Izmeri svoj tanjir

IZMERI SVOJ TANJIR

Kalkulator nutrijenata “izmeri svoj tanjir” pomoći će vam da izračunate neke od osnovnih nutritivnih vrednosti uobičajenih namirnica u veganskoj ishrani. U stavkama nema namirnica životinjskog porekla i previše rafinisanih industrijskih proizvoda već samo vegansko-vegeterijanske artikle a to znači sirovo ili sušeno povrće i voće, orašasti proizvodi, semenena i žitarice i sl. Ovakav izbor stoji iz razloga jer AX ne podržava ishranu životinjskim namirnicama. Vrednosti namirnica odnose se uglavnom na količine od 100 grama proizvoda, najčešće sirovih osim ako nije drugačije naglašeno. Ostale mere su oz (unca 28g), 10g, 1 komad (kom), list, itd…

 

Ishrana sirovim biljkama postaje jedan od osnovnih preduslova prevencije i lečenja teških hroničnih bolesti. Kalkulatori kalorija nekako su više potrebniji “svaštojed” jelovnicima jer se u tom slučaju u ishrani koristi dosta kaloričnih, rafinisanih, šećer i masnih proizvoda pa je proračun kalorija dragocen. Kod ishrane sirovim biljkama nutrijenati koji goje nalaze se u malim količinama i teško ih je uneti u “neprirodnim” vrednostima, ali za svaki slučaj, preterivanje nikada nije korisno i zato se nadamo da će vam ovaj mali kalkulator biti od koristi. Što se tiče samih biljaka, nešto više o njima pogledajte u našoj rubrici herbarijum. Video zapise na temu zdrave hrane možete pogledati u našem video bloku

[bam]

FAT BODY MASS & DIET CALCULATOR

 

Kako bi ste svoje zdravlje držali pod kontrolom neophodno je parametre telesnih masti kao i telesnu težinu držati u preporučenim granicama. Svako bespotrebno uvećanje ovih vrednosti povećava rizik ka tumorskim, kardiovaskularnim i drugim “savremenim” bolestima. Zato vam savetujemo da preciznije odredite kom stepenu rizika pripadate koristeći naše kalkulatore telesnih masnoća i kalkulatore telesne težine, potrošnje i konzumacije kalorija. Na stranici “AX diet calculator” postavili smo dva kalkulatora.

Prvi kalkulator izmeriće vaše telesne masnoće. Postoje razne metode merenja telesne masti. Npr. u američkoj mornarici i vojsci se upoređuju visina, težina, godine uz pristustvo drugih parametara kao što su obim struka, kukova, stomaka i sl. Ukoliko se rešite da primenite neke od metoda merenja Ax vam nudi 7 različitih metoda koje se koriste kod utvrđivanja ovih vrednosti:

Covert Bailey Method, US Navy Method, Heritage BMI, YMCA, Jackson/Pollock 3-Site Caliper, Jackson/Pollock 4-Site Caliper, Jackson/Pollock 7-Site Caliper..

Kalkulator kalorija i dijeta pak obaviće proračun kalorija i dijete kako bi ste u optimalnom vremenskom roku svoju telesnu težinu doveli u stanje normale. AX dijetalni kalkulator pomoći će vam da izračunate svoj BMR (basal metabolic rate), TDEE (Total Daily Energy Expenditure – dnevni utrošak energije uz sve aktivnosti), BMI (Body mass index), LBM (Lean body mass – nemasno tkivo), FBM (Fat body mass – masno tkivo), WTH (waist to height – struk prema visini), MFM (Maximum Fat Metabolism), klasu gojaznosti i još mnogo toga… Kalkulator će za vas obračunati broj kalorija koje morate uneti ukoliko želite da smršate ili dodate telesnu težinu kao i broj nedelja koje će vam biti potrebne da dođete do svog cilja.

 

POGLEDAJTE VIDEO ZAPISE NA TEMU: POZITIVA – ZDRAVA ISHRANA

Comments are closed.