Kurkuma je super hrana i najjači prirodni lek

Ispitivanja su pokazala da je kurkumin pravo čudo prirode – u lekovitom smislu. Kurkumin leči celi organizam i predstavlja jedan od najviše ispitanih ali i potvrdjenih prirodnih lekova. Instituti, laboratorije kao i druge zdravstvene institucije objavile su preko 5000 studija o lekovitosti kurkume. Potvrđeno je da je kurkumin podjednako jak ili čak i jači nego mnogi lekovi koji se koriste u klasičnoj medicini. Što se tiče nutritivnih vrednosti obiluje gvoždem, manganom, vitaminom B6, dijetalnim vlaknima i kalijumom. Kurkuma je super hrana i najjači prirodni lek…

Kurkuma je super hrana i najjači prirodni lek - Sirova hrana leči bolesti. Lečenje raka alternativom i sirovom biljnom hranom. Antioksidans - Leskovac

KURKUMA JE SUPER HRANA I NAJJAČI PRIRODNI LEK

 

Kurkuma je začin koji se masovno koristi u istočnoj i indijskoj kuhinji. U upotrebi je već više od 2500 godina. Iz porodice đumbira je a uglavnom raste u Aziji. Da napomenemo, radi se o jednom od najmoćnijih prirodnih lekova. Aktivni lekoviti sastojak kurkume zove se kurkumin koji kurkumi daje žutu boju. Ona se u prehrani koristi kao prirodna boja ili aditiv E-100, tako da ne bi trebalo da vas plaši ova oznaka u sastavu namirnice.

Kurkuma ima izražen antiupalni efekat. Ona doprinosi smanjenju sinteze prostaglandina i efikasna je zamena za lekove poput aspirina, ibuprofena, sulindaka i drugih. Neke biljke premašuju efektivnost lekova po ovom pitanju a kurkuma je jedna od njih. Npr. 1200 mg kurkumina ima isto dejstvo kao i 300 miligrama protivupalnog leka fenilbutazona, ali bez sporednih efekata. Kurkumin uspešno ublažava jutarnju ukočenost i otekline zglobova. Pomaže kod reumatoidnog artritisa, ulceroznog kolitisa i svih upalnih procesa u telu. Da kurkuma kao lek nije nimalo za potcenjivanje dokazuju i sledeće činjenice: kineska medicina kurkumu koristi za lečenje depresije, u Brazilu se koristi za zaustavljanje krvarenja i kao protivotrov od ujeda zmija otrovnica. Na Havajima se od nje pravi sok koji otklanja bolest ušiju i rešava problem sinusa. U Aziji se od nje prave kreme koje rešavaju kožne bolesti. U Indiji, u ajurvedskoj medicini kurkuma važi za “sveti prah” i koristi se kod lečenja šećernih bolesti. Kurkuma je izuzetno korisna kod regulacije varenja, rešava vas nagomilane sluzi i masnoća, sprečava formiranje krvnih ugrušaka, pomaže detoksikaciju krvi i jetre, normalizuje menstruacije, pomaže kod tegoba disajnih puteva, sprečava gastritis, pomaže regeneraciju crevne flore, kod problema sa gljivicama i bakterijama kao i kod crevnih parazita. Poslednja ispitivanja pokazala su njen koristan efekat u lečenju artritisa, dermatitisa i ekcema, čireva, bubrežnih i žučnih kamenaca.

 

Kurkuma i Alchajmer

 

Njen pozitivni efakat uočljiv je čak i kod teških bolesti poput Alchajmera. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je američki patent BCM-95 kurkumin (US Patent No. 8859020) za pomoć u lečenju alchajmerove bolesti. BCM-95 prestavlja mešavinu kurkume i kurkumin ulja koje povećava apsorciju aktivnog sastojka sedam puta. Njegova prednost je u tome što deluje na uzrok a ne na posledicu bolesti. Alzheimerova bolest i vaskularni poremećaj mozga poznat kao cerebralna beta-amiloidna angiopatija povezana je sa nakupljanjem proteina poznatog kao Abeta. On se nakuplja u krvnim sudovima i ometa njihovu funkciju, a ponekad može uzrokovati i naknadno krvarenje u krvotoku mozga. Kurkumin deluje kao zaštita od upala povezanih s Abeta proteinom. Prirodni sastojak kurkume uspešno rastvara nakupljeni plak i popravlja fiziološku štetu nastalu njegovim taloženjem u krvnim žilama u mozgu. Niti jedan od trenutno korišćenih tretmana u klasičnoj medicini nije uspeo zaustaviti niti usporiti proces odumiranja i oštećenja neurona u mozgu kao i opadanje kognitivnih funkcija dok kurkumin pokazuje pozitivne efekte. Ovakve rezultate pokazalo je i kliničko ispitivanje bolesnika s Alchajmerovom bolesti u studiji prof. Larry Bauma (2008.). Kurkumin BCM-95 je trenutno na testu u dve kliničke studije koje se vrše u Australiji pod kontrolom profesora Ralfa Martinsa. Antioksidativni efakat štiti mozak od oksidativnih oštećenja i pomaže kod saniranja posledica moždanog udara. Kod depresije, korisni efekat se postiže u roku od 4-6 nedelja.

