancerom” (2003) itd..

Dr Blaylock zastupa tezu koja je u suprotnosti sa trenutnim naučnim konsenzusom kada su u pitanju prehrambeni aditivi kao što su monosodium gltutaminat (MSG) i aspartam koje i u malim dozama smatra ekscitoksinima a takođe zastupa i mišljenje da vakcine protiv H1N1 svinjskog gripa donose više problema nego koristi. Dr Russel Blaylock smatra da pojedine vakcine danas generalno podstiču autizam ali se njegova teorija uzroka ne odnosi samo na živu već prevashodno na tajming, količinu i kombinaciju vakcina gde dolazi do preterane stimulacije imunog sistema a to je ono na šta ukazuje dokumentarni film “Vaxed”, studije dr Wakefield-a i drugih naučnika.  Nakon vakcine, ako se neželjene reakcije jave, one uglavnom idu u sledećem pravcu: dete se do dana vakcinisanja normalno razvija a onda, posle npr. MMR vakcine, sve se gubi. Izgubljena je socijalizacija, govor i jezik, interakcija sa braćom i sestrama, sa roditeljima… Takva deca dobijaju dijagnozu autizma. Neretko se dešavaju i teži gastointestinalni problemi. Deca uz autizam obično dobijaju i  inflamatornu bolest creva što kod njih stvara veliki problem i bolove gde obično usledi i jaka dijareja. Priča roditelja je uglavnom istovetna: “dete udara glavom, u bolovima je, nema više kontakta očima, socijalno ne funkcioniše, često povraća”. Kada odu kod pedijatra koji je detetu dao vakcinu i požale se da je dete jako bolesno obično usledi odgovor: “nema to nikakve veze sa vakcinom. Radi se o uobičajenoj dijareji kod beba”. Obično im se nudi razgovor sa psihologom a ukoliko oni neprijatno inisistiraju na odgovorima neretko se preti “možda vi i niste tako dobar roditelj. Možda vam treba oduzeti decu?” Uglavnom se spominje sve drugo osim onog što se stvarno i desilo – kažu kritičari vakcinacije.

Živa i autizam – količine u tragovima

Napomenuli smo da je jedan od glavnoosumnjičenih sastojaka vakcine za koji se smatra da bi mogao imati veze sa autizmom Thimerosal (živa). Ovaj sastojak vakcini ne dodaje nikakav zdravstveni efekat već čini funkciju poput konzervansa. A kada se govorio autizmu, ukazuje se na činjenicu da su znaci trovanja živom skoro identični onima koji se dešavaju kod nus pojava vakcinacije dok mnogo tih simptoma postoje kod autizma te da ukoliko biste želeli da smanjite autistične efekte, bilo bi poželjno da detoksikujete organizam i smanjite prisustvo žive u njemu.

To podrazumeva i amalgamske plombe, štedljive živine sijalice pa čak i zatrovanu ribu (ovde mislimo na ribe koje su veće u svom lancu ishrane) kao i sve druge potencijalne izvore žive. Ova priča je malo bolje objašnjena u priloženom dokumentarcu ” Količine u tragovima” pa ukoliko vam treba više informacija o ovoj temi, možete da pogledate ovaj film. Po rečima advokata Kenedija, medicinsko stanovište je veoma slabo po pitanju štetnog dejstva vakcina. Advokat medicinu ovde poredi sa duvanskom industrijom prozivajući je “duvanskom naukom” ili drugim rečima namenskom naukom.

Robert De Niro o autizmu i vakcinama

Zbog ovih svojih otkrića dr Wakefield je bio intenzivno napadan kao lekar. Studija koju je objavio u časopisu “Lanset” doživela je oštru kritiku a dr Wakefield optužen je da je podatke lažirao i da je učinio prevaru čime je pokušano da se diskredituje njegov status i celoj studiji da epitet prevare. Čak je i njegov dokumentarni film “Vaxed” imao problema na “Tribeca” film festivalu. Robert De Niro, jedan od  najpopularnijih holivudskih glumaca, kao suosnivač Tribeca Film Festivala podržao je dokumentarni film o vakcinaciji uzimajući kao osnovu dokaze dr. Andrewa Wakefielda nakon čega je De Niro zatim održao otvorenu raspravu o uzrocima autizma. Ali ogromna medijska oluja prisilila de Nira u roku od dva dana da se povuče.

Robert De Niro je inače otac autističnog sina ali njegovo mišljenje nije isključive prirode. On lično nije protiv vakcina ali je primarno zainteresovan za bezbedne vakcine. “Vi novinari trebate ovu temu da istražujete”, kaže u inervju-u poznati glumac Rober De Niro.

 

 

Donald Trump o autizmu i vakcinama

“Zdrava deca idu kod doktora, dobijaju masovne tretmane vakcinama, ne osećaju se dobro i mutiraju u autizam.Postoji tesna veza izmedju autizma i vakcina. Ja sam protiv masovnih vakcinacija i više sam za to da se usmermo na singl i efektivnije vakcine. Šta možemo da izgubimo? Ja jesam za vakcinaciju ali isključivo u malim dozama i u dužem vremenskom periodu. Vrlo male i precizne doze a ne kao što sada rade da se i maloj bebi upumpava doza kao za konja. Imao sam prilike da vidim kod svojih prijatelja da odu sa malom bebom na vakcinaciju i vrate dete sa temperaturom i autističnim efektima kasnije koji uslede kasnije…” kaže Donald Tramp u svom obraćanju povodom pitanja o vakcinama.

 

Članak na Washingtonpost.com o izjavi Donalda Trampa na temu autizma.