“Ovime se otvara novi svet nade za milione koji se bore s Alchajmerovom bolešcu jer će sada imati prirodnu i sigurnu alternativu kontroli ove bolesti”, rekao je povodom dodele patenta dr. Benny Antony (pronalazač BCM-95). Uz rastvaranje plaka i zaštitu kognitivnih funkcija kod Alchajmerove bolesti, kurkumin se dosad pokazao uspešnim i kod lečenja raznih drugih neurodegenerativnih bolesti.

 

Kurkuma i rak

 

Jean od najznačajnijih atributa kurkume jeste antikancerogeni i antioksidativni efekat. Zato se kurkuma u zadnje vreme sve više koristi u borbi sa rakom i tumorskim bolestima. Npr. pokazala se vrlo korisnom u tretmanu raka kostiju, (multipli mijelom) koji se formira u ćelijama plazme u koštanoj srži. U ovom slučaju kurkumin ciljano ubija ćelije raka, bez ikakvog negativnog, sporednog dejstva po organizam. Ovo je potvrdio i doktor Shijun Zhang, asistent profesor na katedri za medicinsku hemiju u farmaceutskoj školi na VCU. Sa druge strane, ovu osobinu kurkumina potrvrdio je i doktor Steven Grant M.D. Čak je i časopis “Cancer letters” objavio objavio studiju o kurkumi koja pronalazi i ubija kancer ćelije. Ovo posebno važi kod kancera debelog creva i rektuma. Neka kineska ispitivanja pokazala su uspešnost kurkume kod programiranja “apoptoze”, kancerogenih ćelija dojke. Takođe, izuzetno je korisna kod prevencije raka jajnika. U kombinaciji sa karfiolom utiče na sprečavanje raka prostate ili zaustavlja rast postojećeg. Takođe, smanjuje rizik od leukemije i podstiče i rad štitne žlezde. Kurkumin se infiltrira u ćelije, leči ih i pomaže da budu otpornije na infekcije i zloćudne bolesti.

 

Kurkuma i dijabetes

 

Istraživači na Tajlandu su potvrdili i antidijabetni efekat kurkumina gde on pomaže u prevenciji dijabetesa. Ovo je potvrđeno u eksperimentu na 200 pacijenata koji su bili u rizičnoj dijabetičnoj grupi. Njima je davano 750 mg kurkumina na dan u periodu od 9 meseci. Nakon tog perioda, nijedan pacijent nije razvio dijabetes. Sa druge strane, grupa koja je tretirana placebo lekovima imala je 16% pacijenata koji su razvili dijabetes. Zahvaljujući svojim protivupalnim osobinama kurkumin je poboljšao funkciju beta ćelija pankresa koje su zadužene za proizvodnju insulina. Kod dijabetesa tipa II kurkumin aktivira enzim AMPK koji povećava apsorpciju glukoze. On ujedno deluje na gene koji utiču na proizvodnju glukoze u jetri. Kurkumin je u ispitivanju dokazao da je 500 do 100.000 puta jači od poznatog leka metformina koji se koristi u lečenju dijabetesa.

Kurkuma se u Srbiji nije mnogo koristila sve do sredine 20. veka. Danas je kurkuma osnovni sastojak mešavine začina za kari a boja karija potiče upravo od njega. Inače kurkumu možete koristiti i kao dobar izbeljivač zuba. Dovoljno je da na četkicu sipete malo kurkume i njome dobro oribate zube. Za razliku od industrijskih izbeljivača ovaj neće imati negativnih efektata – čak naprotiv.

 

 

Kurkuma je super hrana i najjači prirodni lek - Sirova hrana leči bolesti. Lečenje raka alternativom i sirovom biljnom hranom. Antioksidans - Leskovac

POGLEDAJTE VIDEO ZAPISE NA TEMU: KURKUMA JE SUPER HRANA I NAJJAČI PRIRODNI LEK

 

KURKUMA JE SUPER HRANA I NAJJAČI PRIRODNI LEK – SIROVA HRANA LEČI BOLESTI. LEČENJE RAKA ALTERNATIVOM I SIROVOM BILJNOM HRANOM. ANTIOKSIDANS – LESKOVAC

Comments are closed.