 

 

 

Povezani tekstovi:

 

Antioksidans komentar:

Sve u svemu – prilično zamršena situacijua, bar u pogledu javnog mišljenja. Stav medicine je prilično jasan ali neka pitanja još uvek ostaju bez odgovora. Budući da se tema autizma i vakcina brzo raširila u javnosti, da su neke poznate ličnosti iz sveta medicine, medija, politike pokrenule raspravu o ovom problemu onda nije nimalo čudno što obični ljudi, koji nemaju adekvatne informacije, ostaju zbunjeni kada je ova tema u pitanju. Naročito nakon afera koje su pratile svinjske, ptičje i ostale gripove.

U ovim tekstovima izložili smo medicinsko gledište ovog problema kao i gledište protivnika MMR vakcina. Razloga za vakcinaciju ima ali isto tako i potrebe da neka pitanja budu razjašnjena. Roditelji koji imaju problema sa autizmom svoje dece očekuju odgovore a pritisak da se javnost natera da ta ista pitanja ne postavlja neće dati dobre rezultate. Ono što “sistem” mora uraditi jeste da objektivnim činjenicama i dokazima potvrdi bezbednost vakcina jer ako neki roditelj rizikuje zdravlje svoga deteta pred zaraznim bolestima (kao što je to slučaj sada sa morbilama u Srbiji) to znači da je roditelj zaista uplašen mogućim neželjenim posledicama vakcine ali i da on taj čin on vidi kao način da se zaštiti zdravlje deteta. Mada, sve to može delovati prilično ironično jer takav čin može dovesti zdravlje deteta do sasvim suprotnog ishoda jer dete gubi efekat zaštite koje vakcina nosi.

Izbegavanje vakcinacije može dati prednost zaraznim bolestima i oni koji se odluče na odbijanje vakcine mogu biti potencijalni uzročnici pojave epidemije pa “sistem” insistira da takvi snose odgovornost. Za takve “izgrednike” previđene su novčane i društvene kazne jer poenta toga jeste u preuzimanju odgovornosti. Sa jedne strane priča deluje logično i svrsishodno. Ali, sa druge strane, valjalo bi povratiti poverenje javnosti pa bi nekako logično bilo da i druga strana tj. “sistem” preuzme svoj deo odgovornosti jer kada je nešto “obavezno” onda ljudi nemaju pravo izbora. U tom slučaju “sistem” bi mogao, prilikom vakcinacije, dati neku vrstu garancije, sertifikata, potpisa i sl.. da će u slučaju da priča krene neželjenim tokom država preuzeti odgovornost i sve troškove koji proizilaze iz lošeg efekta vakcinacije (normalno ako se pokaže da je to posledica vakcine).

Da ne bude zabune, AX smatra da nije sporna funkcija i namena vakcine ali problem svakako može postojati ako vakcina nije odrađena kako treba. Problem nastaje onda, kao i u svakom drugom biznisu, kada profit i interes postane vodeći argument i vodilja. Ako vi kao proizvođač prodajete milijardu vakcina, svaki dolar uštede biće vam veoma bitan. U tom momentu vaš interes biće da prodate što više vakcina a da pri tome imate što manje troškova. Tada postoji mogućnost zloupotrebe “višeg cilja” gde ćete vi forsirati obavezne, nekad nepotrebne vakcinacije, a u njihovom sastavu koristiti materijale koji nisu toliko opravdani iz ugla zdavstvenog benefita koliko iz ugla zarade. Drugi razlog može biti i političke prirode jer u tom slučaju dobavljač vakcina može imati potpunu kontrolu nad zdravljem i reprodukciojm jedne nacije što daje izuzetnu taktičku prednost u ostvarivanju političkih ciljeva i interesa. Ali da ne zalazimo isuviše u teorije zavere, ukoliko dođe do bilo kakvih mahinacija i problema sa kvalitetom vakcina to može imati negativne zdravstvene efekte po zdravlje ljudi i dece. Sa druge strane nepoverenje prema vakcinama uopšte može otvoriti put zaraznim bolestima za koje smo mislili da su postale prošlost (Srbija, epidemija morbila?). Zato ovom problemu treba pristupiti što pre i vrlo oprezno.  

AX ne podrazumeva negaciju vakcina za svaki slučaj pojave autizma ali sa druge strane i izbegavanje odgovornosti vakcinacije i napad na kritiku kad god dođe do pojave zaraznih bolesti pogotovu što one mogu biti i veštački izazvane – ako se ukaže potreba za tako nečim, jer kao što lek može uslediti nakon pojave bolesti isto tako i bolest može uslediti nakon prethodne pojave leka pa onaj koji ima nameru da taj lek prodaje može zaraditi pristojnu sumu novaca. Jedino što je u tom momentu bitno je da li će se bolest pojaviti – a sigurno je da hoće jer načina uvek postoji.

Ugled vakcine je narušen a kako bi ga vratili u pravom svetlu moraju se sprečiti sve nejasnoće vezane za ovu temu. Smatramo da ako “sistem” bude odradio svoj deo posla kvalitetno – nestaće i osnova za postojanjem “druge strane” a rezultat svega toga biće bolje zdravlje svih nas, bar kad su zarazne bolesti u pitanju. Na kraju krajeva, to je ono što svi želimo bez obzira na kojoj strani se trenutno nalazimo.

 

AUTIZAM IZ DRUGOG UGLA – OVA BOLEST NIJE UVEK POSLEDICA SLUČAJNIH FAKTORA. PORED UOBIČAJENOG MEDICINSKOG MIŠLJENJA POSTOJE I DRUGE TEORIJE O AUTIZMU.

Comments are closed.